Search engines        Wiki lijst van search-engines

Desktop Search Engine Market Share Worldwide - August 2022
bron: Statcounter
Google Bing Yahoo DuckDuckGo Baidu
84.75% 8.75% 2.48% 1% 0.6%

Google De zoekmachine met het grootste marktaandeel (>95%) in Nederland, en in vele andere landen (behalve in China, daar is Baidu verreweg de grootste en Google heeft daar slechts <2% marktaandeel).
Let op: Google.nl en Google.com geven niet hetzelfde zoekresultaat.
  • pro:  geeft het beste zoekresultaat
  • contra:  Google is (samen met Facebook en Microsoft) de grootst datagraaier en heeft een (hele) slechte reputatie qua privacy, het slaat je zoekvragen op in jouw profiel en stuurt je dan gepersonaliseerde zoekresultaten (de fabeltjesfuik)
Bing
(Microsoft)
Bing begon als MSN Search en Live en is een zoekmachine van Microsoft. Bing is begonnen in 2009 en Nederlands tweede grote zoekmachine.
  • contra:  Microsoft is (samen met Facebook en Google) de grootst data-graaier en heeft een (hele) slechte reputatie qua privacy, het slaat je zoekvragen op in jouw profiel en stuurt je dan gepersonaliseerde zoekresultaten (de fabeltjesfuik)
Yahoo Yahoo is een portal* en is door de overname van de zoekmachine Altavista een zeer grote speler.
Baidu In Nederland vrijwel onbekend, in het Verre Oosten een hele grote algemene zoekmachine. Baidu werd in 2000 in China opgericht. Bijna 90% van de gebruikers van Baidu komt dan ook uit China. Baidu is de op vier na meest bezochte website ter wereld.
Ask Ask (voorheen Ask Jeeves – Jeeves) is net zo oud als Google. Het is een portal*. De Amerikaanse zoekmachine heeft ook landelijke versie, waaronder een Nederlandse.
AOL Een kale search-engine, overzichtelijker kan bijna niet.
DuckDuckGo Als privacy belangrijk voor je is, dan is DuckDuckGo een zoekmachine die je kunt omarmen. Want ze houden geen gegevens van je bij (zeggen ze; de zoekgeschiedenis wordt niet opgeslagen, het blokkeert third-party trackers, maakt geen gebruikersprofielen aan en toont geen gepersonaliseerde advertenties zoals Google, het stuurt je, na het plaatsen van een zoekopdracht, automatisch door naar de HTTPS-versie van een website, de zoekresultaten worden niet automatisch gefilterd en zijn niet gebaseerd op jouw activiteiten in het verleden). De zoekmachine maakt gebruik van eigen data, en van bronnen als Yahoo! Search BOSS, Wikipedia en Wolfram Alpha.

*Portal met e-mailservice, weersberichten, nieuwsberichten, informatie, interessante links en een eigen zoekmachine.

Fabeltjsfuik  Gebruikers van social media en search-engines krijgen vooral berichten voorgeschoteld die aansluiten bij hun profiel. Dat profiel wordt bepaald en voortdurend bijgewerkt op basis van hun zoekgeschiedenis. De algoritmen waarmee socialemediabedrijven werken ‘voorspellen’ op basis van iemands zoekgeschiedenis waarin hij mogelijk is geïnteresseerd.
Arjen Lubach noemde dat in zijn uitzending van 18 oktober 2020 de 'fabeltjesfuik'. Het element fuik in fabeltjesfuik zou je dus kunnen opvatten als een soort trechter waaruit je moeilijk kunt ontsnappen, terwijl het element fabeltjes in dit woord verwijst naar fakenews en complottheorieën die via de sociale media worden verspreid, vooral onder mensen die daar op basis van hun zoekgeschiedenis in geïnteresseerd lijken te zijn. Mensen met die interesse in complotten krijgen steeds meer complottheorieën en fakenews aangeboden, waardoor ze in hun overtuiging worden bevestigd.
Fabeltjesfuik klinkt misschien wel lekker omdat het associaties oproept met de legendarische onschuldige Fabeltjeskrant, maar is in feite gevaarlijk voor de mentale volksgezondheid, omdat mensen die eenmaal in die fuik zitten. er langzamerhand van overtuigd raken dat de fabeltjes (het nepnieuws, de ‘onthullingen’ over complotten) waar zijn.

Mijn keuze   is Google, met alle nadelen van dien. Maar het geeft domweg de beste zoekresultaten.
Wees je bewust van de hierboven genoemde fabeltjesfuik en verwijder regelmatig al je cookies zoek- en webgeschiedenis bij Google.

Laatste wijziging: 23 september 2022 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina