Datagraaiers op het internet

Intro

Met afstand de grootste en brutaalste data-graaiers op het internet zijn (alfabetisch) Facebook, Google en Windows. Er zijn er natuurlijk meer (bv. de AIVD en de gijzeling, phishing en spoofing ellendelingen), maar deze drie steken er met kop en schouders bovenuit en hebben alle drie hetzelfde motief. Ze willen alles van je weten, foto's, adres- en telefoon, gespreksgegevens, locatiegevens, surfgedrag, zoekopdrachten, bezochte websites en ik vergeet er vast nog wel een paar. En dat allemaal om jou gerichte advertenties te sturen, want dat is hun verdienmodel. Je kunt die advertenties wel buiten de deur (computer, tablet, mobieltje) houden, maar dat kost wel wat aandacht en moeite. Met dat datagraaien schenden ze ook nog op grote en grove schaal je privacy. Daarom blijf ik zover mogelijk weg van deze 'heren'. Dat lukt niet altijd, maar alles helpt.
Op deze pagina een samenvatting 'hoe vermijd ik die datagraaiers'.

Facebook

Mark Zuckerberg (Facebook, Instagram en WhatsApp) is de ergste, zowel qua informatie verzamelen als privacy schenden De toestemming die Facebook vraagt (pardon: eist) tart elke vorm van privacy bescherming. Facebook vraagt toestemming voor zo'n beetje alle functionaliteit op de smartphone inclusief (!) sms lezen, agenda lezen en wijzigen, contacten lezen en aanpassen en zelf daaruit bellen, camera bediening, geluid opnemen. Ze eigenen zich ook het gebruikersrecht toe van alle foto's op uw account (u geeft daar zelf toestemming voor door met hun voorwaarden in te stemmen, tenzij u dat onderdeel expliciet in die voorwaarden uitvinkt). En toch maken, anno 2022, 9 miljoen Nederlanders gebruik van Facebook. Die mensen zijn onverschillig, of lezen niet goed, of het onderwerp privacy interesseert ze niets, totdat ze hun foto (of die van hun kleinkind) terugzien bij een billboard reclame langs de snelweg. Blijf dus zo ver mogelijk weg bij hem. Helaas lukt dat altijd want WhatsApp is erg populair. Als Zuckerberg in 2020 inderdaad WhatsApp, Instagram en Facebook gaat integreren in één platform dan wordt het tijd om om te zien naar een andere chat-app. Signal is dan de meest voor de hand liggende.

Google     agenda - browser - contacts

Google weet alles van je, misschien je pincode niet, maar verder... Bijvoorbeeld: als je de Google-agenda en de Google-contacts gebruikt dan weet Google alles wat daarin staat, namen, adressen, telefoonnummers, verjaardagen, echt alles. Als je Chrome als browser gebruikt dan weet (en onthoudt!) Google je surfgedrag, welke sites je hebt bezocht en welke zoekopdrachten je hebt gedaan. Mogelijkheden:

Google     zoekmachine     startpage.com

Zoeken doet iedereen op het internet. Meestal met Google (er zijn alternatieven). De Google search-engine is misschien wel de beste die er is, maar een nadeel is dat de aan de hoogste bieder verkochte advertenties de echte zoekresultaten steeds verder naar beneden drukken. Google verdient daarmee erg veel geld. Nadeel van Google is ook dat elke zoekopdracht en aangeklikt zoekresultaat wordt geregistreerd en aan je gebruikersprofiel wordt toegevoegd (de fabeltjesfuik). Hoezo privacy-bescherming. Als je wel m.b.v. Google wilt zoeken maar een betere privacy-bescherming wilt dan is Startpage (www.startpage.com) is een goed 'tussenpersoon'. Startpage heeft een deal met Google gesloten zodat gebruik mag worden gemaakt van de resultaten van hun zoekmachine (inclusief de advertenties). Maar dan zonder schending van je privacy! Bij het gebruik van Startpage wordt niets geregistreerd of bewaard, vandaar dat Startpage steeds populairder wordt. Houd er wel rekening mee dat de bescherming weer ophoudt na het klikken op een zoekresultaat (hiervoor biedt Startpage met de link Anonieme Weergave een geanonimiseerde, maar helaas soms wat tegenvallende weergave van websites aan). De mogelijkheden van Startpage zijn wel minder uitgebreid dan die van Google zelf: zo ontbreekt het automatisch aanvullen en wordt bij het zoeken naar een adres geen kaart van Google Maps weergegeven.
Wil je meer grip op je pricacy: lees de pagina over search-engines.

Google wil alles van jou weten

Bij alle programm's van Google heb je je Google-account nodig, waarin je privé-gegevens zoals je emailadres en misschien ook nog wel je telefoonnummer staan. Omdat die programma's aan jouw account gekoppeld zijn kan Google lekker je diepste gedachten gebruiken voor het aanbieden van gepersonaliseerde advertenties (de fabeltjesfuik), want dat is hun verdienmodel.

Google zegt dat die programma's gratis zijn, maar dat zijn ze niet.

Je betaalt weliswaar niet met Euro's, maar met de valuta van de toekomst: je persoonlijke gegevens. Zie voor mogelijke gevolgen daarvan "1984" van George Orwell.

Windows

Sinds versie 10 heeft Windows een slechte reputatie wat betreft gegevens verzamelen van je pc en doorsturen. En 'joost mag weten' wat er in Windows 7 gebeurd is met de laatste updates. Mogelijkheden:

  • met O&O ShutUp10 kun je veel van dat gespioneer uitzetten
  • overstappen op Apple of Linux

Diversen

  • locatie  op mobieltje en tablet
    Zet in ieder geval op je mobieltje en tablet de locatie-mogelijkheid uit. Want daarmee weten een aantal apps precies waar je bent en gaan jou reclame sturen (bv, TripAdvisor). Let op: in Android heeft de locatiemodus drie manieren, gebruik geen van die drie. Check ook de 'Locatie machtigingen'. De apps die de locatie echt nodig hebben (bv. navigatie-apps) zetten die locatie-bepalingen zelf wel weer aan. En vergeet niet 'm na die tijd weer uit te zetten.
    Geheel afdoende is het niet, lees dit.
  • locatie  op desktop en laptop:  HowTo enable or disable location sensing windows 7 and 8

Laatste wijziging: 22 mei 2023 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina