Handleiding van de Sena 20S

Heeft u gebruikers ervaring waarvan anderen kunnen profiteren? Laat het mij s.v.p. horen dan voeg ik het toe (met bronvermelding).

Ik ben door het vertalen van de handleiding geen expert geworden die alle vragen kan beantwoorden. Lees de handleiding, dan weet u evenveel als ik.

Na goed overleg is deze vertaling overgenomen door Hocoparts, importeur van Sena.

Inhoudsopgave

 1. introductie
 2. wat zit er in de doos
 3. bevestig de 20S aan de helm
 4. aan de slag
 5. de 20S pairen met bluetooth apparaten
 6. pairen met een specifiek protocol: A2DP stereo of HFP
 7. mobiele telefoon: nummer kiezen en oproep beantwoorden
 8. stereo muziek
 9. gps navigatie
 10. Sena SR10, een adapter voor portofoon
 11. FM radio
 12. omgevings-geluid
 13. spraak-opdrachten
 14. intercom pairing
 15. tweevoudige en meervoudige intercom-gesprekken
 16. drievoudig conferentie telefoongesprek met intercom-deelname
 17. groep-intercom
 18. intercom met non-Sena
 19. prioriteit van geluidsbronnen
 20. instellingen van de 20S
 21. terug naar fabrieksinstellingen
 22. reset
 23. firmware upgrade
 24. Sena bluetooth connectie-voorbeelden
 25. snel-start

1  Introductie

Dank u dat u hebt gekozen voor de Sena 20S Motorfiets Bluetooth Communicatie Systeem. Met de 20S kunt u handsfree uw bluetooth mobiele telefoon gebruiken, via bluetooth luisteren naar stereo muziek of naar de gesproken aanwijzingen van een GPS navigatie, en een intercom-gesprek voeren in full-duplex (alle intercom-partners kunnen tegelijkertijd luisteren en praten) met een passagier en/of andere motorrijders.
De 20S hanteert de Bluetooth technologie en ondersteunt de volgende profielen: Headset Profile, Hands-Free Profile (HFP), Advanced Audio Distribution Profile (A2DP) en Audio Vedeo Remote Profile (AVRCP).
Lees alstublieft deze handleiding zorgvuldig voor u de headset gaat gebruiken. Kijk ook op sena.com voor de laatste versie van de handleiding en extra info over Sena Bluetooth producten.

De eigenschappen van de 20S:

 1. bluetooth 4.0
 2. tweeweg bluetooth module communicatie systeem
 3. audio multitasking
 4. meervoudig intercom tot acht verbindingen
 5. groep intercom
 6. bluetooth intercom tot 2 kilometer (in open terrein)
 7. smartphone app voor iPhone en Android
 8. universele intercom
 9. geavanceerde ruis onderdrukking
 10. voor de hand liggende gesproken mededelingen en opdrachten
 11. HD kwaliteit en kristal helder en natuurlijk geluid
 12. bluetooth audio opname
 13. veelzijdige functies gebruik makend van de bewegingssensor
 14. alles-in-één helm klem
 15. ingebouwde FM radio met scan en save functie
 16. bluetooth pairing voor twee mobiele telefoons
 17. bluetooth handsfree voor bluetooth mobiele telefoons
 18. bluetooth stereo headset voor bluetooth geluids-apparaten zoals een MP3 speler
 19. bluetooth stereo headset voor bluetooth GPS navigatie
 20. firmware is te upgraden

2  Wat zit er in de doos

- headset hoofdunit
- grondplaat
- zwanenhals microfoon
- microfoon
- USB voedings- en datakabel
- 12V voedingskabel in sigaretten aansteker
- 2.5 naar 3.5mm stereo audio kabel
- grondplaat op de helm
- rubber pads
- klittenband voor luidsprekers
- klittenband voor zwanenhals microfoon
- klittenband voor microfoon
- luidsprekers
- inbussleutel

3  Bevestig de 20S aan de helm

3.1  bevestiging aan de helm
Om de 20S veilig en stevig aan de helm te bevestigen, volg de volgende instructies:

 1. Draai m.b.v. bijgeleverde inbussleutel de twee schroeven los aan de achterkant van de klem. Plaats die klem tussen de interne bekleding en de binnenschaal van de helm en draai de twee schroeven vast. Wees er zeker van dat de microfoon vlakbij uw mond zit als u de helm op heeft.
 2. Afhankelijk van de vorm en afmeting van uw helm moeten extra rubber plaatjes gebruikt worden tussen de twee uiteinden van de klemmen. Twee stuks rubber plaatjes zijn meegeleverd en zitten de in doos. Om de overall dikte te vergroten plaats het dunnere plaatje op het dikkere plaatje, of vervang het aanwezige plaatje door het dikkere exemplaar.
 3. Richt de microfoon zodanig dat de opschrift 'Sena' naar buiten wijst en het gaatje van de microfoon dus naar binnen staat. (Haal het stukje schuimrubber er even af, dan is meteen te zien waar het gaatje van de microfoon zit).
 4. Plaats de luidsprekers in de daartoe aanwezige openingen van de helm, met gebruikmaking van het klittenband en zodanig dat ze midden voor uw oren zitten. Als uw helm diepe openingen voor de luidsprekers heeft , dan zijn er stukje schuimrubber aanwezig (meegeleverd) om de luidsprekers dichter bij uw oren te plaatsen.
 5. Bevestig de hoofdunit als volgt op de klem: schuif de hoofdunit naar beneden op de klem totdat er een duidelijke 'klik' te horen is als de hoofdunit beneden op de klem zit.
 6. Om de hoofdunit van de klem af te halen, druk op de knop aan de zijkant van de klem, en schuif de hoofdunit naar boven.

3.2  zelfklevende bevestigings adapter
Als het niet lukt of mogelijk is de klem te bevestigen zoals beschreven in sectie 3.1 dan is er een zelfklevende adapter beschikbaar.

 1. Verwijder het achterdeel van de klem volledig
 2. Verwijder het rubber plaatje en vervang door het dikkere exemplaar wat in de doos aanwezig is.
 3. Plaats de aansluiting van de luidsprekers door de zelfklevende adapter heen
 4. Haak de adapter in de klem en schroef de zelfklevende adapter vast op de klemplaat
 5. Zoek een geschikte plaats op de buitenkant van de helm om de eenheid te bevestigen. Reinig het helm oppervlak ter plaatse met een vochtige doek en laat die plaats goed drogen voordat de montage plaatsvindt.
 6. Verwijder de bescherm folie van de adapter en kleef de eenheid op de schoongemaakte plek aan de buitenkant van de helm.
 7. Let op: Sena adviseert de klem vast te schroeven (sectie 3.1.1) i.p.v. te kleven (sectie 3.2). Hoewel de zelfklevende adapter als alternatieve bevestigings methode door Sena beschikbaar gesteld is, neemt Sena geen verantwoording voor het gebruik ervan. U past de zelfklevende methode toe op eigen gevaar en verantwoording

3.3  bediening van de microfoon
Als u een andere microfoon plaatst dan de vaste beugel-microfoon, let dan op het volgende:

 1. Verwijder de achterkant van de klemplaat m.b.v. de meegeleverde inbussleutel.
 2. Als de klemplaat van achteren wordt bekeken dan is de linker aansluiting voor de luidsprekers en de rechter voor de microfoon
 3. Er zijn twee extra microfoons meegeleverd, een beugel-microfoon met kabel en een kabel-microfoon. Gebruik de voor uw helm passende microfoon
 4. Monteer de achterkant van de klemplaat weer om de aansluitingen van de luidsprekers en microfoon te bedekken
 5. Voer de montage uit zoals beschreven in sectie 3.1 om de bevestiging van de klamplat af te sluiten
3.3.1  beugel-microfoon met kabel
Plaats de kant van de microfoon waar zich het klittenband bevindt tussen de bekleding van de helm en de binnenkant van de schaal van de helm. De microfoon moet zodanig geplaatst zijn dat die zich precies voor uw mond bevindt. Lees ook sectie 3.1.3.
3.3.2  kabel-microfoon
Plaats het meegeleverde klittenband aan de binnenkant van de integraalhelm. Zet de kabel-microfoon vast op het klittenband en verbindt de microfoon met aan de aansluiting op de klempaat.

3.4  oordop-luidsprekers
Als u uw eigen oordopjes met daarin luidsprekers wilt gebruiken sluit die dan aan op de aansluiting op de linker kant van de klemplaat. De oordop-luidsprekers kunnen worden aangesloten terwijl de meegeleverde luidsprekers al zijn aangesloten. Als er oordop-luidsprekers zijn aangesloten dan wordt het geluid daarin afgespeeld en zijn de luidsprekers ge-deactiveerd.

3.5  buiten-antenne
Om het bereik van de intercom te vergroten kan de buiten-antenne van de hoofdunit worden uitgeklapt. Duw daartoe de antenne met weinig druk een beetje richting de helm en de antenne richt zich op. De antenne werkt het beste als hij naar de hemel wijst.

4  Aan de slag

4.1  Opladen
De LED gaat rood gekleurd branden als de headset oplaadt en wordt blauw als het laden is voltooid. Het duurt ongeveer 2.5 uur om een lege accu geheel te laden.

4.2  Waarschuwing voor bijna lege accu
Als de accu bijna leeg is dan zal in de stanby mode de blauw knipperende LED veranderen in rood knipperen, zijn er drie (3) piepjes te horen en bovendien de gesproken tekst 'Low Battery'

4.3  Hoe accu niveau te controleren
Hoe vol de accu is, is op twee manieren te controleren:
4.3.1  LED indicator
Als de 20S wordt aangezet dan knippert de rode LED snel om aan te geven hoe vol de accu is:
   4x knipperen: 70-100% vol
   3x knipperen: 30-70% vol
   2x knipperen: 0-30% vol
4.3.2  gesproken mededeling
Als de 20S wordt aangezet blijf dan tegelijkertijd de Jog Dial en de Telefoonknop ingedrukt houden gedurende ca. drie (3) seconden totdat er drie (3) hoge piepjes te horen zijn. Dan is er de gesproken mededeling te horen hoe vol de accu is ('Battery Level High / Medium / Low').

4.4  Aan- en uitzetten
4.4.1  aanzetten
Om aan te zetten druk gelijktijdig op de Jog Dial en de Telefoonknop totdat de blauw LED te zien is, er klinken tegelijkertijd in toonhoogte toenemende piepjes.
4.4.2  uitzetten
Om uit te zetten druk gelijktijdig op de Jog Dial en de Telefoonknop totdat de rode LED te zien is, er klinken tegelijkertijd in toonhoogte afnemende piepjes.

4.5  Geluid harder en zachter zetten
Draai aan de Jog Dial om het geluidsvolume aan te passen. Er is een piepje te horen als het geluidsvolume minimaal / maximaal wordt. Voor elke geluidsbron wordt een apart geluidsvolume onthouden, ook wanneer de 20S wordt uitgeschakeld. Als dus het geluidsvolume voor de mobiele telefoon wordt aangepast, dan verandert het geluidsvolume voor andere bronnen (navigatie, radio, mp3) niet.

4.6  Software
4.6.1  Sena Device Manager
Met de Device Manager is én de firmware te upgraden én zijn de instellingen op de 20S aan te passen (speed dial, radio frequenties etc.) De Device Manager is er voor Windows en Mac en is bij sena.com te downloaden.
4.6.2  Sena Smartphone App
Met de Smartphone App zijn alle instellingen van de 20S aan te passen, zijn er intercom-groepen te maken en is de snelstart-handleiding te lezen. Pair de smartphone met de 20S, start de App en de instellingen zijn aan te passen. De Smartphone App is er voor Android en iPone en is te downloaden bij sena.com/app

5  De 20S pairen met bluetooth apparaten

5.1  Pairen van mobiele telefoon
5.1.1  pairen van mobiele telefoon, algemeen

 1. zet de 20S aan en houdt de Telefoon-knop ingedrukt gedurende vijf (5) seconden totdat de LED afwisselend rood en blauw oplicht en er meerdere piepjes te horen zijn. Er is ook een gesproken mededeling te horen "Phone pairing"
 2. zoek naar bluetooth apparaten op de mobiele telefoon en kies de Sena 20S
 3. voer de PINcode in (meestal 0000, soms 1234); sommige mobiele telefoons vragen niet om een PINcode
 4. de mobiele telefoon bevestigt dat de pairing klaar is en dat de 20S kan worden gebruikt; op de 20S is een gesproken mededeling te horen "Your headset is paired"
 5. als het pairen niet gelukt is binnen drie (3) minuten dan gaat de 20S terug naar stand-by modus
5.1.2  pairen van mobiele telefoon, NFC
Een mobiele telefoon kan snel worden gepaired gebruik makend van NFC (Near Field Communication).
 1. wees er zeker van dat de mobiele telefoon de NFC functie aan heeft staan en dat het scherm actief is
 2. zet de 20S aan en verwijder de unit van de grondplaat
 3. plaats de mobiele telefoon tegen de achterkant van de 20S opdat het NFC detectie-gebied van beide apparaten elkaar overlappen
 4. volg de pairing instructies die op de telefoon verschijnen; als er een PINcode nodig is tik dan '0000'
 5. de mobiele telefoon bevestigt dat de paired klaar is en dat de 20S klaar is voor gebruik
 6. bevestig de 20S weer op de grondplaat

5.2  Pairen van tweede mobiele telefoon Standaard bluetooth headsets kunnen gepaired worden met slechts één (1) HFP (Hands Free Profile) apparaat. Maar pairen met een tweede mobiele telefoon maakt het mogelijk de headset gelijktijdig te verbinden met twee (2) HFP apparaten. Dus als er al een mobiele telefoon gepaired is met de 20S dan kan er een tweede mobiele telefoon gepaired worden (of een andere HFC apparaat zoals de Sena SR10 bluetooth adapter.

 1. om de tweede mobiele telefoon te pairen druk op de Jog Dial gedurende zes (6) seconden totdat de rode LED snel knippert en er meerdere piepjes te horen zijn
 2. druk binnen twee (2) seconden opnieuw op de Telefoonknop, dan gaat de LED blauw knipperen en de piepjes veranderen in hoge tonen dubbele piepjes; er klinkt dan de gesproken mededeling "Second mobile phone pairing"
 3. zoek naar bluetooth apparaten op de mobiele telefoon; kies de 20S
 4. als er een PINcode nodig is tik dan '0000'
 5. de mobiele telefoon bevestigt dat de pairing klaar is en dat de 20S klaar is voor gebruik; op de 20S is een gesproken mededeling te horen "Your headset is paired"
 6. als de Sena SR10 bluetooth adapter gepaired moet worden, kijk dan in hoofdstuk 5.5

5.3  Pairen van bluetooth stereo apparaat

 1. als het bluetooth stereo apparaat geïntegreerd is in de mobiele telefoon, bv. een smartphone, is het niet nodig het stereo gedeelte ook nog te pairen.
 2. bij een standalone stereo apparaat is een afzonderlijke pairing nodig; de procedure daarvoor is dezelfde als in hoofdstuk 5.1
 3. nb.1. als de bluetooth verbinding tussen de 20S en de mobiele telefoon is verbroken, druk dan eenmaal op de Telefoonknop om die verbinding weer te herstellen
 4. nb.2. als de bluetooth verbinding tussen de 20S en een mediaspeler is verbroken, houd dan de Jog Dial ingedrukt gedurende één (1) seconde om die verbinding weer te herstellen

5.4  Pairen van bluetooth GPS navigatie
Er kan geluisterd worden naar de gesproken aanwijzingen van de bluetooth GPS navigatie. Sommige GPS systemen maken gebruik van het mobiele telefoon protocol (HFP, Hands-Free Communication), en anderen gebruiken het stereo muziek protocol (A2DP, Advanced Audio Distribution Profile). De meeste GPS navigatie's voor motoren gebruiken het HFP protocol voor hun gesproken aanwijzingen. Met behulp van de volgende procedure kan gelijktijdig een mobiele telefoon en een GPS navigatie (HFP) gebruikt worden.
5.4.1  GPS pairen

 1. zet de 20S aan en druk op de Jog Dial gedurende zes (6) seconden totdat de rode LED snel knippert en er meerdere piepjes te horen zijn
 2. druk binnen twee (2) seconden op de Telefoonknop en er is een gesproken mededeling te horen "Second mobile phone pairing"; druk binnen twee (2) seconden opnieuw op de Telefoonknop en de LED gaat groen knipperen, de piepjes worden middentonen en een gesproken mededeling is te horen "GPS pairing"
 3. zoek naar bluetooth apparaten op de GPS navigatie en kies de Sena 20S
 4. als er een PINcode nodig is tik dan '0000'
 5. de GPS navigatie bevestigt dat de pairing klaar is en dat de 20S klaar is voor gebruik; op de 20S is een gesproken mededeling te horen "Your headset is paired"
 6. als de pairing procedure niet klaar is binnen drie (3) minuten dan gaat de 20S terug naar stand-by modus
5.4.2  GPS pairen als mobiele telefoon
Als de GPS navigatie niet alleen in gebruik is voor gesproken aanwijzingen maar ook als bluetooth stereo muziekbron, dan kan de GPS navigatie met de 20S worden gepaired volgens de procedure in hoofdstuk 5.1. Echter, daar sommige GPS systemen 'mobile phone bridging over bluetooth' ondersteunen, kan de mobiele telefoon gepaired worden met de GPS om op die manier de mobiele telefoon te gebruiken. Wanneer dit gedaan wordt dan denkt de 20S dat de GPS een mobiele telefoon is en kan de mobiele telefoon niet meer met de 20S worden gepaired. Lees de handleiding van de GPS voor details.
Let op: lang niet alle GPS navigatie's hebben bluetooth.

5.5  Pairen met de Sena SR10 bluetooth portofoon adapter
De Sena SR10 is een bluetooth adapter voor portofoons en maakt gebruik van HFP evenals de meeste motor specifieke GPS navigatie's doen. Als de 20S gepaired wordt met de SR10 als tweede telefoon dan kan de 20S verbonden zijn met twee (2) HFP apparaten: een mobiele telefoon en de Sena SR10.

 1. zet de 20S aan en druk op de Jog Dial gedurende zes (6) seconden totdat de rode LED snel knippert en er meerdere piepjes te horen zijn
 2. druk binnen twee (2) seconden opnieuw op de Telefoonknop en de LED gaat blauw knipperen, er klinken hoogtonige dubbele piepjes en een gesproken mededeling is te horen "Second mobile phone pairing"
 3. zet de SR10 aan en volg de 'Bluetooth Headset Pairing' instructies op de SR10 om het pairing proces te completeren. Lees de handleiding van de SR10 voor details
 4. als de pairing klaar is dan is er een gesproken mededeling te horen "Your headset is paired"
 5. als de pairing procedure niet klaar is binnen drie (3) minuten dan gaat de 20S terug naar stand-by modus
Binnenkomende gesprekken van de portofoon via de SR10 zijn in de achtergrond te horen als er een gesprek is met de mobiele telefoon, of een intercom-gesprek. Op de SR10 kan met een bedraadde verbinding een portofoon worden aangesloten, of een radar detector of een GPS navigatie die geen bluetooth heeft.

6  Pairen met een specifiek protocol: A2DP stereo of HFP

Als u een MP3 stereo muziek telefoon hebt zoals een smartphone is het soms nodig te kiezen om de 20S te gebruiken voor óf A2DP stereo muziek (Advanced Audio Distribution Profile), óf voor HFP (Hands-Free Profile). Deze instructies zijn voor gevorderde gebruikers die hun 20S willen pairen met hun smartphone of met A2DP of HFP.
Als uw mobiele telefoon al gepaired was met de 20S dan moet die pairing verwijderd worden in de 20S en in de mobiele telefoon. Om de pairing-lijst in de 20S te verwijderen zet dan de fabrieksinstellingen terug (hoofdstuk 21), of volg de procedure zoals beschreven in deze handleiding. Raadpleeg de handleiding van de mobiele telefoon om de pairing daarin te verwijderen. Voor de meeste smartphones is het volgende van toepassing: verwijder de 20S uit de pairing-lijst.

6.1  alleen A2DP stereo muziek

 1. zet de headset aan en druk daarna gedurende vijf (5) seconden op de Telefoonknop totdat de LED om-en-om rood en blauw knippert en er meerdere piepjes te horen zijn
 2. druk binnen twee (2) seconden op de Jog Dial, dan gaat de LED rood knipperen, de piepjes veranderen in dubbele middentoon en er is een gesproken mededeling te horen "Media selective pairing"
 3. zoek naar bluetooth apparaten op de mobiele telefoon; kies de 20S
 4. als er gevraagd wordt naar een PINcode dan is dat '0000' of '1234'

6.2  alleen HFP voor telefoongesprekken

 1. zet de headset aan en druk daarna gedurende vijf (5) seconden op de Telefoonknop totdat de LED om-en-om rood en blauw knippert en er meerdere piepjes te horen zijn
 2. druk binnen twee (2) seconden opnieuw op de Telefoonknop, dan gaat de LED blauw knipperen, de piepjes veranderen in dubbele middentoon en er is een gesproken mededeling te horen "Phone selective pairing"
 3. zoek naar bluetooth apparaten op de mobiele telefoon; kies de 20S
 4. als er gevraagd wordt naar een PINcode dan is dat '0000' of '1234'

7  Mobiele telefoon: nummer kiezen en oproep beantwoorden

7.1  Mobiele telefoon: nummer kiezen en oproep beantwoorden

 1. een binnen komend gesprek beantwoorden:
 2. een telefoon gesprek beëindigen:
 3. een gesprek weigeren: druk (terwijl de telefoon rinkelt) twee (2) seconden op de Jog Dial totdat er een piepje te horen is
 4. om tijdens een (intercom?) gesprek een oproep van de telefoon naar de headset te leiden moet de Telefoonknop twee (2) seconden worden ingedrukt
 5. er zijn verschillende manier om een telefoon gesprek te beginnen:

7.2 Snel kiezen 
Een telefoon gesprek is snel te kiezen d.m.v. het snelkies-menu.

 1. druk tweemaal op de Telefoonknop om het snelkies-menu te openen, er klinkt dan een enkele middentoon piep en een gesproken mededeling is te horen "Speed dial"
 2. draai de Jog Dial met de klok mee of tegen de klok in om door de menu's te lopen; bij elk menu is een gesproken mededeling te horen
 3. druk eenmaal op de Telefoonknop om een keuze te maken uit de volgende voice menu's:
 4. als menu (1) wordt gekozen dan klinkt er "Last number dial", druk eenmaal op de Telefoonknop om dat nummer te kiezen
 5. om een van de snelkies-nummers te kiezen draai de Jog Dial (kolk of anti-klok) totdat "Speed dial (1,2,3)" te horen is; druk dan eenmaal op de Telefoonknop
 6. om het snelkies menu onmiddellijk te verlaten draai de Jog Dial totdat er "Cancel" te horen is; druk dan eenmaal op de Jog Dial of op de Telefoonknop; als er binnen 15 seconden niet op een knop wordt gedrukt dan zal de 20S het snelkeuze-menu verlaten en teruggaan naar stand-by
 Beantwoorden   of druk Telefoonknop, of druk Jog Dial, of zeg "Hello" 
 Beëindigen   of druk Telefoonknop, of druk twee (2) seconden op de Jog Dial 
 Weigeren   druk twee (2) seconden op de Jog Dial 
 Doorsturen   druk twee (2) seconden op de Telefoonknop 
 Nummer kiezen   gebruik het toetsenbord op de telefoon 
 Snel-keuze   druk tweemaal op de Telefoonknop 
 Spraak-keuze   druk eenmaal op de Telefoonknop 

7.3 Intercom en de mobiele telefoon 

 1. als er een gesprek binnenkomt op de mobiele telefoon tijdens een intercom gesprek, dan klinkt er een beltoon en kan er gekozen worden uit:
  1. het telefoongesprek beantwoorden en het intercom gesprek beëindigen. Druk dan eenmaal op de Jog Dial of op de Telefoonknop. VOX Phone werkt niet als er een intercom-verbinding is. Als het telefoongesprek wordt beëindigd dan zal de intercom-verbinding automatisch worden hersteld
  2. het telefoongesprek weigeren en het intercom gesprek voortzetten. druk gedurende twee (2) seconden op de Jog Dial totdat er een piep te horen is. In tegenstelling tot andere motorfiets-bluetooth-headsets voorkomt deze mogelijkheid dat de intercom-verbinding wordt onderbroken door een telefoongesprek
 2. als er een intercom-gesprek binnenkomt gedurende een telefoongesprek dan klinken er vier (4) hoge tonen om u attent te maken op een binnenkomende intercom-gesprek, er is ook "Intercom requested" te horen. Intercom heeft een lagere prioriteit (hoofdstuk 19) dan een telefoongesprek, dus zal intercom het telefoongesprek niet onderbreken. Het telefoongesprek moet worden beëindigd om het intercom gesprek te beantwoorden

8  Stereo muziek

Er kan op twee manieren naar stereo muziek worden geluisterd: of via de bijgesloten stereo geluidskabel, of via bluetooth.

8.1 via stereo geluidskabel 
Plug de stereo MP3 speler direct in de 20S m.b.v. de bijgeleverde 2.5mm - 3.5mm kabel. Draai de Jog Dial om het volume aan te passen. Het volume kan ook op de MP3 speler worden aangepast.

8.2 via bluetooth 
Het bluetooth audio apparaat moet gepaired worden met de 20S zoals beschreven in hoofdstuk 5.3. De 20S ondersteunt het 'Audio/Video Remote Control Profile' (AVRCP), het bluetooth audio moet dit protocol ook ondersteunen. Niet alleen kan het volume worden aangepast, maar functies als speel, pauze, volgende track, vorige track. Als 'Audio Multitasking' ingeschakeld is (hoofdstuk 20.2) kan er naar muziek worden geluisterd tijdens een intercom-gesprek.

 1. draai aan de Jog Dial om het volume aan te passen
 2. om muziek te spelen of te pauzeren houdt de Jog Dial ingedrukt gedurende één (1) seconde totdat er een dubbele piep te horen is
 3. om een track vooruit of achteruit te gaan houdt de Jog Dial ingedrukt en draai eraan (klok of anti klok)
Let op: muziek via bluetooth is alleen te horen als de stereo geluidskabel niet is aangesloten.

8.3 gezamenlijk muziek luisteren 
Tijdens een tweeweg bluetooth intercom-verbinding kan de muziek gedeeld worden met de intercom-partner.

 1. om het delen van muziek tijdens een intercom-verbinding te starten of te beëindigen druk net zolang op de Jog Dial totdat er een drievoudige piep te horen is en er "Music sharing" te horen is
 2. u en uw intercom-partner kunnen nu naar de muziek luisteren of die beëindigen
 3. om een track vooruit of terug te gaan druk en draai aan de Jog Dial, klok of anti-klok
Lees hoofdstuk 15 voor meer informatie over intercom-verbindingen.
 1. let op: audio multitasking (hoofdstuk 20.2) moet ingeschakeld zijn om muziek te kunnen delen
 2. let op: u en uw intercom-partner kunnen track vooruit en track terug doen
 3. let op: muziek delen wordt gepauzeerd als er of een inkomend telefoongesprek komt, of een telefoongesprek wordt gemaakt, of er gesproken aanwijzingen van de GPS navigatie te horen zijn

9  GPS navigatie

Als een bluetooth GPS gepaired wordt met de 20S zoals beschreven in sectie 5.4, dan zijn de gesproken aanwijzingen van de GPS te horen terwijl er een intercom-gesprek gevoerd wordt. De aanwijzingen van de GPS onderbreken het intercom-gesprek niet.

10  Sena SR10, een adapter voor portofoon

Zoals beschreven in hoofdstuk 5.5 is met behulp van de Sena SR10 een portofoon tegelijkertijd te gebruiken met intercom-communicatie. Een binnenkomende gesprek van de portofoon zal een intercom-gesprek niet onderbreken, maar is op de achtergrond te horen.

11  FM radio

11.1  Aan- en uitzetten
Druk gedurende twee (2) seconden op de Telefoonknop om de FM radio aan te zetten, totdat er dubbele middentoon piepjes te horen zijn. Er is dan ook een gesproken mededeling te horen "FM on".
Druk gedurende twee (2) seconden op de Telefoonknop om de FM radio uit te zetten, totdat er een gesproken mededeling te horen is "FM off".
Als de FM radio wordt uitgeschakeld zal de laatst beluisterde frequentie bewaard worden.
Als de FM radio weer wordt aangezet zal die laatste beluisterde frequentie te horen zijn.
Als de FM radio speelt dan kunnen inkomende telefoon- en intercom-gesprekken wel worden beantwoord.

11.2  Voorkeuze stations
Op de FM radio kan er geluisterd worden naar voorkeuze stations. Druk eenmaal op de Telefoonknop om naar het volgende voorkeuze station te gaan.

11.3  Zoeken en opslaan
11.3.1  zoeken en opslaan m.b.v. de 20S
Met de functie 'zoeken' wordt gezocht naar het volgende (of vorige) radiostation op de FM band.

 1. druk de Jog Dial in en draai die met de klok mee om naar stations te zoeken met een hogere frequentie; of tegen de klok in om te zoeken naar stations op een lagere frequentie
 2. als de radio een station vindt dan stopt (!) deze zoek-functie
 3. om het gevonden station op te slaan druk dan gedurende twee (2) seconden op de Jog Dial totdat er een gesproken mededeling te horen is "Preset (#)"
 4. draai de Jog Dial met de klok mee of tegen de klok in om het nummer te kiezen waaronder dit station wordt opgeslagen; er kunnen maximaal tien (10) voorkeuze stations worden opgeslagen
  deze procedure kan worden afgebroken door ca. tien (10) seconden te wachten totdat de gesproken mededeling "Save preset canceled" te horen is; ook kan de Jog Dial worden gedraaid (klok of tegen de klok) totdat "Cancel" te horen is, druk dan eenmaal op de Jog Dial het cancelen te bevestigen, er is dan "Save preset canceled" te horen
 5. om het gevonden station op te slaan druk dan opnieuw op de Jog Dial, er is dan "Save preset (#)" te horen
 6. om het genummerde opgeslagen station te verwijderen druk dan eenmaal op de Telefoonknop, er is dan "Delete preset (#)" te horen
11.3.2  zoeken en opslaan m.b.v. Device Manager of de Sena Smartphone App
Voorkeuze stations opslaan (maximaal 10) kan ook op de pc m.b.v. de Device Manager of met de Sena Smartphone App. Check ether-frequenties voor radiostations.

11.4  Scan en opslaan
Met de functie 'scan' wordt automatisch de hele FM band afgezocht naar radiostations.

 1. druk tweemaal op de Telefoonknop, dan begin vanaf de huidige FM frequentie het zoeken naar een volgend radiostation
 2. als er een radiostation wordt gevonden dat stopt het scannen en tuner blijft gedurende acht (8) seconden op die zender staan, daarna gaat het scannen verder
 3. de scan functie stopt wanneer er opnieuw tweemaal op de Telefoonknop wordt gedrukt
 4. om tijdens het scannen een radiostation op te slaan, druk dan op de Telefoonknop als de tuner op een radiostation staat; er is dan "Save preset [#]" te horen; Het radiostation wordt opgeslagen onder het volgende voorkeuze-nummer
 5. het opslaan van radiostations tijdens deze functie overschrijft vorige radiostations die werden opgeslagen

11.5  Tijdelijke opslag
Met deze functie zijn automatisch tijdelijke voorkeuze stations te maken zonder de aanwezige voorkeur stations te wijzigen. Druk driemaal achter elkaar op de Telefoonknop om tien (10) tijdelijke voorkeur stations te selecteren. Deze tijdelijke voorkeur stations worden gewist als de headset wordt uitgezet.
Opmerking van de vertaler:  op mijn Sena 20S functioneert dat niet.

11.6  Regio selectie
De juiste Regio Selectie voor de FM frequenties is in te stellen in de Device Manager. Met de goede Regio Selectie wordt de zoek functie geoptimaliseerd. Standaard af-fabriek instelling is ´Wereld´.
 Regio   Frequentie bereik   Stap grootte 
 Wereld   76.0 - 108.0 MHz   ± 100 kHz 
 Amerika N+Z   87.5 - 107.9 MHz   ± 200 kHz 
 Azië   87.5 - 108.0 MHz   ± 100 kHz 
 Australië   87.5 - 107.9 MHz   ± 200 kHz 
 Europa   87.5 - 108.0 MHz   ± 100 kHz 
 Japan   76.0 - 90.0 MHz   ± 100 kHz 

11.7  RDS
De 20S kan gebruik maken van RDS, waarmee o.a. automatisch wordt overgeschakeld naar een andere frequentie als het beluisterde FM radiostation te zwak wordt ontvangen. RDS aan of uit is in te stellen m.b.v. de Device Manager of de Smartphone App.

12  Omgevings-geluid

Het omgevings-geluid (geluid wat er buiten de helm is) is te horen als de 'Ambient' knop wordt geactiveerd. Met dezelfde knop is deze optie weer uit te schakelen.
Let op: deze mogelijkheid heeft prioriteit boven alle andere geluidsbronnen. Dus als deze optie is geactiveerd is het niet mogelijk naar telefoongesprekken, muziek en/of intercom-gesprekken te luisteren.
Met ingang van firmware versie 1.2 is ingevoerd dat de 'Omgevings-geluid' knop (Ambient Mode button) tweemaal moet worden ingedrukt om Omgevings-geluid in- en uit te schakelen.

13  Spraak opdrachten

Een aantal bedieningen van de 20S kunnen geheel handsfree worden gedaan met gesproken opdrachten. Deze mogelijkheid werkt alleen met Engels gesproken teksten.
Standy-by  Zeg duidelijk en goed articulerend 'Hello Sena', of tik tweemaal op de behuizing van de 20S om de spraak opdrachten mogelijk te maken. De 20S antwoordt met "Say your command".
Niet Standy-by  Tik tweemaal op de behuizing van de 20S om de spraak opdrachten mogelijk te maken. De 20S antwoordt met "Say your command".
Met ingang van firmware versie 1.2 is toegevoegd dat de 'Omgevings-geluid' knop (Ambient Mode button) eenmaal moet worden ingedrukt om spraak-opdrachten mogelijk te maken, er is dan "Say your command" te horen<.br> Gesproken opdrachten:
Modus Functie Spraak-opdracht
 Standby
Muziek
FM radio 
 begin/eind elke intercom   "Intercom [one, two, ..., nine]" 
 einde alle intercoms   "End intercom" 
 roep laatste intercom op   "Last intercom" 
 groep-intercom   "Group intercom" 
 intercom-pairing   "Pairing intercom" 
 stop bediening   "Cancel" 
 Standby   speel/pauzeer muziek   "Music" of "Stereo" 
 FM radio aan/uit   "FM radio" 
 controleer accu   "Check battery" 
 speed dial   "Speed dial [one, two, three]" 
 kies laatste gesprek opnieuw   "Redial" 
 help voor spraak opdracht   "What can I say?" 
 controleer verbindingen   "Connected devices" 
 configuratie menu's   "Configuration" 
 Muziek
FM Radio 
 volgende track (muziek)
volgende voorkeuze station FM 
 "Next" 
 voorgaande track (muziek)
vorige voorkeuze station (radio) 
 "Previous" 
 stop muziek
stop FM radio 
 "Stop" 
De mogelijkheid en kwaliteit van de gesproken opdrachten hangt af van het niveau van het omgevings-geluid. Dus rijsnelheid, helm, plaatsing van de microfoon, open/gesloten vizier zijn allemaal van invloed.

14  Intercom pairing

14.1  20S pairen met andere 20S headset(s) voor intercom-gesprekken
De 20S kan gepaired worden met maximaal negen (9) andere headsets.

 1. zet de twee 20S headsets aan (A en B) die je wilt pairen
 2. er zijn twee manieren om de twee headsets in pairing mode te zetten:
  1. druk gelijktijdig op de 'Jog Dial' (grote grijze knop) van headset A en B en houd die ingedrukt gedurende zes (6) seconden totdat op beide headsets het rode licht snel begint te knipperen; er is dan de gesproken mededeling te horen 'intercom pairing'
  2. alleen bij 20S: verwijder de twee headsets van de grondplaat; schud ze tegelijkertijd totdat de LED op beide headsets groen begint te knipperen
 3. druk nu 1x op de Jog Dial (grote grijze knop), kan niet schelen op welke van de twee headsets, en wacht totdat de LED's van beide headsets blauw kleurt, nu is de intercom verbinding tussen A en B tot stand gebracht;
  als de pairing niet lukt binnen één (1) minuut dan gaat de 20S weer terug in stand-by mode
Headset A kan met maximaal negen (9) andere headsets (B t/m J) worden gepaird; volg daartoe de punten 1 t/m 3 hierboven.
De wachtrij van de intercom pairing is 'laatst gepaired, eerste contact'; als headset A gepaired wordt met (op volgorde) B, C en D, dan is D het eerste contact, C het tweede en B het derde.

14.2  Pairen met andere (dan de 20S) headset(s) voor intercom gesprekken
De 20S kan gepaired worden met alle andere Sena headset modellen, bv. de SMH5, SMH10 en de SMH10R. Volg daartoe dezelfde procedure als hierboven (=14.1).

let op: De SMH5 kan niet deelnemen in een multi-way intercom met de 20S of de SMH10. De SMH5 heeft daarvoor een te beperkte capaciteit.

15  Tweevoudige en meervoudige intercom-gesprekken

15.1  Tweevoudig intercom-gesprek
15.1.1  beginnen
Een tweevoudig intercom gesprek beginnen met een gepairde headset doe je door óf de Jog Dial te gebruiken óf door een gesproken opdracht:

15.1.2  beëindigen
Een tweevoudig intercom-gesprek met een gepairde headset beëindig je door óf de Jog Dial te gebruiken óf door een gesproken opdracht:

15.2  Meervoudig intercom-gesprek
15.2.1  begin een drievoudig intercom-gesprek
Headset A kan een drievoudig intercom-gesprek voeren met twee andere 20S partners (B en C) door gelijktijdig twee intercom-verbindingen tot stand te brengen:

15.2.2  beëindig een drievoudig intercom-verbinding
In een drievoudige intercom-verbinding kun je alle verbindingen in één actie beëindigen, of slechts één verbinding. 15.2.3  begin een meervoudig intercom-gesprek
Een meervoudige intercom-gesprek kan tot stand gebracht worden met maximaal zeven (7) andere 20S headsets, op deze manier wordt een intercom-ketting gemaakt. Beide uiteinden van de ketting kunnen nieuwe deelnemers toevoegen. 15.2.4  beëindig een meervoudige intercom-verbinding
Alle verbindingen kunnen in eenmaal worden beëindigd, of slechts een deel van de ketting.

15.3  Intercom-gesprek mislukt
Als geprobeerd wordt een intercom-gesprek tot stand te brengen met een intercom-partner die al in gesprek is met iemand anders, of een telefoongesprek voert, dan is er een laagtonige dubbele piep te horen om aan te geven dat een intercom-gesprek niet mogelijk is.

15.4  Intercom verbinding herstellen
Als de intercom-partner tijdens een gesprek buiten bereik raakt (bv. te grote afstand of belemmering door gebouwen) dan is er statische ruis te horen en na verloop van tijd wordt de intercom-verbinding verbroken. De 20S zal elke acht (8) seconden automatisch proberen de verbinding te herstellen en er zijn hoogtonige dubbele piep te horen totdat de verbinding is hersteld. Als u niet wilt dat de verbinding hersteld wordt, druk dan eenmaal kort op de Jog Dial.

15.5  VOX
Opmerking van de vertaler:  een deskundige verkoper zegt dat de VOX-functie ook werkt voor intercom gesprekken, maar dit is nergens vermeld in de officiële handleiding van Sena. Als VOX geactiveerd is moet je eerst iets zeggen om de verbinding te 'openen'. Nadeel is dat bij windruis de verbinding ook onwillens geopend kan worden. Als de VOX-functie niet geactiveerd is, dan moet je op de middenknop drukken om een gesprek te openen/sluiten.

16  Drievoudig conferentie telefoongesprek met intercom-deelname

Er kan een drieweg telefoongesprek tot stand worden gebracht door een intercom-partner toe te voegen aan het telefoongesprek.
16.1  begin een drieweg telefoongesprek
Maak tijdens het telefoongesprek een intercom-oproep naar een intercom-partner door kort op de Jog Dial te drukken om die drieweg conferentie te maken.
16.2  beëindig een drieweg telefoongesprek

17  Groep-intercom

Met een groep-intercom wordt een conferentie-intercom gemaakt met maximaal acht (8) deelnemers m.b.v. de Smartphone App.

Met ingang van firmware versie 1.2 is toegevoegd dat de 'Omgevings-geluid' knop (Ambient Mode button) één (1) seconde moet worden ingedrukt om Groep-intercom aan- en uit te zetten.
Opmerking van de vertaler:  met de groep-intercom (engels: group intercom / conference call) kunnen meerdere intercom-partners allemaal (!) met elkaar praten (A met B, A met C, B met C, tegelijkertijd). Dat werkt (zelf geprobeerd) met drie 20S en ook met twee 20S en één SMH10. De Smartphone App was daarbij niet nodig.

18  Intercom met non-Sena

Een intercom-gesprek met non-Sena bluetooth headsets is mogelijk als gebruik wordt gemaakt van de Universele Intercom functie. De non-Sena bluetooth headset moet het Hands-Free Profile (HFP) ondersteunen. Het bereik tussen een 20S en een non-Sena headset is afhankelijk van de non-Sena headset. Over het algemeen is dat bereik korter dan tussen twee stuks 20S omdat HFP wordt gebruikt.

18.1  universele intercom pairing
De 20S kan maar met één non-Sena worden verbonden. Als een volgende non-Sena wordt verbonden dan wordt de verbinding met de eerste non-Sena verwijderd.

 1. zet de 20S en de non-Sena beiden aan
 2. druk gedurende twaalf (12) seconden op de Jog Dial op de 20S om het configuratie-menu te openen. Draai de Jog Dial totdat "Universal intercom pairing" te horen is. Lees hoofdstuk 20.9 voor meer details.
 3. voer de handelingen uit welke nodig zijn om de non-Sena te pairen, lees daartoe de handleiding van die non-Sena. De 20S zal automatisch pairen als de non-Sena in pairing-mode is

18.2  tweeweg universele intercom pairing
De universele intercom-verbinding met non-Sena's kan worden gestart op dezelfde manier alsof er twee Sena headsets worden verbonden. Druk eenmaal op de Jog Dial om een intercom-gesprek te beginnen met de eerste intercom-partner, druk tweemaal voor de tweede intercom-partner en druk driemaal voor de derde intercom-partner.
Non-Sena bluetooth headsets kunnen de universele intercom-verbinding starten door spraak-bellen te activeren of gebruik te maken van opnieuw-bellen. De verbinding kan worden verbroken door de (telefoon?)gesprek-functie te stoppen, lees daarvoor de handleiding betreffende spraak-bellen, opnieuw bellen en een gesprek stoppen.

18.3  drieweg universele intercom pairing
Er is een drieweg intercom-verbinding te maken met twee stuks 20S en één non-Sena.

 1. u (A, met 20S) moet daarvoor gepaired zijn met een non-Sena headset (B) en een andere 20S (C)
 2. start het intercom-gesprek met de non-Sena (B). Bijvoorbeeld u (A) kunt een intercom-gesprek beginnen met de non-Sena (B). De non-Sena (B) kan ook een intercom-gesprek met u (A) beginnen
 3. de andere 20S (C) kan zich aansluiten door contact te maken met u (A)
 4. nu kan A met B praten, en A met C
 5. de drieweg intercom-verbinding kan worden verbroken op dezelfde manier als in een gewone intercom-verbinding, zie daarvoor hoofdstuk 15.2.2

18.4  vierweg universele intercom pairing
Een vierweg universele intercom-verbinding in een paar verschillende configuraties: 1) drie stuks 20S en eentje non-Sena, of 2) twee stuks 20S en twee stuks non-Sena.
18.4.1  vierweg universele intercom, case 1
Twee stuks 20S (A en C) en twee stuks non-Sena (B en D).

 1. u (A, 20S) kunt een intercom-gesprek beginnen met de non-Sena (B)
 2. de andere 20S (C) kan zich aansluiten door contact te maken met u (A)
 3. de non-Sena (D) kan zich aansluiten door contact te maken met de 20S (C)
 4. nu zijn de twee stuks 20S en de twee stuks non-Sena verbonden in een universele intercom-verbinding, verbonden in een ketting. het ene uiteinde is B (non-Sena) die kan praten met de tweede in de ketting A (20S), A kan parten met de derde in de ketting C (20S) en C (20S) kan praten met de laatste in de ketting D (non-Sena)
18.4.2  vierweg universele intercom, case 2
Drie stuks 20S (A, C en D) en één non-Sena (B) kunnen op dezelfde manier verbonden worden als in sectie 18.4.1, mits de non-Sena maar aan het uiteinde van de ketting zit.

19  Prioriteit van de geluidsbronnen

De 20S hanteert de volgende voorkeuren in de geluidsbronnen:
      - omgevings-geluid (hoogste prioriteit)
      - mobiele telefoon
      - spraak-opdrachten d.m.v. tweemaal tikken op de behuizing
      - intercom
      - stereo muziek d.m.v. een audio kabel
      - muziek d.m.v. bluetooth verbinding
      - FM radio
      - bluetooth stereo muziek (laagste prioriteit)
Een lagere prioriteit wordt altijd onderbroken door een hogere prioriteit.

20  Instellingen van de 20S

De configuratie van de 20S kan bepaald worden door spraak-opdrachten.

 1. om het menu van de spraak-opdrachten te openen, houdt gedurende twaalf (12) seconden de Jog Dial ingedrukt, totdat de LED constant blauw brandt, er dubbele hogetoon piepjes te horen zijn, de gesproken mededeling "Configuration menu" te horen is
 2. draai de Jog Dial met de klok mee of tegen de klok in om te navigeren binnen de menu's; voor elke menu is een gesproken mededeling te horen zoals hieronder is weergegeven
 3. kies het gewenste menu door op de Telefoonknop te drukken; verlaat het menu door op de Jog Dial te drukken
 4. als er geen knop wordt ingedrukt binnen tien (10) seconden dan verlaat de 20S dit menu en gaat terug naar stand-by
 5. om het configuratie-menu meteen te verlaten draai dan aan de Jog Dial totdat de gesproken mededeling "Exit configuration" te horen is, druk dan eenmaal op de Telefoonknop
Opmerking van de vertaler:  veel (alle?) van deze settings kunnen ook worden aangepast m.b.v. de Device Manager en de Smartphone App. Dat is vaak handiger dan met de onderstaande procedures.

20.1  Snel-keuze-telefoonnummers toewijzen
 spraak opdracht   "Speed dial" 
 af-fabriek   niet beschikbaar 
 uitvoeren   druk eenmaal Telefoonknop 

 1. om een telefoonnummer als snel-keuze op te slaan, draai aan de Jog Dial totdat de gesproken mededeling "Speed dial" te horen is
 2. druk eenmaal op de Telefoonknop en er zijn dan gesproken mededelingen te horen "Speed dial one" en "Phone connected"
  draai aan de Jog Dial om een van de drie snelkeuse-telefoonnummers te kiezen en er is te horen "Speed dial [#]"
 3. bel het telefoonnummer dat u wilt toewijzen en er is te horen "Save speed dial [#]"; het telefoonnummer wordt automatisch toegewezen aan het geselecteerde snel keuze-nummer
 4. om het menu te verlaten, draai aan de Jog Dial (klok of anti klok) totdat er "Cancel" te horen is, en druk dan eenmaal op de Telefoonknop ter bevestiging, de mededeling "Cancel" is dan te horen; als er binnen één (1) minuut niet op een knop wordt gedrukt dan verlaat de 20S het configuratie-menu en gaat terug naar stand-by
 5. let op 1: nadat er een telefoonnummer is toegewezen aan een snel keuze-nummer kunt u doorgaan met andere telefoonnummers toewijzen aan de resterende twee snelkeuze-nummers
 6. let op 2: snelkeuze-telefoonnummers kunnen ook worden toegewezen in de Device Manager en in de Smartphone App

20.2  aan- uitzetten van audio multitasking
 spraak opdracht   "Audio multitasking" 
 af-fabriek   uitgezet 
 aanzetten   druk eenmaal Telefoonknop 
 uitzetten   druk eenmaal Jog Dial 
Met Audio Multitasking is het mogelijk een intercom-gesprek te hebben en tegelijkertijd te luisteren naar stereo muziek, FM radio of aanwijzingen van de GPS navigatie. Tijdens een intercom-gesprek wordt de audio-bron met verlaagd volume gespeeld en komt weer terug naar normaal volume als het intercom-gesprek is beëindigd. Als Audio Multitasking is uitgezet dan zal elk inkomend of uitgaand intercom-gesprek het audio kanaal onderbreken.

20.3  intercom-audio overlay gevoeligheid
 spraak opdracht   "Intercom-audio overlay sensibility" 
 af-fabriek   5 
 aanpassen   draai de Jog Dial (1-10) 
 toepassen   druk eenmaal Telefoonknop 
Met Audio Multitasking aan wordt muziek op een lager volume gezet als er een intercom-gesprek wordt gevoerd. De gevoeligheid van de intercom is aan te passen door op de Telefoonknop te drukken als er "Intercom-audio overlay sensitivity" te horen is. Draai aan de Jog Dial om de gevoeligheid te veranderen. Niveau 1 heeft de laagste gevoeligheid en 10 de hoogste. Druk opnieuw op de Telefoonknop om het gewenste niveau op te slaan, er is dan "Save [#]" te horen.
Voor het gewenste niveau bevestigd wordt kan de gevoeligheid worden getest door luidkeels een woord te zeggen of in de microfoon te blazen. Als uw stem luider is dan de gevoeligheid van het geselecteerde niveau, dan is er een dubbele piep te horen. Als uw stem zachter is dan de gevoeligheid van het geselecteerde niveau, dan is er niets te horen.

20.4  aan- uitzetten VOX (Voice Activated Phone Answering)
 spraak opdracht   "VOX phone" 
 af-fabriek   ingeschakeld 
 aanzetten   druk eenmaal op Telefoonknop 
 uitzetten   druk eenmaal op Jog Dial 
Met deze mogelijkheid ingeschakeld is het mogelijk binnenkomende telefoongesprekken te beantwoorden door een willekeurig woord luid uit te spreken, behalve als er intercom-verbinding is. Als er bijvoorbeeld een serie piepjes klinken vanwege in inkomend telefoongesprek dan kan de telefoon beantwoord worden met de duidelijk gesproken spraakopdracht "Hello", of enig ander woord. Let op, de VOX Phone mogelijkheid werkt niet als er verbinding is per intercom. Deze mogelijkheid is aangezet vanuit de fabriek maar kan worden uitgezet in het configuratie-menu, de Device Manager of de Smartphone App. Als de mogelijk is uitgeschakeld moet er op de Jog Dial of de Telefoonknop gedrukt worden om een inkomend telefoongesprek te beantwoorden.

20.5  aan- uitzetten HD intercom
 spraak opdracht   "HD intercom" 
 af-fabriek   ingeschakeld 
 aanzetten   druk eenmaal op Telefoonknop 
 uitzetten   druk eenmaal op Jog Dial 
HD (high definition) intercom verbetert het geluid van de tweeweg intercom van normale kwaliteit naar HD kwaliteit. HD intercom wordt tijdelijk uitgeschakeld tijdens een meervoudig intercom-gesprek. Als deze mogelijkheid is uitgeschakeld is het geluid tijdens een tweeweg intercom van normale kwaliteit.

20.6  aan- uitzetten gesproken mededelingen
 spraak opdracht   "Voice prompt" 
 af-fabriek   ingeschakeld 
 aanzetten   druk eenmaal op Telefoonknop 
 uitzetten   druk eenmaal op Jog Dial 
De mogelijkheid voor spraak-opdrachten kan worden uitgezet, maar de volgende spraak-opdrachten kunnen niet worden uitgeschakeld:
- voor het configuratie-menu
- voor het controleren van het accu-niveau
- voor het terugzetten naar de fabrieksinstellingen
- voor snelkeuze-telefoonnummers
- voor FM radio functies

20.7  aan- uitzetten geluid eigen stem
 spraak opdracht   "Sidetone" 
 af-fabriek   uitgeschakeld 
 aanzetten   druk eenmaal op Telefoonknop 
 uitzetten   druk eenmaal op Jog Dial 
De 'eigen stem' is het geluid van uw eigen gesproken woorden zoals dat wordt opgepikt door de microfoon en wordt weergegeven in uw oren door de luidsprekers. Het helpt om te controleren of u op een correct volume spreekt in relatie tot de verschillende geluiden die er rond de helm te horen zijn. Als deze mogelijkheid aan staat kunt u op de luidsprekers horen wat u zegt tijdens een intercom- of telefoongesprek.

20.8  wis alle pairing-informatie
 spraak opdracht   "Delete all pairings" 
 af-fabriek   niet beschikbaar 
 uitvoeren   druk eenmaal op Telefoonknop 
Om alle pairing-informatie op de 20S weg te gooien draai aan de Jog Dial totdat er "Delete all pairings" te horen is en druk eenmaal op de Telefoonknop ter bevestiging. Drukken op de Jog Dial is niet beschikbaar in deze optie.

20.9  universele intercom pairing
 spraak opdracht   "Universele intercom pairing" 
 af-fabriek   niet beschikbaar 
Om in Universele Intercom Pairing modus te gaan, draai de Jog Dial totdat er "Universal intercom pairing" te horen is. Lees sectie 18.1 voor meer details over Universele Intercom Pairing. Draai nogmaals aan de Jog Dial om de pairing modus te verlaten.

20.10  verlaat spraak-gestuurd configuratie-menu
 spraak opdracht   "Exit configuration" 
 af-fabriek   niet beschikbaar 
 uitvoeren   druk eenmaal op Telefoonknop 
Om het configuratie-menu te verlaten en terug te gaan naar de stand-by modus, draai de Jog Dial totdat er "Exit configuration" te horen is. Druk daarna eenmaal op de Telefoonknop ter bevestiging. Drukken op de Jog Dial is niet beschikbaar in deze optie.

 Spraak-configuratie-menu en bediening knoppen 
 Draai Jog Dial   Druk op Telefoonknop   Druk op Jog Dial 
 Snelkeuze telefoon   Uitvoeren   Niet beschikbaar 
 Audio Multitasking   Aanzetten   Uitzetten 
 Intercom-audio overlay gevoeligheid   Uitvoeren   Niet beschikbaar 
 VOX Phone   Aanzetten   Uitzetten 
 HD intercom   Aanzetten   Uitzetten 
 Spraak Opdracht   Aanzetten   Uitzetten 
 Eigen geluid   Aanzetten   Uitzetten 
 Wis alle pairings   Uitvoeren   Niet beschikbaar 
 Universele Intercom Pairing   Geen   Niet beschikbaar 
 Verlaat Configuratie   Uitvoeren   Niet beschikbaar 

21  Terug naar de fabrieksinstellingen

 1. om de 20S terug te zetten naar de fabrieksinstellingen druk op de Telefoonknop en houd die twaalf (12) seconden ingedrukt totdat de LED continu rood brandt en er dubbele piepjes te horen zijn; er is een gesproken mededeling te horen "Factory reset"
 2. druk binnen vijf (5) seconden op de Jog Dial om het resetten te bevestigen; de 20S gaat terug naar de fabrieksinstellingen en zal daarna zichzelf uitzetten; er is een gesproken mededeling te horen "Headset reset, good/bye"
 3. als er op de Telefoonknop wordt gedrukt, of niet binnen vijf (5) seconden op de Jog Dial, dan wordt de reset procedure niet uitgevoerd en de 20S gaat naar stand-bye modus; er is een gesproken mededeling te horen "Canceled"

22  Reset procedure

Als de 20S niet goed werkt, of om de een of andere reden in de war is, dan kan de 20S worden ge-reset door op de reset knop te drukken die aan de achterkant van de headset te vinden is. Duw het uiteinde van een paperclip in het kleine gaatje en houd de reset knop gedurende één (1) seconde ingedrukt met lichte druk. De 20S zal nu zichzelf uit zetten. Zet daarna de 20S weer aan en kijk of de 20S nu correct werkt.

23  Firmware upgrade

1. Check op jouw 20S welke firmware-versie er op zit:

2. Check bij Sena.com welke firmware-versie de laatste is.
3. Download indien nodig de laatste versie op sena.com.

Certificatie en veiligheidsmaatregelen

FCC Compliance verklaring
Dit apparaat voldoet aan deel 15 van de FCC-Regels. Het gebruik is onderworpen aan de volgende twee voorwaarden:
(1) dit apparaat mag geen schadelijke interferentie veroorzaken
(2) dit apparaat moet elke interferentie accepteren, inclusief interferentie die een ongewenste werking kan veroorzaken
Dit apparaat is getest en in overeenstemming bevonden voor de bepalingen voor een Klasse B digitaal apparaat, zoals beschreven in deel 15 van de FCC regels. Deze limieten zijn opgesteld om redelijke bescherming te bieden tegen schadelijke interferentie in een woonomgeving. Dit apparaat genereert, gebruikt en kan radiofrequentie uitstralen en, indien niet geïnstalleerd en gebruikt in overeenstemming met juiste instructies, zou het schadelijke interferentie aan radio communicatie kunnen veroorzaken. Er is echter geen garantie dat interferentie niet zal optreden in een gebruikers-omgeving. Als dit apparaat toch schadelijke interferentie veroorzaakt aan ontvangst van radio en televisie, wat bewezen kan worden door dit apparaat aan- en uit te zetten, dan wordt de gebruiker aangeraden een van de volgende maatregelen te nemen:
- draai of verplaats de ontvangende antenne
- vergroot de afstand tussen de apparatuur en de ontvanger
- sluit het apparaat aan op een stopcontact op een ander circuit dan dat waarop de ontvanger is aangesloten
- raadpleeg de dealer of een ervaren radio / tv-technicus voor hulp

FCC-verklaring inzake blootstelling aan RF
Dit apparaat voldoet aan de FCC-blootstelling aan stralings limieten voor in een ongecontroleerde omgeving. Eindgebruikers moeten de specifieke gebruiksaanwijzingen volgen om aan de norm voor RF-blootstelling te voldoen. De antenne voor dit apparaat mag niet gelijktijdig uitzenden met een andere antenne of zender, behalve in overeenstemming met de FCC multizender product-procedures.

FCC waarschuwing
Bij eventuele wijzigingen of modificaties aan het apparaat die niet uitdrukkelijk zijn goedgekeurd door de partij die verantwoordelijk is voor de naleving, mag het apparaat niet meer worden gebruikt.

CE conformiteitsverklaring
Dit product is CE-gemarkeerd volgens de bepalingen van de R&TTE Richtlijn (99/5/EC). Sena verklaart hierbij dat dit product voldoet aan de essentiële eisen en andere relevante bepalingen van richtlijn 1999/5/EC. Voor meer informatie, neem dan contact op www.sena.com Let erop dat dit product gebruikt maakt van frequentiebanden die niet geharmoniseerd zijn binnen de EU. Binnen de EU is dit product is bedoeld om gebruikt te worden in Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden, Verenigd Koninkrijk en binnen EFTA in IJsland, Noorwegen en Zwitserland.

Industrie Canada Verklaring
Dit apparaat voldoet aan de Industry Canada vergunningvrije RSS norm(en). De werking is onderworpen aan de volgende twee voorwaarden:
(1) dit apparaat mag geen storing veroorzaken
(2) dit apparaat moet elke interferentie accepteren, met inbegrip van storing die een ongewenste werking van het apparaat kan veroorzaken.

Bluetooth Licensie
Het Bluetooth ® woordmerk en de logo's zijn eigendom van Bluetooth SIG, Inc. en elk gebruik van deze merken door Sena is onder licentie. Andere handelsmerken en handelsnamen zijn van hun respectievelijke eigenaars.
Het product voldoet aan en gebruikt de Bluetooth ® specificatie 3.0 en heeft met succes alle interoperabiliteits testen doorstaan die zijn gespecificeerd in de Bluetooth ® specificatie. De interoperabiliteit tussen het apparaat en andere Bluetooth ® -geschikte producten is niet gegarandeerd.

WEEE (Waste Electrical and Electronic Equipment)
Het symbool van de doorgekruiste afvalcontainer op wieltjes op het product, handleiding(en), of op de verpakking wil zeggen dat alle elektrische en elektronische producten, batterijen en accu's gescheiden moeten worden verzameld aan het einde van hun werkzame leven. Deze eis geldt voor de Europese Unie en andere locaties waar gescheiden inzameling systemen beschikbaar zijn. Om mogelijke schade, door ongecontroleerde afvalverwijdering, aan het milieu of aan menselijke gezondheid te voorkomen, gooi deze producten niet weg als ongesorteerd huisafval, maar lever je af bij speciaal daarvoor bedoelde afvalstations.

Veiligheids informatie

Zorg ervoor dat het product correct wordt gebruikt door het lezen van de waarschuwingen hieronder om elk risico en/of schade aan eigendommen te voorkomen.

Producten Opslag en Beheer

Het product gebruiken

Accu/batterij
Dit product heeft een onvervangbare oplaadbare batterij binnenin. Daarom, wanneer u het product gebruikt, moet u zich aan het volgende houden:

Garantie en disclaimer

Beperkte garantie

Beperkte garantie
Sena Technologies, Inc ("Sena") garandeert de kwaliteit van het product op basis van de technische specificatie vermeld in de handleiding van het product, en de gegevens met betrekking tot de garantie. Product-garantie is alleen van toepassing op product alleen. Sena is niet aansprakelijk voor verlies, persoonlijke schade, of het verlies van voorwerpen die kunnen voortvloeien uit het gebruik van het product buiten defecte onderdelen of gebreken die door problemen bij de vervaardiging zijn ontstaan.

Garantie periode
Sena garandeert gratis vervanging van defecte onderdelen van het product of gebreken die zijn opgetreden als gevolg van problemen in de fabricage, voor een periode van 2 jaar vanaf de datum van eerste aankoop.

Garantie beëindigen
Garantie op het product gaat in op de datum van initiële aankoop. De garantie van het product eindigt wanneer de garantie termijn is verlopen. Echter, in de volgende gevallen, zal de garantie voortijdig worden beëindigd.

Kennisgeving en afzien van garantie
Bij aanschaf en het gebruik van dit product ziet u af van een aantal wettelijke rechten inclusief eventuele vordering tot schadevergoeding. Lees en begrijp daarom de volgende bepalingen en voorwaarden voor het gebruik van het product. Door het gebruik van dit product stemt u in met deze overeenkomst, en verval van rechten voor alle aanspraken. Als u niet instemt met alle voorwaarden en van deze overeenkomst, retourneer dan het product voor een terugbetaling. (Zie de sectie 'retourneren en volledig geld terug').

 1. U stemt er mee in dat u, uw nakomelingen, juridische volmachten, opvolgers of overnemers geen rechtszaak, geen claim, geen implementatie, geen terugkoop of soortgelijke actie tegen Sena zullen beginnen met betrekking tot aspecten als moeite, pijn, lijden, ongemak, verlies, letsel of overlijden die zich kunnen voordoen bij u of een derde partij tijdens het gebruik van dit product.
 2. U moet alle risico's bij het gebruik van dit product volledig begrijpen en accepteren (inclusief als die optreden als gevolg van een onzorgvuldig gedrag van u of van anderen) die zich kunnen voordoen tijdens het gebruik van dit product.
 3. U bent er verantwoordelijk voor dat uw medische conditie voldoende is voor het gebruik van dit product en dat u uw fysieke conditie voldoende is voor het gebruik van elk apparaat dat hierbij gebruikt kan worden. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat het product uw vaardigheden niet belemmert en dat u in staat bent om het veilig te gebruiken.
 4. U moet een volwassene zijn die de verantwoordelijkheid kan nemen voor het gebruik van het product.
 5. U moet de volgende waarschuwingen en gevaren bedacht zijn:
 6. U moet alle voorwaarden en bepalingen van de wettelijke rechten en waarschuwingen die betrokken zijn bij het gebruik van het product lezen en volledig begrijpen. Bovendien betekent het gebruik van het product dat u alle voorwaarden betreffende het afzien van rechten begrijpt en accepteert.

Van garantie uitgesloten

Argumenten voor beperkte aansprakelijkheid
Als u het product na de aankoop niet terugstuurt, ziet u af van alle rechten op verplichtingen, verlies, claims en aanspraken op vergoeding van onkosten (inclusief advocaat kosten). Daarom is Sena niet aansprakelijk voor tijdens het gebruik van het apparaat optredend lichamelijk letsel, overlijden, of enig verlies of schade, van transportmiddelen, bezittingen, of activa die aan u of derden behoren die zich hebben voorgedaan tijdens het gebruikt van het product. Verder is Sena niet aansprakelijk voor schade die niet gerelateerd aan de conditie, de omgeving of storing van het product. Alle risico's in verband met de werking van het product zijn volledig afhankelijk van de gebruiker, onafhankelijk van het gebruik van het product door de oorspronkelijke koper.
Gebruik van dit product is soms in strijd met lokale of nationale wetten. Wees er van bewust dat correct en veilig gebruik van het product geheel uw verantwoordelijkheid is.

Beperking van aansprakelijkheid
VOOR ZOVER DOOR DE WET TOEGESTAAN, SLUIT SENA VOOR ZICHZELF EN HAAR LEVERANCIERS ELKE AANSPRAKELIJKHEID UIT, ONTSTAAN OP CONTRACT- OF SCHADEVERVANGING OP RECHTSBASIS, (INCLUSIEF NALATIGHEID), VOOR INCIDENTELE, OORZAKELIJKE, INDIRECTE SCHADE OF GELDSTRAFFEN (WELKE DAN OOK), OF VERLIES VAN INKOMSTEN OF WINST, VERLIES VAN HANDEL, VERLIES VAN INFORMATIE OF GEGEVENS OF ANDERE FINANCIËLE VERLIEZEN ALS GEVOLG VAN, OF IN VERBAND MET DE VERKOOP, INSTALLATIE, ONDERHOUD, GEBRUIK, PRESTATIE, STORING, OF FALEN VAN HAAR PRODUKTEN, ZELFS ALS SENA OF HAAR ERKENDE RESELLER OP DE HOOGTE IS GEBRACHT VAN DE MOGELIJKHEID VAN DEZE SCHADE, EN BLIJFT DE AANSPRAKELIJKHEID VOOR REPARATIE, VERVANGING OF TERUGGAAF VAN HET AANKOOPBEDRAG TER KEUZE VAN SENA. DEZE BEPERKING VAN AANSPRAKELIJKHEID VOOR SCHADE WORDT NIET BEINVLOED IN HET GEVAL EEEN IN DE GARANTIE OMSCHREVEN OPLOSSING ZIJN DOEL NIET VERVULD. IN GEEN ENKEL GEVAL ZAL DE TOTALE AANSPRAKELIJKHEID VAN SENA OF HAAR VERTEGENWOORDIGER NIET HOGER ZIJN DAN HET BEDRAG WAT DE KOPER VOOR HET PRODUKT HEEFT BETAALD.

Uitgesloten verplichtingen
Naast schade die kan ontstaan door het gebruik van het product, is Sena niet aansprakelijk voor schade aan het product ten gevolge van de volgende gebeurtenissen.

Garantie service

Om garantie service te verkrijgen moet het defecte product op uw kosten naar de fabrikant of naar de verkoper worden gestuurd, samen met het aankoop bewijs (een ontvangstbewijs dat de aankoop datum toont, een product kentekenbewijs van de website, en andere relevante informatie). Neem voor het versturen de nodige maatregelen ter bescherming van het product. Met het oog op een eventuele terugbetaling of vervanging, moet het hele pakket worden opgestuurd.

Gratis service
Sena zal het product gratis herstellen of vervangen als defecten optreden waarvoor de garantie en de garantie termijn van toepassing zijn.

Retourneren en volledig geld terug
Indien u niet akkoord gaat met de algemene voorwaarden zoals hierboven uitgelegd, kan het product worden geretourneerd met een volledige terugbetaling. Om voor terugbetaling in aanmerking te komen moet het product binnen 14 dagen na datum van aankoop terug naar de verkoper in dezelfde staat als het is aangeschaft.
Als het product niet binnen 14 dagen na datum van aankoop is geretourneerd, dan heeft u alle hierboven genoemde voorwaarden gelezen en stemt u daarmee in. Sena kan niet aansprakelijk worden gesteld voor enige vordering tot schadevergoeding in verband met het product.

Index

a2dp pairen 06
ambient mode 12
antenne 03.5
configuratie van 20S 20
device manager 04.6.1
eigen stem 20.7
fabrieksinstellingen 21
firmware 23
fm radio 11
groep-intercom 17
hfp pairen 06
introductie 01
non-sena pairen 18
mobiele telefoon, gesprekken 07
muziek 08
omgevings-geluid 12
pairen met andere 20s 14
pairen met bluetooth apparaten   05
pairen met gps navigatie 09
pairen met non-sena 18
pairen met sena sr10 05.5
pairing, alles wissen 20.8
portofoon 10
prioriteit 19
radio 11
rds 11.7
reset 22
sidetone 20.7
smartphone app 04.6.2
snelkeuze telefoonnummers 07.2
snelkeuze telefoonnummers 20.1
speed dial 07.2
speed dial 20.1
spraak-opdrachten 13
sr10 05.5
sr10 10
firmware upgrade 23
voorkeuze-FM-stations 11
   mbv 20S 11.3.1
   mbv Device Manager 11.3.2
   mbv Smarthone App 11.3.2
VOX 07.1
VOX 07.3
VOX 15.5
VOX 20.4
wissen, alle pairings 20.8

Laatste wijziging: 21 oktober 2015. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina