home  →  Botswana  september 2006

Inleiding.
Een rondreis langs de kust van Zuid-Afrika in oktober 2005 was onze eerste kennismaking met zuid Afrika. Dat smaakte zo goed (vooral het binnenland) dat er 'meer' moest komen. Maar wat? Geen Bed&Breakfast meer, we willen vrijer zijn, geen reserveringen. Kamperen dus, maar niet zoals 'vroegah' in een tent op de grond. Dan maar de lucht in (Speijk), een daktent op een Toyota 4x4. Waar naar toe? Het binnenland waar weinig mensen zijn, zelf je weg zoeken. Wel graag een politiek stabiel land, dat heeft als toerist een paar voordelen... Botswana dus, je moet ergens beginnen. Wanneer? Botswana heeft een paar seizoenen, waarvan de bekendsten de regentijd (november-april) en de nazomer (augustus-oktober) zijn. In de regentijd is alles schitterend groen met uitbundige bloemen. Maar ja, het regent regelmatig. Bovendien is de plantengroei zo hoog en staan er zoveel plassen en meertjes dat het veel moeilijker is om wild te zien. Juli-augustus is hoogseizoen voor de toeristen, want dan hebben de werkenden in Europa en Amerika vakantie. Voor ons wordt het daarom september. Twee plekken willen we in ieder geval zien: de Okavango delta en Chobe National Park.
Dit is een vluchtig reisverslag van een drie-weekse tocht in september 2006 met vermelding van de bezochte kampeerplaatsen en wat we daar bezocht en beleefd hebben. Voor kampeerders is Botswana een prima land om op de bonnefooi rond te reizen, veilig, prettige mensen, prachtige landschappen. Nog een voordeel: in Botswana weten de locals dat ze zich aan de afspraken (qua tijd en plaats) met de toeristen moeten houden, want dat levert geld op. Deze pagina is geschreven als steun voor ons geheugen, een 'lief dagboek', een manier om anderen over onze reis te laten lezen.

Uitrusting.
We reden in een Toyota Hilux 2.7lt benzine met daktent. Beetje weinig vermogen verder een prima 'bak'. Gehuurd in Johannesburg. De kampeeruitrusting (potten, pannen, bestek, gasfles, stoelen, tafel, slaapzakken, kussens, deken, Engel koelkast, watertank etc) hoort bij de auto, was basaal, maar prima voor elkaar (en schoon). Omdat het 's nachts in september wel eens koud kan zijn (5-10 graden) hadden we onze eigen donzen slaapzakken mee genomen.

Wegenkaarten en reisgidsen.
Onderstaande reis is in 2006 gedaan, het heeft dus anno 2012 weinig zin nog op te schrijven welke wegenkaarten en reisgidsen wij hebben gebruikt.
Indien aanwezig, koop de papieren wegenkaart van Botswana welke door T4A is gemaakt. Er is geen betere.
Dringend advies: neem een Garmin GPS mee en zet daarop de Botswana kaart van T4A. In Moremi en Chobe lopen tientallen sporen die allemaal op elkaar lijken. Zonder GPS verdwaal je gegarandeerd.
Stuur een e-mail als je geïnteresseerd bent in de waypoints die deze reis zijn gebruikt op mijn navi.

Alle foto's op deze pagina:  klik er op voor een groter formaat.

De reis.

Dag 1-2:   Schiphol - London - Johannesburg.
In Johannesburg overnacht en daar 's ochtends door de autoverhuurder opgehaald.

Dag 3:   ochtend vertrek uit Johannesburg. Leuke overnachtingsplek gevonden in een mini natuurpark. Auto en tassen uitpakken en alles zijn eigen plek geven.

Dag 4:   op weg naar Maun.

Dag 5:   op weg naar Maun.

Dag 6:   op weg naar Maun.
Nog steeds bouwen de bewoners een palissade om hun huisjes als bescherming voor hun vee tegen roofdieren.

Dag 7:   Maun, hét uitgangspunt voor trips in de Okavango delta.

Dag 8+9:   onze standplaats is Audi Camp (-19.938849,23.503445).
Nu proberen de Okavango delta in te komen. We willen Moremi Game Reserve in link link, daar zijn een paar kampeerplaatsen. Je komt dat Game Reserve alleen maar in als je een reservering hebt. We waren gewaarschuwd dat internationale reisorganisaties die kampeerplekken (meer dan een jaar) van te voren vast- en vol leggen. We zochten daar info over bij een paar locals (die verfoeien dat reserveringssysteem). Hun advies was om een reserving te maken op een willekeurige plek die vrij is, want eenmaal binnen Moremi is er geen toezicht meer. En dat klopt, wij hebben op een paar campings gestaan en 1x moeten verhuizen omdat er iemand aankwam die zei dat hij deze plek had gereserveerd. Die campings waren half vol.

N.B. neem de nodige voorzorgsmaatregelen als je Moremi in gaat, want er zijn geen winkels en/of benzinepompen.

Dag 10:   We hebben Third Bridge  (S19.23888 E23.35635)  als uitgangspunt gevonden om een paar dagem Moremi te verkennen (1 te vieze wc en 1 kraan met bruin water).
De baboons bij Third Bridge zijn behoorlijk brutaal. Als je overdag eten in je tent achterlaat dan vind je die tent open gescheurd terug. Sta je bij de voorbumper van je auto wat te prutsen dan halen ze je auto aan de achterkant leeg. 's Nachts struinen er hyena's en af en toe leeuwen rond, dus wees voorzichtig.

Moremi GPS coördinaten

Dag 11:   Kanotocht gemaakt (oh wat mooi).

Dag 12:   terug naar Maun, Audi Camp.

Op een dergelijke brug niet naar beneden kijken, niet stilstaan, doorrijden

 

 

Dag 13:   bijkomen, boodschappen doen, wassen, struinen in Maun.
Botswana was vroeger een Brits protectoraat, de schoolkinderen dragen nu nog steeds een uniform.

Dag 14+15+16:  de voorgaande dagen smaakten zo ontzettend goed dat we daar meer van wilden proeven. Afschuwelijk luxe gedaan, per vliegtuigje ingevlogen middenin de Okavango delta en een paar dagen op een lodge verbleven.

Twee dagen lang een gids mee 'gekregen'. Goed opgeleide man met een brede kennis.

 

Met een bootje er op uit en de zonsondergang bekijken, een must als je op een lodge middenin de delta zit.
De volgende ochtend terug gevlogen naar Maun.

Dag 17:  Op pad naar Chobe National Park. Uitvalsbasis Kasane, er zijn daar genoeg campings, lodges, hotels.
Kasane ligt buiten het park. We hebben elke keer een dagtocht gemaakt.

We hebben nog overwogen binnendoor naar Chobe te rijden, via Savuti. Maar dat is een paar honderd kilometer rijden over overharde single tracks van slechte kwaliteit en onderweg is er geen winkel en/of benzinepomp. Gezien de wegen (rul zand) moet je rekening houden met een brandstofverbruik van 1 op 5. En zo'n grote tank hadden wij niet.

dag 18+19+20:  Olifanten, pardon: heel veel olifanten

 

 

Op de camping woonde ook een wrattenzwijn. Dat wrattenzwijn had een ijzersterke afspraak met alle bewoners:  'ik doe of ik jullie niet zie, dan doen jullie of je mij niet ziet'.

dag 21+22:  Terug naar Johannesburg

Zoutvlaktes met flamingo's

Een 'beetje' camping zorgt dat er een paar beesten rondlopen.

 

De kleuren in Botswana zijn overweldigend. Dan is Nederland toch erg flets.

Voorzichtig rijden, er zijn mede-weggebruikers.

Zo zien je voeten eruit aan het einde van elke dag.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 17 augustus 2012.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek