homeMijn motoren

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

1972-1974   Triumph Tiger 100
1974-1976   Honda 450
2006-2007   BMW C1
2007-2010   BMW R1200R
2009-2011   BMW R27
2010-2016   BMW R60/2
2010-2016   BMW R1200RT 1
2012-2012   BMW F650GS
2016-2018   BMW K75
2016-   BMW R1200RT 2
2018-   BMW K75RT

2e hands

2e navi

65+

accu  laden  testen

accu  odyssey

band lek

berg-passen

bmw

abs

benzine-meter

noodstopschakelaar

k75   k75 basis   k75rt

k75  k100  k1100  sleutel

k75rt  tov  r1200rt

r1200rt koffers overheid

r1200rt koffers smal

r1200rt onderhoud

r1200rt lc testrit

r1200rt windscherm

r850c r1200c

ringantenne

spiegels

stuurschakelaar

terugroepacties

cardan

communicatie

dashcam

diversen

ethanol

file-rijden

flitspalen

forté

groeten

handschoenen

helm

jumpstarter

kleding

koppel-vermogen

koude handen

monolever - paralever

motor-scooter

motorolie

navigatie

obd

onderweg

paklijst

poetsen

proefrit verklaring

sena 20s

schokdemper

spreuken

trailer

voorrijder

voorrijder, de wet

voorrijder, follow-up

winter

wereldreis

woon-werk

Sleutel, klapsleutel en slotcilinder voor de BMW K75, K100 en K1100

Sleutels

Bij aanschaf van een nieuwe K75 of K100 kreeg je één klapsleutel, de reservesleutel was een gewone (platte). Beide sleutels zijn nog leverbaar, ongefreesd en gefreesd (BMW dealer of Hobbyist).

Klapsleutel (ongefreesd): 51251453659,  ca. €17,=   Hobbyist 
Platte sleutel (ongefreesd): 51251233554,  ca. €10,=   Hobbyist

Een pasklare, op nummercode bestelde, sleutel is bij BMW te bestellen voor ca. €25,=

  • (klap)Sleutel bij maken. Koop een originele ongefreesde klapsleutel en ga daarmee naar de sleutelboer met de originele sleutel en laat een kopie maken.
  • Andere optie is een bijpassende cilinder openen en de cijfers van de plaatjes inventariseren en op volgorde noteren. Dan heb je ook de code. Ik weet alleen niet welke cijfer volgorde van toepassing is. Daarnaast moet je een dealer vinden die een sleutel voor jou wil laten bijmaken op basis van "twijfelachtige bewijsvoering".
  • Pasmaken cilinders kan heel basaal: cilinders eruit halen, sleutel erin en alles wat uitsteekt van de schuifjes eraf vijlen. Goed schoonmaken, opnieuw invetten en weer monteren. De veiligheid neemt wat af (...), maar het gemak neemt toe.
  • Van de standaardsleutel van de slotenmaker kan je een klapsleutel maken. Druk in het zwarte gedeelte van de afgebroken sleutel de koperen busje van binnen naar buiten, en de sleutel valt eruit. Je kan de nieuwe sleutel naar model van de oude vijlen en het klapgedeelte terug gebruiken.
  • OEM set 6 stuks cilinder en sleutels.
  • OEM set 6 stuks cilinder en sleutels voor de touring koffers.

Let op: de tuimelaars in de cilinder zijn niet (zelf) te vervangen / verplaatsen (bij de R1200 serie kan dat wel).
Wil je toch met één sleutel alles kunnen bedienen (contact, tankdop, klepjes, citykoffers, touring koffers, zadel) demonteer dan alle cilinders en breng ze naar Adema.
Bij mijn K75RT heb ik nu vijf (5) sleutels: contact (en touring koffers), tankdop, klepjes, citykoffers, zadel.

Cilinder uitbouwen   bron

Citykoffer ('system cases', 'city cases'):  Draai de sleutel naar de open positie, open het slot, draai de sleutel naar de vergrendelde positie en gebruik vervolgens een inbussleutel van 3 mm of 4 mm aan de achterkant van de vergrendelkern om de borgbeugel in te drukken. Beweeg dan langzaam de slotkern naar buiten. Uitleg met foto's op het bmwk forum. Plaatje citykoffer slot verwijderen.

Touringkoffer:  Zie Citykoffer.

Topkoffer 22 liter ('top case'):  Verwijder eerst het slot uit de topkoffer door de grote zeskantmoer te los te draaien en te verwijderen waarmee het slot op zijn plaats wordt gehouden. Je ziet een klein gaatje in de zijkant van het slot dat zich boven de beugel bevindt. Draai de sleutel zodat die naar die kant wijst en steek dan een naainaald, een tandenstoker of een ander dun metalen object in dat gat om de klemrand in te drukken. Beweeg vervolgens de slotkern naar buiten. Plaatje topkoffer slot verwijderen.

Topkoffer 35 liter ('top case'):  Er zijn een paar kruiskop-schroeven die de hendel en het slot aan de binnenkant van de achterkant van de behuizing vasthouden.

Tankdop ('gas cap', 'fuel cap'):  Doe dit niet als de tankdop nog op z'n plaats zit, onderdelen kunnen in de tank vallen en zie ze er maar eens uit te krijgen. De tankdop wordt verwijderd door de vier verzonken kruiskop-schroeven los te draaien die rondom de buitenrand te zien zijn wanneer de tankdop geopend is. Omdat ze in aluminium zijn gemonteerd, kunnen de verschillende metalen corrosie aan de schroefdraden veroorzaken. Wees daarom extra voorzichtig met het verwijderen anders kunt je de koppen van de kruiskop-schroeven strippen. Reinig eerst de koppen met een tandenstoker of iets dergelijks, zodat een schroevendraaier perfect past. Neem dan de best passende / beste schroevendraaier en gebruik veel neerwaartse druk tijdens het losdraaien. Zodra de tankdop van de fiets is afgehaald, verwijder dan de drie kruiskopschroeven waarmee de vergrendeling aan de tankdop is bevestigd. Gebruik vervolgens een schroevendraaier of iets anders om de borgveer in te drukken en de slotcilinder te verwijderen. Als de tankdop weer gemonteerd wordt kan het lastig zijn om de beker en de veer correct te installeren. Begin met het inbrengen van de teruggaande veer met het uitsteeksel onder een rechte hoek in de groef in de vergrendelingsbehuizing: plaats dan de "beker" zodat de groef aan de onderkant ervan op het middelste rechte deel van de veer zit. Terwijl constante neerwaartse druk wordt uitgeoefend, draait de kop langzaam tegen de klok in totdat voelbaar is dat deze op zijn plaats valt, bevestig vervolgens voorzichtig de eenheid weer aan de tankdop met de drie kruiskopschroeven.

Zitting ('seat lock'):  Verwijder de stoelvergrendeling van het frame door de twee 8 mm-moeren aan de achterkant en de twee kleine kruiskop-schroeven aan de voorkant los te draaien. Gebruik enkele kleine schroevendraaiers om de voorplaat van de achterbehuizing af te halen. Haal de sluitbalken uit hun pivot en dan kun het slot verwijderd worden. Gebruik een tandenstoker of stopnaald om de borgbeugel in te drukken en de slotcilinder te verwijderen. Nadat de slotcilinder is aangepast, lijmt u deze weer samen met wat epoxy rond de buitenrand. Een mooi ding over het ontwerp van de stoelvergrendeling is dat de twee bouten aan de onderkant die het aan het frame bevestigen helpen om het samen te houden.

Voetnoot  Als je een purist bent wat betreft sloten, dan kun je spelen met het vervangen van de tuimelaars. Maar als als iemand echt de fiets wil stelen, dan breken ze zich gewoon in. Elk slot maakt het een dief wat moeilijker. Dieven zoeken liever en eerder een fiets die niet op slot staat.

Laatste wijziging: 22 augustus 2018. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina