Motorolie   een paar basis-wetenswaardigheden

Motorolie, waar hep dat voor nodig?

 • smeren (weerstand verminderen) van de bewegende onderdelen
 • koeling van het motorblok
 • afvoer van slijtage (fijn stof/gruis)
 • afdichting tussen zuiger en cilinderwand
 • oxidatie-bescherming

Monograde  /  Multigrade.
Monograde is een olie met maar één viscositeit (mate stroperigheid). Het 'lastige' is dat de buitentemperatuur van grote invloed is op de viscositeit van de olie, daarom moest je 's zomers een dikkere olie gebruiken dan 's winters. Monogrades worden nog steeds gebruikt in bv. klassieke auto’s en motoren die alleen op mooie dagen uit de stalling komen. De SAE (Society of Automotive Engineers) ontwikkelde een maatstaf om de viscositeit aan te geven. Monograde's wordt bv. aangegeven als SAE 40 en de tegenhanger voor de winter als SAE 20W (W = winter).
Multigrade olie was een grote verbetering, aangegeven als SAE 10W40. Dat is viscositeit 10W voor 's winters en tegelijkertijd viscositeit 40 voor 's zomers. Handig, dan kun je het hele jaar met dezelfde olie rijden rijden.

Minerale olie  /  Semi-synthetische olie  /  Volledig synthetische olie.
Minerale olie was er voor ca. 1980. Dat is dan ook de minst technische en goedkoopste variant van de drie soorten olie. Aan elke olie worden nog zogenaamde ‘dopes’ toegevoegd die de eigenschappen van de motorolie verbetert. Minerale motorolie is prima geschikt voor motoren die de olie voor de versnellingsbak en het motorblok gescheiden hebben (bv. BMW K75 en K100).
Synthetische olie wordt nog altijd gemaakt van bovengenoemde minerale basisolie. De samenstelling ervan is veel meer homogeen dan een minerale olie, wat een regelmatiger oliefilm tot gevolg heeft. Ook de dopes zijn van betere kwaliteit. Synthetische motorolie wordt vooral gebruikt in (semi) racemotoren.
Semi-synthetische olie (ook half-syntheet genoemd) is een mix tussen de beide varianten (tis nie waar). Voor de verreweg de meeste motoren is een semi-synthetische olie een prima keus. Een duurdere variant semi-syntheet heeft een hogere kwaliteit dopes (zegt de fabrikant).

Kwaliteitsnormen zijn door een aantal instanties bedacht en de onderstaande worden algemeen gehanteerd.
ACEA norm en de API norm voor auto's, bestelauto's, busjes, lichte vrachtauto's.
API en JASO voor motoren.

Aldi / Hema,  Castrol / Shell   Wat te doen?
Budget-olie ('Aldi-Hema') is prima te gebruiken voor olie die uitsluitend in het motorblok circuleert (dus gescheiden van versnellingsbak en koppeling, bv. bij BMW K75 / K100). Sjoemel dan niet met de verversings termijn omdat de levensduur w.s. beperkter is dan 'kwaliteits' olie. Voor motoren die dezelfde olie hebben voor versnellingsbak, blok en koppeling is een half-syntheet van een A-merk veel beter geschikt, omdat de inwendige slijtage van blok, koppeling en bak uiteindelijk veel meer waard is dan het prijsverschil voor die paar liter olie per jaar.

ACEA-specs      API-specs      JASO specs      SAE-Haynes

Lees veel meer op het BMWK forum  en op  deze link.


Mogen twee verschillende soorten olie worden gemengd?
Alle oliën die anno 2016 op de markt zijn voor benzine- of dieselmotoren [minerale of (semi/half)synthetische oliën, verschillende viscositeit] kunnen en mogen onderling gemengd worden. De oliën verdragen elkaar, dus het mengen zal geen problemen opleveren, maar het gaat natuurlijk ten koste van de kwaliteit van de olie en dus ten koste van de smerende eigenschappen.

 • als je ergens ver van huis bent, en er zit te weinig olie in je motor, dan is elke motorolie beter dan te weinig motorolie (Charlie Borman deed afgewerkte frietolie in de Honda Cub, youtube) (maar ververs dan thuis z.s.m. de olie)
 • als je echt niet weet welke olie er in zit:  domweg alles verversen
 • beetje bijvullen:  als het ff kan vul dan minerale olie bij met minerale olie, idem voor semi-syntheet en vol-syntheet
 • beetje bijvullen:  als het ff kan met dezelfde viscositeit
 • zelfde kwaliteit [mineraal, (semi)syntheet] met dezelfde viscositeit, van verschillend merk kan zonder problemen worden gemengd
 • maar iedereen met een beetje liefde voor het motorblok heeft natuurlijk een liter reserve-olie bij zich op een meerdaagse reis

Laatste wijziging: 13 augustus 2016. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina