Kleding-etiquette / Dresscode

Kleding-etiquette is de wens van de gastheer - gastvrouw. Het is erg onbeleefd om tegen die wens in te gaan.

Casual / Informeel
Informeel, sportief, comfort gaat boven presentatie. Vrijetijdskleding is prima, maar zeker niet ouderwets of slordig. Een nette spijkerboek is goed.

Smart Casual
Er zijn geen specifieke voorschriften. In ieder geval netjes, een pak is niet per se nodig. Man en vrouw: een elegante modieuze outfit.
Dames: een fashionable colbert in combinatie met een rok of broek of een stijlvolle jumpsuit.
Heren: een linnen costuum kan, of een smal uitgesneden pantalon (chino) met getailleerd (slimfit) overhemd.

Tenue de Ville
Veel gevraagd bij bruiloften, grote ontvangsten en recepties.
Dames: vlot maar wel chique, mantelpak of japon is niet per se nodig, maar in een klassieke omgeving wel gewenst. Een chique jurk is al snel overdressed. Een rok moet minstens tot over de knie vallen. Panty’s of kousen zijn verplicht, blote benen zijn not-done. Een hoed mag, maar hoeft absoluut niet. Een tas mag ook, maar deze mag niet te opvallend zijn. Een enveloppemodel is daarom het meest geschikt. Het principe van deux pièces geldt als vanouds. Dit houdt in dat de dame wanneer ze geen japon draagt, altijd haar colbertje aanhoudt, zowel bij het dragen van een mantelpak als bij het dragen van een broekpak.
Heren: kostuum, gilet mag, maar hoeft niet. De verschillende delen van het kostuum zijn tegenwoordig overeenkomstig van kleur; doorgaans grijs of blauw, maar soms ook zwart. Bruin werd tot voor kort als not-done beschouwd, maar is tegenwoordig ook toegestaan. Strepen mogen, maar dan wel subtiel. Een stropdas is een must en mag net als het overhemd, zowel qua kleuren als patronen, gewaagd zijn. Voorheen moesten schoenen en sokken per se zwart zijn, maar tegenwoordig worden de sokken aangepast aan de kleur van het kostuum en niet aan de kleur van de schoenen. De kleur van de riem hangt af van de kleur van de schoenen. Ze moeten hetzelfde zijn!

Cocktail
Dames: het is feest! Geniet er dus van en laat je inspireren. Bij een cocktailparty krijg je in ieder geval wat ruimte voor eigen interpretatie. Korte (cocktail)jurk die elke denkbare kleur hebben, zolang deze maar modisch verantwoord en feestelijk is. Accessoires zijn erg belangrijk. Subtiele tassen, mooie sieraden en hoge hakken die passen bij de jurk zijn een must. Vergeet niet even te oefenen met lopen!
Heren: strak zwart pak met wit overhemd. De das is optioneel maar het is belangrijk dat de outfit er modieus uitziet, liefst met manchetknopen. Tip: zorg dat je standaard een zwart of een donker blauw kostuum in de kast hebt hangen, dit komt altijd van pas!

Black Tie
Dit is het 'echte werk', strikter en traditioneler, tijd voor de echte etiquette.
Dames: een lange avondjurk met subtiel decolleté (kleine cupmaat: pushup bh). Must: open schoenen met een hoge hak van minimaal vier centimeter, evenals halflange handschoenen. Vergeet de handschoenen echter niet uit te doen wanneer er een hapje gegeten wordt. Tijdens de wandeling van en naar de auto is een stola een echte aanrader.
Heren: smoking is een vereiste. Dit is een zwart colbert met sjaalkraag of satijnen revers. De smokingpantalon dient altijd satijnen biezen te hebben op de zijnaden. De smoking wordt opgekleed met een wit smokingoverhemd met opstaande boord (vadermoordenaar) of met normale boord en een zwarte vlinderdas. Om de outfit compleet te maken draag je zwarte (lak)schoenen en bijpassende sokken.

Black or White party
De naam van het feest zegt het al, je trekt aan wat je prettig vindt, als het maar in de aangegeven kleur is. Niet bijdehand zijn door een andere kleur aan te trekken, dat is respectloos tegenover de gastheer -vrouw.

Begrafenis / Crematie
Dames: traditioneel is een zwart jurkje of zwart mantelpak. In de zomer mag een nette zwarte cocktailjurk ook (niet te kort en geen lage v-hals). Netjes en niet overdressed is een zwarte broek en een nette blouse. Kleuren: zwart, wit, grijs of een andere basiskleur. Een hoed kan, maar dan wel een onopvallende. Nette schoenen zijn belangrijk, dus zeker geen sneakers. Bij een informele begrafenis / crematie dan is casual outfit de bedoeling.
Heren: een pak, het liefst zwart. Het colbert kan gedragen worden, maar dit is niet verplicht. Overhemd grijs, wit, zwart of donkerblauw overhemd en een stropdas. Coltrui of net zwart shirt mag, dan wel met een nette broek. Nette, gepoetste schoenen. Accessoires: hou het sober. Bij een informele bijeenkomst kan informele kleding gewaardeerd worden. Vraag eventueel aan andere genodigden wat zij aantrekken. Altijd goed en niet overdressed: casual broek en een net overhemd (niet andersom).
Kinderen: die hebben waarschijnlijk minder mogelijkheden in hun kledingkast. Als het maar netjes is, liefst een donkere kleur, zonder opdruk, pailletten, drukke prints, felle kleuren en schreeuwerige plaatjes of teksten.


Tafel dekken:
 klik
Bron: Ditzhuyzen van, 2007, blz.219.

Merkwaardigerwijs brengen we sinds we met mes en vork eten het meeste voedsel met de linkerhand naar onze mond, terwijl dit eeuwenlang vrijwel uitsluitend met de rechterhand gebeurd is. Bron: Groskamp - ten Have, 1999, blz.193.

Even pauze:

Kruislings op het bord, vork links (liever niet, maar mag met de punten naar boven), mes rechts met de snijzijde naar de vork gericht.

Klaar:

Mes en vork parallel op het bord, vork links met de punten naar beneden, mes rechts met de snijzijde naar de vork gericht.

Roeispaan:

Not done.
Bron: Ditzhuyzen van, 2007, blz.251.


 • Axtell, Roger E. 1993. Do's And Taboos Around The World. Wiley. ISBN: 9780471595281
 • Axtell, Roger E. 1997. Gestures. Wiley. ISBN: 9780471183426
 • Ditzhuyzen, R.E. van. 2007. Hoe Hoort Het Eigenlijk? Becht. ISBN: 9789023012191. kb
 • Engelsman, Bakker. 2000. Etiquette in de jaren 80. ISBN: 9789024508082
 • Groskamp - ten Have, Amy. 1999. Hoe Hoort Het Eigenlijk? Becht. ISBN: 9789023010159. kb
 • Kelder, Jort & Regteren Altena, Ivo van. 1999. Extravaganza! Prometheus. ISBN: 9789053338230
 • Kelder, Jort & Regteren Altena, Ivo van. 2000. Man & Pak. Prometheus. ISBN: 9789053339466
 • Lenius, Oscar. 1998. A Well-Dressed Gentleman's Pocket Guide. Trafalgar Square Publishing. ISBN: 9781853752766"
 • Pauw van Wieldrecht, Agnies. 2000. Het Dialect Van De Adel. Rap. ISBN: 9789060053362
 • Pauw van Wieldrecht, Agnies. 1993. Vin-Je Dat We Een Hoed Op Moeten? Rap. ISBN: 9789060053737
 • Pauw van Wieldrecht, Agnies. 2000. Grootmama, Mogen Wij Kluiven? Rap. ISBN: 9789060054703
 • Roetzel, Bernhard. 1999. De Gentleman. Konemann. ISBN: 9783829020312

Laatste wijziging: 29 januari 2019. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina