home  →  spelvormen  →  wolf / wolfman / defender / ship / captain & crew / boss / captain / hawk / hog / wolf and pig fivesome klik hier om te printen

Wolf  /  Lone Wolf  /  Defender  /  Wolfman  /  Ship  /  Captain  /  Captain & crew  /  Boss  /  Hawk  /  Hog  /  Wolf and Pig fivesome   matchplay en strokeplay (stableford)

Vier spelers.
Wolf is een spel voor een groep van vier spelers, waarbij van te voren afgesproken punten gewonnen kunnen worden en wordt dus ook vaak als weddenschap gespeeld. Op hole 1 is speler A de Wolf, B op hole 2, C op hole 3 en D op hole 4, daarna A weer op hole 5. Nadat alle vier hebben afgeslagen op een hole maakt de Wolf een keuze:

  1. hij kiest een partner (vermoedelijk op basis van een goede drive) om vervolgens met zijn partner die hole af te maken. De beste (netto) bal van het team van de Wolf moet dan de beste bal van de andere twee verslaan. Als ze verliezen kost dat punten, bij een gelijkspel worden er geen punten verrekend.
  2. hij kiest ervoor in zijn eentje tegen de beste bal van de andere drie te spelen. Als de Wolf wint (of verliest) worden de punten verdubbeld.
Onmiddellijk na de afslag van de vier spelers kan elke partij aankondigen de weddenschap te verdubbelen.
Puntentelling. Als de Wolf de hole succesvol verdedigd heeft (hij heeft de laagste score) dan verdient hij drie punten en de andere spelers verliezen elk één punt. Als de Wolf wordt verslagen dan verliest de Wolf drie punten en verdienen de andere spelers elk één punt. Als de score van de Wolf gelijk is aan de laagste score van de andere spelers (gelijk spel), dan wint de Wolf 1.5 punt en de anderespeler verliezen elk 0.5 punt.
Nadat elke speler 4x de Wolf is geweest blijven er nog twee holes over. De speler die in de voorgaande 16 holes de meeste weddenschappen heeft verloren is de Wolf op hole 17 en 18.

Drie spelers.
Wolf kan ook worden gespeeld door drie spelers. De speler wiens afslag qua afstand tussen die van de andere twee ligt (op een par drie op een na dichtst bij de pin) is de Wolf. De andere twee zijn nu de jagers. De Wolf moet op deze hole 2x zijn netto score vergelijken met gesummeerde netto score van zijn twee tegenstanders. Als de inzet per hole per speler €1 is en de Wolf wint dan incasseert hij de pot van €3. Als de jagers de hole winnen dan delen zij de pot. Als er een gelijkspel is dan gaat de inzet mee naar de volgende hole.

Lone Wolf.
Voordat (!) alle vier hebben afgeslagen kan de Wolf aankondigen dat hij in zijn eentje tegen de beste bal van de andere drie gaat spelen. De punten worden dan verdrievoudigd.

Hog.
Hierbij moet de Hog onmiddellijk na het tee-shot van een andere speler kiezen of hij hem op deze hole als partner wil hebben of niet. Als een speler niet is gekozen, dan kan hij op deze hole niet meer als partner optreden, onafhankelijk van wat de andere spelers 'presteren'.

Wolf en Pig (vijf spelers).
De vijf (5) spelers bepalen op de tee van hole 1 de volgorde van afslaan (ballen of tee's opwerpen). Speler 1 is op deze hole de Wolf en slaat als eerste af. Nadat iedereen heeft afgeslagen (en voordat de tee is verlaten) moet de Wolf een partner kiezen voor deze hole, zij spelen dan tegen de andere 3 spelers. De beste netto bal van het team telt voor de score. Op hole 2 is speler 2 (van de toss op 1) de Wolf en slaat als eerste af, gevolgd door 3, 4, 5 en 1. De Wolf kiest een partner enz enz. Op hole 6 wordt speler 1 dus weer de Wolf. Ook bij dit spel heeft de Wolf de keuze om of met een partner te spelen, of alleen tegen de andere vier

Dit spel wordt meestal met volledige handicap verrekening gespeeld.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 01 april 2011.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek