Monolever

Paralever

Telelever

Monolever
Het ontwerp van de monolever cardanaandrijving zorgt ervoor dat op de K75 / K100 de achterkant van de fiets omhoog komt ('omhoog komen', 'opkrik', 'jacking') bij extreme acceleratie. Op alle K75 / K100 is dat merkbaar, op de K100 wat duidelijker omdat die meer koppel heeft.
De vertanding van de overbrenging van de aandrijfas op het cardan is gevoelig voor slijtage. Als die vertanding niet bij elke grote beurt in speciaal vet wordt gezet dan is vervanging voor 100.000km niet ongebruikelijk.

Paralever
Om dat 'omhoog komen' tegen te gaan is de paralever ontworpen.   Youtube
De paralever heeft behalve het ontbreken van reactiekrachten ook het voordeel dat de cardanas door de montage van twee kruiskoppelingen theoretisch 100% gelijkmatig ronddraait.

Van Monolever naar Paralever?
De paralever achterbrug is over te zetten, je moet dan wel een aanpassing doen aan de versnellingsbak, zoals een andere keerring op de uitgaande as en deze moet ook andersom gemonteerd worden. Ook moet je het v groefje boven de keerring dicht maken zodat er geen olie in de achterbrug kan komen.   link  link  link  link  link  link  link  link.

Laatste wijziging: 09 augustus 2016. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina