home  →  Marokko  maart 2012

Inleiding.
Omdat ik nog lang niet ben uitgekeken in deze wereld, omdat ik graag op een motor rijd, omdat je beter spijt kunt hebben van dingen die je gedaan hebt dan van dingen die je niet gedaan hebt, omdat ik nog nooit in Marokko ben geweest, omdat het me een fascinerend land lijkt met een boeiende oude cultuur, omdat het daar in maart prima 'motorweer' is, heb ik in maart 2012 twee weken rondgereden in Marokko.

Uitrusting.
Een motorfiets BMW F650GS, twee weken vrije tijd en Rob & Dafne.

De route.

De route is voorgebakken door Ride-on Motortours die ook het transport van de motorfiets naar Malaga, vliegtickets, overtocht per ferry, overnachtingen, maaltijden enz. regelde. De motoren werden in Nederland in een vrachtauto geladen en in drie dagen tijd naar Malaga gereden. De deelnemers gingen per vliegtuig....
Het principe van Ride-on spreekt me wel aan: hotels zijn geregeld, je krijgt een wegenkaart en route (track) voor je navi en 's avonds zie je elkaar weer in het hotel. Of je rijdt alleen, of met meerderen, vrijheid blijheid.

Deze reis was mijn navi een Garmin 276C en daar stond op:
  - de waypoints en tracks van Ride-on Motortours
  - Marokko kaart van Olaf Kähler
  - Marokko kaart uit Garmin CN Middle East - North Africa NT
  - Malaga kaart uit Garmin CN Europe NT

Elke foto op deze pagina:  klik erop voor een vergroting.

De reis.

Dag 0:   Afscheid nemen is moeilijk. De motorfiets gaat op transport naar Malaga.
Merkwaardig gezicht en gevoel om je motor weg te zien gaan en met alternatief vervoer weer naar huis te moeten.

Dag 1:   Schiphol - Malaga. Vervoer naar een hotel in de buurt en 'herenigd' met de motorfiets.
Een ochtendvlucht brengt je al om 10 uur op Malaga. De taxi staat klaar en om 12 uur zie je 'eindelijk' je motorfiets terug. 's Middags een ruime tuk gedaan, want de nachtrust van de afgelopen nacht was wat kort.

Dag 2:   Een prachtige rit door het binnenland van Spanje naar een hotel 40km voor de ferry. Heerlijk weer. Een stukje langs de kust gereden, maar dat is zodanig vol gebouwd, dat je snel weer naar het binnenland uitwijkt. Het hotel ligt in een kruip-door-sluip-door stadje, ik had nog nooit in een stad op een 'weg' gereden van ca. 2 meter breed met een stijgingspercentage van 20 procent.

Dag 3:   Eerst naar Algeciras en met de ferry oversteken naar Ceuta. Dan 'blik-op-oneindig' en 310km rijden naar Meknes.
Leuk om de beroemde rots van Gibraltar van dichtbij te zien. verder was de overtocht niet veel bijzonders, matig zicht, vrij harde wind. De grensovergang van Cueta naar Marokko is 'heerlijk' chaotisch, je wordt letterlijk van het kastje naar de muur gestuurd. Reken op 45 minuten voordat aan alle formaliteiten en papierwinkel voldaan is.

Dag 4:   Op naar Marrakech, 438km.
Oef, een hele lange dag in het zadel, blik op oneindig, verstand op nul, niet zeuren, doorrijden. Onderweg een vette onweersbui gehad, kon nog net op tijd het regenpak vinden. In die bui wel verder gereden, maar de snelheid ligt bij mij dan 25kmh lager, geen lolletje met al die gladde leem op de weg.

Dag 5:   Marrakesh bekijken.
Marrakesh is een van de vier koningssteden in Marokko. Het centrale plein Djemaa el Fna (plein der gehangenen) is misschien wel de bekendste toeristische trekpleister. Overdag een georganiseerde chaos met allerlei straatartiesten (slangenbezweerders, muzikanten, verhalenvertellers etc), heerlijk om een paar uur tussen door te zwerven. 's Avonds staat het volgebouwd met eettentjes. Naast het plein is de beroemde soek (bazaar) vol met kleine winkeltjes en steegjes waarin je binnen korte tijd verdwaald bent.

Dag 6:   Naar Ait Ben Haddou, 167km.
We komen steeds zuidelijker, dus wordt het steeds stiller (daar houd ik wel van). Schitterend eenzaam weggetje tussendoor. Er ligt asfalt, maar niet fanatiek. Mooie dorpjes, prachtige uitzichten.

Dag 7:   Naar Boumalne Dades.
Via Ouarzazate waar o.a. delen van Starwars en The Living Daylights zijn opgenomen. Opnieuw prachtige stuurwegen en mooie landschappen.

Dag 8:   Rondrit (diverse mogelijkheden) bij Boumalne Dades. Ik heb gekozen voor de Gorge du Todra (l) en Gorge du Dades (r).
Beide Gorges snijden door het Atlas gebergte en zijn indrukwekkend steil en smal. Gorge du Todra was druk met toeristen, veel kraampjes. Gorge du Dades vond ik mooier, rustiger, ruiger; heerlijke serpentines omhoog; de eigenlijke Gorge was overstroomd door de rivier (20-25cm water op de weg) en daardoor onbegaanbaar voor personen auto's.

Dag 9:   Naar Merzouga, 260km, gedeelte door de woestijn.
Het landschap wordt kaler, ruiger, eenzamer (ik vind dat mooi). Steeds minder dorpen en ze zijn steeds kleiner. Op ruim halverwege liep de rit enkele kilometers onverhard door een prachtige oase, je rijdt op een zandpad met gaten en plassen onder de dadelpalmen en olijfbomen door (foto links). De eindbestemming Merzouga is een schilderachtige verblijfplaats aan de rand van de woestijn, die natuurlijk 'verplicht' per kameel bezocht wordt om de zon te zien ondergaan.

Dag 10:   Naar Midelt, 255km.
Wel wat jammer om Merzouga te verlaten (linker foto), maar de wegen er naar toe en weer terug zijn bepaald geen straf. Gorge du Ziz is de moeite waard.

Dag 11:   Op naar Fes, 200km.
Bij Azrou rij je opeens een bos in, een echt bos (Forêt de Cedres) met oude bomen. En apen (Magots) die daar leven. Een kilometer of 20 verder noordelijk kom je door Ifrane, lijkt wel wat op een Zwitsers wintersport oord (inclusief de bijbehorende prijzen voor de koffie).

Dag 12:   Gelegenheid om Fes te bezoeken; met een lokale gids de soek in.
Fes is een grote stad, bijna 1 miljoen inwoners met een rijke historie. De oude medina is prachtig om doorheen te wandelen. De soek is groot (45km aan straatjes) met vele wijken waar specifieke ambachten worden uitgevoerd (houtbewerking, metaal, spinnen, weven, verven, slagers, bakkers, groenten, kruiden, je kunt het niet zo gek verzinnen). Deze soek wint het (bij mij) van die van Marrakesh. En dan is er natuurlijke de beroemde leerlooierij (rechter foto), al sinds de 14e eeuw vrijwel ongewijzigd in gebruik.

Dag 13:   Naar het noorden, naar Chechaouen (ca. 200km), het einde van de vakantie nadert.
Een aantal deelnemers kozen voor de route door het Rif gebergte. Een hele mooie route, 1-2 graden boven nul bovenop een pas, regelmatig mensen die hasj aanbieden op een 'meer dan vriendelijke manier'. Ik heb de westelijke route gereden met aan het eind een stukje bergweg. Chefchaouen is een prachtig stadje met veel blauwe huizen en een leuke soek om een uurtje doorheen te dwalen.

Dag 14:   Eerst naar Ceuta (100km), dan per ferry naar Algeciras, dan naar het hotel (220km).
Weer die prachtige chaotische grens over, waar je belaagd wordt door mensen die hulp aanbieden (tegen betaling uiteraard). De hasj-honden doen hun best maar hebben alleen belangstelling voor auto's en campers. De geplande ferry hebben we gemist, maar omboeken naar eentje die een paar uur later ging was geen probleem. Nu wel onbewolkt en vrijwel geen wind dus een prachtige blik op de rots van Gibraltar. In Spanje nog 220km naar het hotel, waarvan 180km autoweg.

Dag 15:   Malaga - Schiphol.
Een klassieke 'hang- en reisdag'. 's Ochtends de motoren opladen. Vanaf een uur of 1 's middags is het motto 'bezit uw ziel in lijdzaamheid'. Een tukje op het grasveld, dom voor je uitkijken. Om 5 uur komt de taxi voorrijden en brengt ons naar het vliegveld van Malaga.

Aandachtspunten.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 16 april 2012.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek