home  →  spelvormen  →  no alibi / non alibi / criers and whiners / overs / replay / play at again sam / mulligan klik hier om te printen

No Alibi  /  Non Alibi  /  Criers and Whiners  /  Criers Match  /  Overs  /  Replay  /  Play it again Sam  /  Mulligan   strokeplay   stableford

In plaats van het aantal handicap slagen op de gebruikelijke manier mee te geven, mogen bij dit spel de spelers een aantal slagen overdoen. Meestal is het aantal slagen wat een speler mag overdoen 3/4 van zijn handicap. Als een speler besluit een slag over te doen dan moet hij met die tweede slag verder en is de eerste slag vervallen, ook al was die eerste slag beter. Een speler kan één schot niet tweemaal overdoen.
Variatie: de andere spelers in de flight moeten bepalen wanneer een speler een slag moet overdoen.
Dit spel heet niet voor niets ook 'criers and whiners' omdat zeurpieten nu niks meer te vertellen hebben.

Play it again Sam
In plaats van zelf te kiezen of je een bepaalde slag wilt overdoen, bepalen nu je tegenstander(s) of jij een (mooie) slag over moet doen, en die opnieuw gespeeld bal telt. Meestal krijg je de helft van je handicap aan 'Sam' slagen.

Mulligan op charity tournooi
Op een tournooi waar geprobeerd wordt geld bij elkaar te halen voor een goed doel, wordt er soms de mogelijkheid geboden Mulligans te kopen. Je koopt er bv. vijf (voor .. euro per stuk) en dat geeft je het recht vijfmaal gedurende je ronde een schot over te doen.

Skirts
Skirts lijkt een beetje op Mulligans-charity. Je kunt aan het begin van je ronde een aantal Skirts kopen. Elke Skirt geeft je het recht op een hole van de dames tee af te slaan. Dames mogen met een Skirt van de foreward tee afslaan.

Cryers and Whiners / Play it again Sam   dank aan Hans Florijn
Een combinatie van twee spelvormen.
'Cryers and Whiners' is een spelvorm die het mogelijk maakt je slechte slagen over te doen. Iedereen krijgt een aantal 'Mulligan slagen', gelijk aan 1/2 van zijn handicap (de andere helft krijg je als gewone hcp slagen). Je mag deze slagen gebruiken om een slechte slag over te doen. Maar als je een slag overdoet, dan moet je met die bal verder spelen. Dus geen mulligan op mulligan. Om het tempo er in te houden moet je de mulligan ook binnen 1 minuut na je initiële slag doen. Dus niet zoeken naar de bal en dan besluiten. Als je denkt dat een bal onvindbaar is, dan moet je direct besluiten de mulligan te spelen of te gaan zoeken.
'Play it again Sam' wordt tegelijkertijd gespeeld. Wat erop neerkomt dat je tegenstanders in de flight je mogen vragen een prachtige slag (kan ook een putt zijn!) nogmaals te laten zien. Je eerder geslagen bal telt dan niet meer en je moet verder met je nieuw geslagen bal. Voor Hcp 0-10 gelden 4 Sam-slagen. Voor Hcp 10-20 gelden 3 Sam-slagen. Voor Hcp 20-30 gelden 2 slagen. Voor Hcp 30-45 geldt 1 slag. Alle Sam-slagen moeten worden gespeeld. Aan de flight dit in de gaten te houden. De uitslag wordt bepaald op basis van het aantal Stableford punten.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 09 mei 2016.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek