BMW E46 330Ci

Datum eerste toelating: 24 maart 2004
Mijn tijdperk: 17 augustus 2007 (57.582 km) t/m heden.

De BMW 2002tii is mijn all-time favorite, maar misschien (...) is dat gebaseerd op sentiment.

Anno is de E46 nog altijd de beste generatie 3-serie ooit. Nu de kans dat toekomstige Dreiers dikke atmosferische 6-pitters onder de kap hebben met de minuut slinkt, zal dat wellicht ook altijd zo blijven. De E46 M3 (CSL) is dan ook de ultieme 3-serie die ooit gebouwd werd, maar die zijn (ver) buiten mijn budget. Ik geeft liever wat geld uit aan een ‘echte’ auto dan aan een modernere wagen met kleine downsize-motor, veel elektronica en allerlei milieu-maatregelen die de autotechniek niet ten goede komen.

De 330Ci voldoet al ruim 16 jaar aan mijn wensen:  coupé, achterwielaandrijving, strakke wegligging, de 'laufkultur'' van de atmosferische 3-liter 6-cilinder-in-lijn, het geluid van dat blok, handgeschakeld, niet al te veel electronica, nog net geen gedateerde navi-nonsense en de 'Hoffmeister knik'.
Veel beter dan dit wordt het niet (voor mij).

Das war einmal
Vraag aan de autoliefhebber waar hij aan denkt bij het horen van de naam BMW. Grote kans dat hij zegt 'achterwielaandrijving, een 6-in-lijn, sportief rijgedrag en mooie ontwerpen'. En tot een paar jaar geleden had je hem gelijk moeten geven, want de meeste BMW’s voldeden feilloos aan deze omschrijving. Maar ‘das war einmal’. Het lijkt er sinds 2018-2019 namelijk op alsof BMW de trouwe klanten stuk voor stuk in de genitaliën aan het trappen is. Alles wat BMW tot BMW maakte, moet verdwijnen, zo lijkt het. Zo is de 6-in-lijn alleen nog terug te vinden als dure topmotorisering van sommige modellen, rijdt een moderne BMW ongeveer net zo sportief als de gemiddelde Audi en over design zeggen we maar even helemaal niks. Of toch wel. Want wat die lui met die varkensneuzen proberen te bereiken? Niemand weet het. En we gaan nog even door met het spuwen van ons gal. Want qua ontwerp zie je ook steeds vaker de beroemde ‘Hoffmeister knik’ verdwijnen, waardoor een nieuwe BMW vanaf de zijkant ook volstrekt inwisselbaar is met elke andere willekeurige Aziaat. En tenslotte is er de voorwielaandrijving. Boring!

Oude auto's
Mijn 330Ci wordt in 2025 20 jaar oud. Die heeft dus iets meer uitstoot dan een modernere auto. Maar deze is al een keer van de sloop gered door goede zorg en toewijding, met minimale kosten. Daarmee wordt er een nieuwe auto bespaard. De iets meer uitstoot van de oude auto weegt volgens mij niet op tegen de hogere belasting aan het wereldwijde milieu van een nieuwe auto, zoals daar zijn: staal, aluminium, plastic, verf, olie, zware metalen voor de elektronica en de accu. Ik ben ervan overtuigd redelijk goed bezig te zijn, of geldt het reduceren van de CO2-uitstoot alleen voor Nederland en niet voor de grondstoffen uit de gehele wereld?

Oude auto’s zijn extreem goed voor het milieu
Een misschien wel veel belangrijker aspect van duurzaamheid in auto’s, is hoe lang ze meegaan. Er is eigenlijk niks duurzamer dan een auto die heel lang op de weg blijft rijden. Daarom zou ik er dan ook voor willen pleiten dat de overheid iedereen die een auto rijdt die ouder is dan 20 jaar, extra geld betaalt als bedankje voor het redden van het milieu. Onder de streep is dat immers veel milieuvriendelijker dan een nieuwe EV kopen die na tien jaar op is.


Klik op de foto voor meer info.

Laatste wijziging: 14 januari 2019 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina