NAVSTAR   GPS   Galileo   GLONASS   Beidou

GPS
Global Positioning System (GPS) is de commerciële naam voor een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem (3x woordwaarde in scrabble) dat vanaf 1967 werd ontwikkeld voor gebruik door de Amerikaanse strijdkrachten. De 'officiële' naam is nog steeds 'NAVigation Satellite Time And Ranging', dus NAVSTAR, maar iedereen noemt het 'GPS'. Met GPS werd het voor het eerst mogelijk om vrijwel overal continu te kunnen navigeren en ook anno 2012 is het het enige volledig operationele satellietplaatsbepalingssysteem. Het aantal toepassingen is sinds de ingebruikname enorm toegenomen. Aanvankelijk waren de gebruikers vooral in de militaire hoek, de geodesie en de scheepvaart te vinden. Hoewel het aantal gebruikers daar ook is toegenomen, valt dit tegenwoordig in het niet bij het aantal auto`s en mobiele telefoons die met GPS zijn uitgerust.   wiki.

Galileo
Het belang van GPS is dusdanig gegroeid dat de Europese Unie besloten heeft zijn eigen systeem Galileo te lanceren, om niet afhankelijk te zijn van de Verenigde Staten. Galileo is het niet-militaire wereldwijde satellietnavigatiesysteem (GNSS) dat gebouwd wordt door de Europese Unie (EU) in samenwerking met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het Galileo-project is het grootste Europese ruimtevaartproject aller tijden. Galileo wordt het eerste puur civiele satellietnavigatiesysteem. Galileo moet volgens planning in 2014 wereldwijd operationeel zijn en kan dan, net als GPS, door iedereen gratis gebruikt worden voor tijdsreferentie en plaatsbepaling. Naast de gratis open service die nauwkeuriger zal zijn dan GPS, zal Galileo ook extra commerciële diensten beschikbaar stellen. De belangrijkste bestaansreden van Galileo is politiek van aard: Europese onafhankelijkheid van onder andere de Verenigde Staten. GPS, GLONASS en Beidou zouden uit politieke overwegingen uitgeschakeld of versleuteld kunnen worden. De gebruikers zullen hun locatie (en tijd) kunnen bepalen door gelijktijdig gebruik te maken van zowel Galileo als GPS en GLONASS, maar ook met Galileo alleen. Zo kan Europa zelf beslissen over de beschikbaarheid van een GNSS. In de periode van de besluitvorming en ontwikkeling van Galileo heeft het ministerie van defensie van de VS verschillende vergelijkbare verbeteringen meteen ingevoerd voor GPS of deze aangekondigd voor de derde generatie GPS-satellieten (zoals extra civiele frequenties en hogere precisie).   wiki.

GLONASS
GLONASS (in het Engels: "GLObal NAvigation Satellite System) is een Russisch satellietplaatsbepalingssysteem, vergelijkbaar met het Amerikaanse GPS en het Europese Galileo. Het raakte in verval maar werd later weer opgepoetst. Het moet bij voltooiing bestaan uit een stelsel van 24 kunstmanen waarvan er 21 operationeel zijn en 3 reserve.   wiki.

Beidou
Het Chinese alternatief voor GPS, Beidou, is operationeel sinds 2011 voor het Aziatisch-Pacifisch gebied. Wereldwijde dekking is er sinds december 2018. Het stelsel heeft anno 2018 35 satellieten. Beidou is in het leven geroepen om een alternatief aan GPS te bieden: de Verenigde Staten hebben de volledige controle over dat systeem, en dat zint China niet. Aanvankelijk zou Beidou enkel door het leger en de overheid gebruikt worden, maar ook particulieren en bedrijven mogen het systeem gebruiken. Voor hen wordt de dienstverlening wel beperkt: de nauwkeurigheid van de locatiebepaling wordt net als bij GPS beperkt, in dit geval tot tien meter, en ook de nauwkeurigheid van tijd en snelheidsmetingen is verminderd.
De laatste Garmin navi's (bv. de GPSmap 66 kunnen, naast GPS en GLONASS, nu ook met Beidou navigeren.   wiki.

Laatste wijziging: 29 december 2018. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina