Overhemd

Af en toe irriteert me het geschuur aan mijn kaken van de openstaande kraag van het overhemd.
Daar moet toch iets op te vinden zijn. Klopt: een overhemd zonder kraag, 'opa collar', 'bandkraag', 'sunday shirt', 'granddad collar'.
Een herenmodezaak in mijn woonplaats keek me verdwaasd aan: 'nooit van gehoord'.
Er zijn heel veel soorten kragen   Nog meer ktagen.

Opa-kraag    sunday shirt    bandkraag    granddad collar

Een opa-kraag (ook wel ‘Sunday shirt’ of ‘bandkraag’ genoemd) is een korte, opstaande kraag van ongeveer 1,5 centimeter. De kraag heeft geen punten, zoals de Kent kraag, en wordt niet omgevouwen. Daarom is de boord niet geschikt om met een das te dragen, waardoor deze informeel aandoet.
De opa-kraag ontstond met de opkomst van de verwijderbare kraag. In 1927, New York, knipte Hannah Montague de boord van haar man af, om deze los te kunnen wassen. De boorden van overhemden werden namelijk sneller vies dan het shirt zelf, en wassen was duur of arbeidsintensief. Zonder de formele boord had het shirt enkel nog een kleine opstaande boord, waaraan de schone boord werd vastgeknoopt. Deze kleine opstaande kraag is de oorsprong van de opa-kraag: eigenlijk een overhemd zonder boord. Zonder de kraag kon het overhemd niet met een stropdas worden gedragen, waardoor deze look een rebels en informeel imago kreeg. Vooral boeren en fabrieksarbeiders droegen het overhemd zonder stropdas, omdat de das tussen de machines vast kon komen te zitten.
De opa-kraag is ook onderdeel van het traditionele Ierse kostuum. Deze shirts worden gemaakt van katoen of linnen en worden gedragen naar de kerk en andere formele gelegenheden, vandaar de bijnaam ‘Sunday shirt’. Dit type kraag wordt ook door de gehele Islamitische en Aziatische wereld gedragen, als onderdeel van het ceremonieel kostuum. De boord is sinds de jaren ’50 ook populair in India.

Chinese boord    mandarin collar

Een Chinese boord (‘mandarin collar’ in het Engels) is een opstaande kraag die niet is omgevouwen, en die zonder das wordt gedragen. De kraag werd van oudsher gedragen door arbeiders en ruiters, maar werd later onderdeel van het staatskostuum.
De Chinese boord vindt zijn oorsprong natuurlijk in China. De kraag werd voor de 17e eeuw voornamelijk gedragen door arbeiders en ruiters. Vanaf de 17e eeuw werd de boord meer ceremonieel, doordat het onderdeel werd van het ambtelijk kostuum. De boord werd vanaf dat moment steeds vaker versierd met borduursel. Vanaf de Chinese burgeroorlog in 1949 werd niet langer de Mandarijnse boord gedragen, maar het Mao kostuum. Rond die tijd begonnen havenarbeiders in Frankrijk de boord te dragen. Zij noemden dit type boord de ‘Blue de Chine’, naar de ‘Blue Collar workers’. Niet lang daarna werd de boord populair onder Franse artiesten, waaronder Pablo Picasso, die de boord verder populariseerde. Sommige ceremoniële militaire uniforms gebruiken tot op heden nog steeds de Chinese boord, zoals de US Marine Corps, terwijl op de US Army Combat Uniform een granddad-kraag wordt gebruikt, uit praktische overwegingen.
De opa-kraag en Chinese boord lijken sterk op elkaar. De Chinese kraag loopt in het midden niet door, en laat een smalle ruimte tussen de rand van de boord. De opa-kraag loopt in het midden wel door, en wordt daar vastgezet met een knoop. De Chinese kraag is daarnaast vaak hoger dan de opa-kraag; gemiddeld tussen de 2 en 5 centimeter, terwijl de opa-kraag vaak niet hoger is dan 2 centimeter.
U draagt een Chinese boord altijd zonder stropdas. Omdat de rand van de kraag in het midden niet aansluit, is de boord ongeschikt voor het dragen van dassen. Een hogere Chinese boord ziet er formeler uit en oogt als een militair ceremonieel uniform; een lagere Mandarijnse kraag oogt informeler.

Kent kraag

De Kent kraag is van oudsher de meest voorkomende kraag voor zowel business als casual overhemden. De kraag heeft scherpe punten en is hoog. De Kent kraag staat iets uit, waardoor de kraag ruimte biedt voor bredere dasknopen. De kraag kan zowel met als zonder stropdas worden gedragen.
De Kent kraag is vernoemd naar de Engelse hertog van Kent. Hij zocht een kraag waarbij hij een stropdas met Windsor-knoop kon dragen, zonder dat het hem in zijn bewegingsvrijheid zou beperken. De Kent kraag biedt precies voldoende ruimte voor de iets bredere Windsor, maar valt niet zo wijd dat de kraag niet zonder stropdas kan worden gedragen. Door deze veelzijdigheid, en de mogelijkheid het hemd zowel zakelijk als informeel te dragen, is het de meest populaire kraag geworden voor overhemden.
De originele Kent kraag was lange tijd de meest gebruikte kraag voor overhemden. Een moderne variatie op de gewone Kent kraag is de Modern Kent. De Modern Kent kraag is een combinatie van de Kent en de Haifisch kraag. Hij staat iets wijder uit dan de klassieke Kent, maar niet zo wijd als de Haifisch kraag. Door deze extra ruimte passen alle dasknopen in deze kraag. De Modern Kent is daarmee nog veelzijdiger dan de gewone Kent, en staat net zo goed wanneer deze zonder stropdas wordt gedragen. Tegenwoordig is de Modern Kent de meest gebruikte kraag op overhemden.
De Kent kraag biedt ruimte voor bijna iedere stropdas en dasknoop, maar kan ook los gedragen worden. Daarmee zijn overhemden met een Kent of Modern Kent kraag altijd een veilige keuze. Zowel onder kostuums als in smart casual outfits, met dit overhemd maakt u altijd een goede indruk.
Bij iedere kraag hoort een bepaalde knoop. Voor een verzorgde indruk is het van belang dat u de juiste dasknoop kiest. Een te brede knoop op een te kleine kraag zit oncomfortabel; een te smalle knoop op een te brede kraag valt weg. Wanneer u de Kent kraag graag mét stropdas draagt, kunt u de das het best knopen met een middelbrede knoop. De afstand tussen de punten laat voldoende ruimte voor bijvoorbeeld een Windsorknoop. Bij voorkeur gebruikt u een Windsorknoop of een four-in-hand.

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina