homeComputers

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

over mij,  html

over mij,  o.s.

Multi-platform

ascii tekens

backups extern

backups soorten

bit byte deci hex

botnet

browsers

cloud

cookies

cookies, zo hoort het

ddos aanval

datagraaiers

email

e-mail duidelijk

e-mail etiquette

e-mail gehackt

e-mail html

e-mail imap-pop

e-mail thunderbird

e-mail web-client

e-mail xs4all-freedom

emoticon

extensies

filemanagers

flash

ftp uploaden

gijzeling

google

google alerts

google temmen

google ik ga akkoord

google maps

hardware

hoax

hosting

html

html basis

html codes

html emoijs

html kleur-namen

html5

ip-adres

javascript

laad- datakabel

links, diverse

microsoft belt u

modem - router

nas

phishing

porno-sites bezocht

privacy

privacy tips

robots.txt

search-engines

smiley

spoofing

ssd schijf

ssl-certificaat

usb-c

usb kabel

vakantie

veiligheid

vpn

wachtwoorden

wifi

wifi gehackt

Android

agenda

apps

contacts

praktijk

Operating systems

Android  Apple  Linux
MS-DOS  ReactOS  Windows

Linux

agenda

automatisch aanmelden

backups

back in time

contacts

distro's

notepadqq

rescue usb

shortcuts

software

software tov windows

thunderbird

timeshift

virus

MS-DOS

ms-dos opdrachten

ReactOS

waarom

Windows

agenda

backups

1 timeline

2 robocopy

3 realtime

command-line opdrachten

contacts

herstelpunt

hibernate

hosts

icon spacing

onzichtbare files

pictogram afstand

register

rescue usb

sneltoetsen windows 7

sneltoetsen windows 8

sneltoetsen windows 10

sneltoetsen windows 11

software

systeemeisen

tips-trics

toetsenbord-instelling

virus-scanner

visuele effecten

vlc

windows 10 exit

windows 10 updates

wisselbestand

Windows 10 is exit     waarom

N.B.
Het onderstaande is mijn mening en natuurlijk hoef je het daar niet mee eens te zijn. Maar ik ben niet geheel onervaren want ik zit dagelijks achter het toetsenbord sinds halverwege de tachtiger jaren.

Virussen
Windows, welke versie dan ook, is erg gevoelig voor virussen, en die kunnen heel veel schade veroorzaken. Daarom is er een mega-industrie ontstaan aan noodzakelijke virus checkers. Zonde van de systeembronnen op jouw pc die daarvoor nodig zijn, maar het is niet anders.
Een prettig eigenschap van Linux is dat het niet vatbaar is voor virussen.

Updates
Google eens naar 'windows updates' en je hebt leesvoer voor het hele weekend. Windows wil vaak (ongevraagd!) op de meest ongelukkige tijdstippen updaten en soms ook nog verplicht herstarten. Donder op, ik ben aan het werk. Of gaat updaten als je de laptop uit wilt zetten, ontzettend handig als je onderweg bent. Ook een aantal programma's gaan eerst updaten als je ze aanzet. Donder op, ik wil aan het werk. En als je met mobiel internet (wifi op de hotspot van de telefoon of je mifi) onderweg bent dan gaan die updates (vele mega's) onverbiddellijk door. Leve je databundel. En op Windows 10 kun je de updates niet (niet) uitschakelen. Leuk als je middenin een presentatie bent. Jouw computer, jouw geld, jouw tijd en Windows bepaalt wat en wanneer er iets mee gebeuren moet. Zeer, zeer klant-onvriendelijk allemaal.
Linux kijkt af en toe even of er updates zijn, laat dat weten in een icoon in de taakbalk en laat het volledig aan de gebruiker over of en wanneer de gebruiker die updates gaat downloaden en installeren.

Duur
Microsoft heeft een aantal softwarepakketten in zijn winkel. Office is misschien wel de meest bekende. Ga eens opzoek wat dat kost, je schrikt je een ongeluk, vele honderden euro's. Terwijl er prima gratis en opensource alternatieven voor zijn.

Opdringerig
Scholen krijgen producten van Microsoft veelal gratis. Leraren hebben er vaak geen benul van de consequenties hiervan en raden de leerlingen aan om ook dezelfde versie van Office aan te schaffen. De (ouders van de) leerlingen moeten het Office pakket echter zelf wel aanschaffen (kassa...) om compatibel te blijven met de "standaard" op school. Als drugsdealers zoiets doen wordt er moord en brand geschreeuwd. Ze worden nagejaagd en zo mogelijk opgesloten. Maar met software is dat de normaalste zaak van de wereld. Waarom gebruiken de scholen niet de gratis alternatieven?
En dan komt Windows 10, met zijn Edge browser. De Edge browser komt standaard met de Bing zoek machine, waarmee Microsoft dus jouw zoektermen in handen krijgt. En als je dan met Edge zoekt naar bijvoorbeeld Google Chrome of Firefox krijg je een preek van Microsoft te lezen waarin wordt uitgelegd hoe dom het is om geen Edge meer te gebruiken. Ja, ja, Microsoft is bang dat ze hun grip op je gaan verliezen als je overstapt. En wat is er gebeurd met de verplichte browser keuze? Die zie je ook nooit meer terug. Wel verplicht maar kennelijk niet voor Microsoft.

Tegeltjes wijsheden
En toen kwam Windows 8. Met Live Tiles i.p.v. de startknop. Dan kun meteen de voetbaluitslagen zien, wat voor weer het is en of er iemand een berichtje gestuurd heeft, enz. Wil Microsoft mij voor gaan schrijven hoe mijn desktop eruit moet zien? Ik dacht het niet.

Privacy
Windows 10 is de opvolger van het veel bekritiseerde Windows 8. En Windows 10 heeft binnen korte tijd een slechte naam gekregen omdat heel veel privé informatie van jou wordt doorgestuurd naar Microsoft. Dat is voor Microsoft een dik verdienmodel want die informatie verkopen ze aan bedrijven die jou ongevraagde advertenties sturen. Je kunt die privacy schendende features vaak wel uit schakelen, maar ze staan standaard aan. En wie vertelt me of ze dan ook werkelijk uit staan?

Mac
Overstappen op een Mac? Ik dacht het niet, want dat betekent nieuwe, dure, hardware. Terwijl oude afgeschreven pc's vaak nog jaren dienst kunnen doen als muziekspeler, server, of proefkonijn. Een voor mij belangrijk bezwaar is ook dat Apple mij de regie uit handen neemt. Ik mis vrijheid en flexibiliteit. Bovendien is Apple zo eigengereid om aansluitingen en apparaten te maken die alleen op Apple passen. Ja ik weet het, in de grafische wereld is Apple populair.

Linux
Ik wil keuzevrijheid en open source (controleerbaar op stiekeme achterdeurtjes). Zelf kunnen bepalen welke hardware, operating system, software en desktop-omgeving ik gebruik. Dus wordt het Linux.

Helaas
Een paar dagelijks gebruikte programma's hebben geen Linux versie, helaas. Dus zal er nog wel een Windows 7 pc in gebruik blijven.

Laatste wijziging: woensdag 5 januari 2022 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina