Lekke band           prop    of    dynaplug    of    parapluutje    of    spuitbus    of    nieuwe band

Een lekke band onderweg is 'niet fijn'. Meestal door een schroef of spijker, en het is altijd op een verkeerd moment.
Er zijn een paar oplossingen:  1) prop;  2) parapluutje;  3) nieuwe band  4) spuitbus.

Prop
- Alleen (!) als het lek in het loopvlak zit (niet in de schouder, niet in de zijkant).
- Uitstekend als nood reparatie.
- Diameter van het gat mag max. 5 mm zijn.
- Prima om naar de dichtstbijzijnde garage te rijden.
- Of de laatste 200 kilometer naar huis met max. 80 kmh.
- Maar niet meer dan dat!
Want je kunt niet aan de binnenzijde controleren of de band verder beschadigd is en gokt dus maar dat het wel goed zal zijn.
Al rijdend wordt de band warm en zet uit, wat natuurlijk ook van toepassing is voor het gat waar de prop in zit. Stel dat er niet genoeg lijm is gebruikt of de sliertjes zitten niet goed met alle gevolgen van dien. Als die prop eruit schiet...

Steek de rasp in het gat en beweeg 'm een paar maal op en neer om het gat schoon en ruw te maken. Duw de lont in de lont-houder en smeer de lont ruim in met lijm. Duw de lont-houder zover in het gat dat de lont nog 1-2 cm boven het gat uitsteekt. Haal de lont-houder langzaam uit het gat en laat de lont het gat vullen. Snij het uitstekende gedeelte van de lont af met een mes. Wacht 10 minuten en pomp de band dan weer op. Check een paar maal per dag de bandenspanning.

Parapluutje
Als de spijker / schroef netjes haaks in de band zit (niet scheef) dan kun je overwegen de band te laten repareren met een parapluutje. Van binnenuit, dus de band moet van de velg af. Je moet dus een garage zien te vinden. Er komt dan een parapluutje in die er door zijn vorm, je raadt het al, onmogelijk uit kan vliegen.
MAAR ook aan de binnenkant van de band is niet met 100% zekerheid te constateren of het karkas van de band al of niet beschadigd is. Ook een parapluutje geeft dus een zeker risico.

N.B. Veel garagehouders weigeren om een parapluutje te plaatsen. Met als argument dat de klant de garage aansprakelijk stelt als het parapluutje er uit springt en daardoor een ongeluk veroorzaakt.

Ook een parapluutje is dus een noodoplossing, alleen geschikt om de vakantie door te komen.
Geen slecht idee om een paar parapluutjes op reserve bij je te hebben.

Nieuwe band
Een lekke band is al niet leuk, en helemaal niet als de band pas een paar honderd kilometer gelopen heeft. En als dat gat niet fatsoenlijk te repareren is met een parapluutje (been there, done that) dan ben je gewoon de klos, niks aan te doen. Dat is dan binnen een paar weken opnieuw een nieuwe band.

Duitsland In Duitsland is verboden om te rijden met een gerepareerde band die een snelheidscategorie heeft van H (210 kmh) of hoger.


Spuitbus
Een bekende producent voor een 'bandensealant' is Ride-On, die zelfs propageert het middel er preventief in te doen.
De ervaringen bij MotoPort Zelhem zijn goed, zowel bij de werkplaats als bij een paar klanten. Het spul helpt alleen in het middengedeelte, dus onder het loopvlak. Niet aan de zijkant van de band. Zelfs als de band al een lek heeft (spijker of zoiets) dan kan het alsnog worden ingespoten en wordt de band alsnog dicht. Wel nadien de band oppompen natuurlijk.
Tig jaar geleden was er 'Finilec', dat was alleen als thuiskomer bedoeld.

  • allroad - offroad. Voor een (grotere) reis waarbij er veel allroad en offroad wordt gereden is dit het overdenken waard.
  • asfalt. Mijns inzien alleen geschikt als thuiskomer omdat het gewicht van de band verhoogd wordt en onduidelijk is of de balans wel goed blijft. Na thuiskomst de band dus vervangen.


Dynaplug   Link  Link

Laatste wijziging: 06 maart 2018. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina