Ongelukken in de luchtvaart

Al jarenlang verbazen mij sommige oorzaken waardoor vliegtuigen een ongeluk krijgen. Natuurlijk, een lege kerosine tank, uitgevallen motoren, brand, downburst, etc, dat zijn allemaal begrijpelijk oorzaken.

Maar ik begrijp niet:

  1. waarom een vliegtuig tegen een berg aan kan vliegen
  2. waarom het soms dagen, weken duurt voordat de plaats van de crash gevonden is
  3. waarom een vliegtuig een fatale aanvliegroute kan nemen
  4. waarom het soms weken, maanden, duurt voordat de recorders gevonden zijn

Ad.1.  twee-dimensionale digitale kaarten van het aardoppervlak zijn er al decennia. Drie-dimensionale kaarten moeten er ook zijn (en anders zijn ze te maken). Een vliegtuig weet exact zijn drie-dimensionale positie. Hoe kan het dan dat een vliegtuig tegen een berg aan kan vliegen? Op zijn navigatieapparaat moet toch de drie-dimensionale werkelijkheid te zien zijn? Een automobilist rijdt toch ook niet rechtdoor in een bocht als hij/zij op de navi kan zien dat daar een bocht is?
En ik neem aan dat een vliegtuig meerdere, van elkaar onafhankelijke, systemen heeft voor positiebepaling.
Kan iemand me uitleggen waarom een piloot geen digitale drie-dimensionale kaart voor zijn neus heeft?

Ad.2.  het begin van een zoektocht naar een verdwenen vliegtuig is vaak waar de communicatie met de grond is gestopt, of het vliegtuig van de radar verdwenen is. Maar dat is toch ontzettend ouderwets? Misschien is die communicatie wel uitgezet (zou dom zijn als dat kon). Misschien is het vliegtuig op een zodanig geringe hoogte gaan vliegen dat de radar hem niet kan zien. De exacte locatie van het verdwijnen van Malaysia Airlines vlucht 370 is nooit gevonden. Ooit gehoord van positie-trackers per satelliet? Die worden al vele jaren toegepast om voertuigen te volgen en gestolen spullen op te sporen.
Kan iemand me uitleggen waarom een vliegtuig niet online (realtime, desnoods in pakketjes van tig minuten) zijn drie-dimensionale positie naar een thuisbasis stuurt?

Ad.3.  in een auto / motor is het erg eenvoudig een vooraf gemaakte twee-dimensionale track (kruimelspoor, klein duimpje) te volgen. Waarom heeft elke aanvliegroute geen eigen drie-dimensionale track? De piloot kan dan exact zien dat ie daar van afwijkt.
Kan iemand me uitleggen waarom een aanvliegroute geen track heeft?

Ad.4.  waarom zijn flightdatarecorders en cockpitvoicerecorders nog steeds in gebruik? Dat is toch ontzettend ouderwets? Waarom worden die gegevens niet per satelliet doorgestuurd (realtime of in pakketjes van tig minuten) naar meer dan één grondstation? Weet u nog hoe lang het duurde (en hoeveel geld dat heeft gekost) voordat de recorders van Air France vlucht_447 gevonden zijn? En de recorders van Malaysia Airlines vlucht 370 zijn nog steeds niet gevonden en daar is toch het nodige geld aan besteed. Even buiten beschouwing gelaten dat die recorders niet fullproof zijn bij brand, botsing en water, en een begrensde tijd (30 dagen?) een signaal uitzenden waar ze te vinden zijn..
Kan iemand me uitleggen waarom die recorders nog steeds in gebruik zijn? (W.s. geld, maar het opsporen van die recorders kost ook het nodige.)

Ik houd me aanbevolen voor aan- of opmerkingen, constructieve verbeteringen, whatever.

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina