home   →   motoren   →   BMW K75RT     t.o.v.     R1200RT

K75RT
bouwjaar: 09-1994

R1200RT
bouwjaar: 03-2013

Al vele kilometers staan er twee fietsen in de garage die beiden regelmatig worden bereden (elk 5.000km per jaar).
Het wordt tijd voor een vergelijking.

Algemeen
Begonnen met een K75-basis waar later een Schurgers kuip op is gezet. Nu staat er een 'echte' K75RT. Het was een verrassing hoe makkelijk hij rijdt en stuurt (in vergelijking met de 20 jaar modernere R1200RT). Hij (zij) is 10 kg lichter dan de R1200RT, maar die laatste pakt prettiger/makkelijker beet bij het ernaast lopen.

Algemeen
Al 80.000 kilometers (70.000 rt-1 en 10.000 rt-2) een trouwe metgezel. Typisch BMW boxer-blok met bijbehorende trillingen waar je naar verloop van tijd niets meer van voelt.

Blok
Legendarische driecilinder. Buitengewoon betrouwbaar. Weinig onderhoud nodig. Kilometerstanden tot meer dan 200.000 km zijn mogelijk. Loopt als een naaimachine, maar dan stiller. Wil je maximum prestaties kom dan niet onder de 4.000 rpm.

Blok
Al decennia oud en telkens verder ontwikkeld omdat de verstokte BMW rijder een boxer wil hebben. Nadelen zijn het geringe olieverbruik (logisch, want het is een luchtgekoeld blok), het schudden (logisch, want het is een twee-cilinder boxer). Voordelen zijn het o.a. lage zwaartepunt, veel koppel bij een laag toerental en altijd warme voeten.

Wegligging - Rijden
Bij de volgende bandenwissel: Bridgestone BT45. Lees er maar een aantal forums op na: een K75(RT) en de BT45 is een goed huwelijk en dat kan ik inmiddels bevestigen.
Van een nieuwe schokbreker (YSS Z366) achter en progressieve veren (Hyperpro) voor knapt ie merkbaar op.
Bij lage snelheden (draaien op de weg, hele korte serpentines) manoeuvreert de K75RT wat lastiger dan de R1200RT.

Wegligging - Rijden
Een R1200RT heeft moderne schokbrekers en veren. Heeft ESA, ABS, DSC, dus alles wat de wegligging aangenaam maakt. Ware het niet dat BMW niet begrijpt hoe je op een luxebeest als de R1200RT de ESA moet afstellen. Er zijn drie standen: comfort, normaal en sport. Voor een solo-rijder is standje comfort veel te hard geveerd. Met een duopassagier en standje comfort, dan worden de kinderkopjes redelijk glad gestreken.
Bij lage snelheden (draaien op de weg, hele korte serpentines) manoeuvreert de R1200RT makkelijker dan de K75RT.

Vermogen - Koppel
    Cil.inh.  
  cc  
  Vermogen  
  pk / rpm  
  Koppel  
  Nm / rpm  
  Top  
  kmh  
  Acceleratie  
  kmh / sec  
 K75RT   740 cc   75 / 8500    68 / 6750   200   0-100 / 4.6 
 R1200RT   1170 cc   120 / 7750   120 / 6000   >200   0-100 / 3.9 
Als je de kille cijfers ziet dan blijft de K75RT duidelijk achter bij de R1200RT. (Hallo: 740 cc t.o.v. 1170 cc.) Maar verkijk je daar niet op. Deze waarden zijn in bijna alle gevallen meer dan voldoende om erg plezierig te rijden, vlot in te halen en lekker op te schieten, ook op de autobaan. Ok, als je gaat jagen op de Duitse autobaan, dan blijft de K75RT achter, zowel in comfort als in rijgedrag, als in snelheid.
Duidelijk minder koppel onderin dan de R1200RT. Vanaf 4000 rpm begint ie lekker te trekken.

Vermogen - Koppel
    Cil.inh.  
  cc  
  Vermogen  
  pk / rpm  
  Koppel  
  Nm / rpm  
  Top  
  kmh  
  Acceleratie  
  kmh / sec  
 K75RT   740 cc   75 / 8500    68 / 6750   200   0-100 / 4.6 
 R1200RT   1170 cc   120 / 7750   120 / 6000   >200   0-100 / 3.9 
Alles wat met vermogen, koppel, acceleratie en snelheid te maken heeft is makkelijker, sneller en meer op een R1200RT. En in 95% van de gevallen gebruik ik die meerwaarden niet.
Veel koppel onderin en dat is prettig in bochten en bergen.

Brandstof - Brandstofverbruik
Uiterst eenvoudig: loodvrij, minimaal octaan-95 (octaan-98 en octaan-102 is parels voor de zwijnen). In de dagelijkse praktijk van 2018 doet (bijna) iedere K75 / K100 rijder er de 'gewone' Euro-95 in.
Het brandstofverbruik is 1:19 à 1:21.

Brandstof - Brandstofverbruik
In de bijbehorende handleiding staat dat er octaan 98 in moet. Als dat niet voorhanden is dan is octaan-95 ook toegestaan, met een fractie geringere pk en koppel tot gevolg. Schrijver dezes tankt vrijwel altijd octaan-102, daar loopt ie merkbaar mooier, ronder, makkelijker op.
Het brandstofverbruik is 1:18 à 1:20. Anderhalf keer zoveel cilinderinhoud en prestaties en toch bijna niet meer brandstofverbruik.

Remmen
Een K75RT remt, en niet eens zo slecht, maar het is een serieus verschil met de R1200RT. Handrem bedient de voorrem, voetrem de achterrem, meer is het niet.
De K duikt behoorlijk bij stevig remmen, de R duikt niet, veert niet na in de voorvork, is retestrak vanwege de telelever.
Geen ABS, dus oppassen bij een noodstop en bij regen.

Remmen
Groot verschil t.o.v. de K75RT. Hier (o.a.) voel je 20 jaar vooruitgang in techniek. Half-integraal, d.w.z. de handrem bedient de voor- en achterrem en de voetrem alleen de achterrem. En dat is erg prettig bij nauwe bochten waar je graag de motor toch wilt laten trekken. Bij hard remmen rollen je ogen uit hun kassen.
De K duikt behoorlijk bij stevig remmen, de R duikt niet, veert niet na in de voorvork, is retestrak vanwege de telelever.
ABS.

Betrouwbaarheid - Onderdelen
Legendarisch betrouwbaar. En als je toch een keer een onderdeel nodig hebt dan zijn die tweedehands legio voorhanden en het kost geen drol.
De spiebanen van de aandrijfas in het cardan moeten elke grote beurt van speciaal vet worden voorzien. Bij het nalaten daarvan kan bovenmatige slijtage optreden van die spiebanen. Vroegtijdige (rond de 100.000km) vervanging van as en cardan is het resultaat (> €1000,=).
De veren van de verstelbare ruit willen nog wel eens roesten met zware bediening tot gevolg (vind de ruit-motor niet leuk). Eens per twee jaar even ontroesten en wat vet erop.

Betrouwbaarheid - Onderdelen
Hier laat de R1200RT wat steekjes vallen. Er gaat meer kapot dan aan een K75RT (dat is ook niet zo moeilijk want daar gaat zelden wat aan kapot). De benzinemeter (de strip is kwalitatief uitermate teleurstellend, de later gebruikte vlotter is ok), de bevestiging van het windscherm en vooral de stuurschakelaars laten het nog wel eens afweten. En als je (nieuwe) onderdelen nodig hebt moet je eerst een bank overvallen...
Bovenstaande is natuurlijk kritiek, maar let wel, mijn R1200RT heeft mij nog nooit ergens laten staan.

Schakelen
Af en toe (slechts een paar maal per dag) vraag je je af waar BMW mee bezig is. Schakelen op een K75 (ontwikkeld in de 80ger jaren...) gaat soepeler, makkelijker en prettiger dan op een R1200RT.
Je moet wel schakelen met 'autoriteit', anders kom je in een niemandsland tussen twee versnellingen terecht.

Schakelen
Een hot, dus veel besproken item op een R-RT, al vele generaties. Het klikt en klakt dat het een lieve lust is. Rumoerig en wat hakerig. Maar ook daar wen je aan (alles went behalve hangen). Er zijn mij geen veel voorkomende gebreken bekend.

Comfort
Ook op de K75RT wordt comfort met een hoofdletter geschreven, maar het is toch allemaal net een beetje minder dan op de R1200RT. De electrisch verstelbare ruit is eigenlijk een 'must', dan heb je maximaal comfort in elke omstandigheid. Ik heb de indruk dat ik (!) op de K75RT wat beter uit de wind en regen zit dan op de R1200RT. Waren er in de begin 80-ger jaren al windtunnels?

Comfort
Een R1200RT is synoniem met comfort. Een R1200RT is specifiek in de windtunnel ontwikkeld voor comfort. In combinatie met de electrisch verstelbare ruit zit je fantastisch uit de wind (afhankelijk van postuur en zithoogte). Zo goed uit de wind dat je het bij +25°C al snel te warm krijgt. Zo goed uit de wind dat er bij regen en een snelheid van boven de 80 kmh vrijwel geen water op je pak komt. Een R1200RT is gemaakt om een hele dag te sturen en dan toch nog kakelvers af te stappen zonder houten kont.

Toeters en Bellen
Voortreffelijke beschermende kuip, handvatverwarming, electrisch verstelbaar windscherm, versnellingsindicator, handgas, 12 Volt aansluiting, grote zijkoffers, smalle zijkoffers, topcase, radio met cassettebandjes, automatisch uitschakelende richtingaanwijzers en het snoezigste van alles: een kaartleeslampje. In 1994 is dat een behoorlijke luxe.

Toeters en bellen
Een R1200RT (helemaal > 2014) heeft toeters en bellen, en hoe! ESA, ABS, DSC, bandenspanningcontrole, koelvloeistoftemperatuur-meter, benzine-meter, cruise control, hillhold, quickshift, zadelverwarming, handvatverwarming, geïntegreerde navi, in hoogte verstelbaar zadel, automatisch uitschakelende richtingaanwijzers, boordcomputer, en series verklikkerlichtjes voor allerlei functies. Handig en leuk: zeker. Nodig: nee. ABS is wel erg veilig.

Richting aangeven

  • Na een tijd op de R weer op de K rijden:  oh wat heerlijk: linksaf is linker flipper(tje), rechtsaf is rechter flipper(tje), uitzetten = rechts

Richting aangeven

  • Na een tijd op de K weer op de R rijden:  richtingaanwijzer links aanzetten = claxon; richtingaanwijzer rechts aanzetten = wapperen met je rechter duim en niks kunnen vinden; richtingaanwijzer l+r uitzetten: wapperen met je rechter duim en niks kunnen vinden. Wat een gek@t met dat klene wiebelige knopje.
    Oh meneer BMW, mag ik ajb het oude systeem weer terug.

Bijzonderheden

  • De warme lucht van het blok wordt deels langs je benen geleid. In najaar, winter en voorjaar heerlijk. Bij +25°C krijg je het daar knap warm van. Lees tig forums: daar is niks aan te doen.
  • Het vervangen van de gloeilamp van de koplamp is een rampenplan, daar heb je Houdini voor nodig.

Bijzonderheden

  • Zie ESA bij 'Wegligging - Rijden'.
  • Zie 'Betrouwbaarheid - Onderdelen'.
  • Het vervangen van de gloeilamp van de koplamp is een rampenplan, daar heb je Houdini voor nodig.
  • Het 2010-2013 blok is anno 2018 nog steeds het fijnste boxer blok.

Tsja... en toen? De K75RT is van 1994 en de R1200RT van 2013. Dan zou je toch een een paar grote verschillen moeten vinden. Ik zie die grote verschillen echter niet (behalve het remmen). De vele toeters en bellen maakt het rijden de R1200RT luxueuzer en vaak wel wat makkelijker, maar heb je dat nodig? De R1200RT komt minder beduidend minder van stal en wordt voornamelijk gebruikt voor meerdaagse ritten. Op de K rij ik 5.000 km per jaar. Op de R rij ik 5.000 km per jaar. Anno 2018 kost een nette K75RT ca. €2000 en een R1200RT vanaf €10.000 (nieuw €25.000).
De R1200RT is winnaar, dat mag (moet) ook wel met 20 jaren leeftijdsverschil. Ieder voor zich moet uitmaken of een R1200RT dat verschil in geld waard is.

En waarom is dan toch de K75RT mijn dagelijkse fiets? Goeie vraag. Een rol speelt dat ik een zwak heb oude spullen (toen kwaliteit nog zo gewoon was...) die in de huidige tijd nog prima bruikbaar zijn.

Laatste wijziging: 17 december 2018. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina