home  →  spelvormen  →  driebal klik hier om te printen

Driebal   matchplay, stableford

Driebal is een officiële wedstrijdvorm, dus als er onduidelijkheid is: zie de Golfregels en kijk bij de Definities en Regel 30.

 •  Threesome: een wedstrijd waarin één speler speelt tegen twee andere spelers, elke partij met één bal.
 •  Driebal: een wedstrijd waarin drie spelers tegen elkaar spelen, elk met zijn eigen bal. Elke speler speelt twee afzonderlijke wedstrijden.

Verwarring is er vaak door verschillend woordgebruik of verschillende betekenis van begrippen tussen Amerika en Europa. Dat treedt iedere keer weer op bij de Ryder Cup waar, volgense Britse terminologie, de wedstrijdvorm o.a. fourball en foursome is. Daarom hebben Amerikaanse schrijvers het Britse 'foursome' omgedoopt in 'Scotch foursome'.

  • Foursome in Groot Brittanië (Europa): twee partners spelen om beurt één bal; in de USA heet dat 'alternate shot'. Foursome in de USA is meestal Fourball (vierbal) in Europa. Dezelfde verwarring treedt ook op bij 'threesome'.
  • Fourball in de USA wordt nooit gespeeld, want in de USA betekent dat 'vier ballen in spel'; Fourball in Europa is gelijk aan Bestball in de USA. Dezelfde verwarring treedt ook op bij 'threeball'.
  • Stableford in de USA heeft een andere telling dan in Europa. Stableford in Europa heet in de USA 'British Stableford'.

Stableford
Een team bestaat uit drie spelers en ieder speelt zijn eigen bal. Elke speler noteert op elke hole zijn netto score en de Stableford punten. Na 18 holes worden alle Stableford punten van de drie teamleden bij elkaar opgesteld en vormt aldus de teamscore.
Handicapverrekening: volledig.

Matchplay
Dit is een spel waarbij elke speler afzonderlijke matchplay wedstrijden speelt tegen elk van zijn twee flightgenoten.
Handicap verrekening. 3/4 van het verschil tussen de handicap van de drie spelers, waarbij de laagste handicapper op nul wordt gezet.

Mexicaantje  /  Six-points  /  Amerikaantje  /  Barracuda

Nines  /  Nine-points  /  Eighty-One

One-half aggregate score
Dit is een kruising tussen Threesome en Driebal. Het spel bestaat uit drie separate wedstrijden van elk zes opeenvolgende holes; per aparte wedstrijd speelt 1 speler (team 1) tegen 2 andere (team 2), elk met zijn eigen bal. Hole 1 t/m 6 speelt A tegen B+C, hole 7 t/m 12 speelt B tegen C+A, hole 13 t/m 18 speelt C tegen A+B. Voorbeeld: speler A speelt tegen B en C; als B en C resp. een 4 en een 5 scoren, dan moet A een 4,5 verbeteren om de hole te winnen.
Het kan gespeeld worden om een geldinzet per hole, maar ook dat elke gewonnen hole een punt oplevert, aan het einde worden de punten opgeteld (en wordt er afgerekend).
Prettig is als de drie spelers ongeveer een gelijk handicap hebben.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 08 november 2009.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek