homeNavigatie  /  GPS  /  Garmin

inleiding

inhoudsopgave

introductie

laatste wijzigingen

3d

advies: welke navi

afstanden

antenne

apps

autozoom

basecamp

beidou  glonass gps galileo

bmw navigator

coördinaten

lengte-breedte    rd

utm    ups    mgrs

maidenhead    osgb

decimale minuten

decimale graden

formaten omrekenen

coördinaten vinden

adres - coördinaten

cradle 2820 nav3

csv

datum bug

datumgrens  tijdzone

download route

eenheden

metrisch

nautical

imperial

statute

egnos  msas waas

extentie's garmin

flitspalen

galileo  beidou glonass gps

geschiedenis gps

glonass  beidou galileo gps

gon  graad mil

gps  beidou galileo glonass

gpx

graad  gon mil

herberekenen

hidden tasks

hoogtemeting

horloge

kaart-projectie

kaarten

koers boven

kompas

links

garmin

routes

fabrikanten

diversen

literatuur

logger

luchtvaart ongelukken

map datum

mapsource

mil  gon graad

middeleeuwen, en eerder

astrolabium

columbus

eratothenes

harrison

jakobsstaf

kompas

noordpoolster

portolaan

sextant

vespucci

zon

miswijzing

motor

streetpilot 2610

streetpilot 2720

streetpilot 2820

gpsmap 276c

gpsmap 278

montana

zümo 210

zümo 220

zümo 350

zümo 390

zümo 550

zümo 590

zümo 660

msas  egnos waas

nauwkeurigheid

navi doet ut niet

navigeren zonder gps

noord

geografische noorden

magnetische noorden

kaart noorden

noordpool

declinatie   miswijzing

noord boven

nroute

orion

poi

poolster

problemen

protocol

route doet ut niet

route-planners

routes

schaduw

scherm

sd kaart

selective availability

sextant

software

tourguide

tijdzone  datumgrens

trackpoint

viapunt

vliegen

volgsystemen

vragen

waas  egnos msas

waypoint

waypoint symbolen

werking

woordenlijst

zomertijd

zon

zonnetijd

zuiderkruis

BMW Navigator III

Digital Compass

Garmin GPS-V

Garmin GPSmap 60CS

Garmin GPSmap 60Cx

Garmin GPSmap 60CSx

Garmin GPSmap 64

Garmin 76

Garmin 770

Garmin StreetPilot III

Garmin StreetPilot 2610

Garmin StreetPilot 2720

Garmin StreetPilot 2820

Garmin StreetPilot 7200

Garmin StreetPilot 7500

Garmin GPSmap 276C

Garmin GPSmap 276Cx

Garmin GPSmap 278

Garmin GPSmap 296

Garmin Etrex H

Garmin Etrex 10

Garmin Etrex Vista HCx

Garmin Fenix 2

Garmin Montana 600

Garmin Zumo XT

Magellan NAV 1200XL

Navman iCN630

TomTom XL

TomTom GO 720

TomTom XXL Classic

Garmin 276C tov 276Cx

176 - 496  datacard

2610 - 2720 - 2820

60 - 62 - 64 - 66

lijnvliegtuig      eigen vliegtuig      zweefvliegen      ultra-light      parachute-springen      ballonvaart

Lijnvlucht        het navigatieapparaat meenemen op een lijnvlucht

Waar hep dat voor nodig?
Een beetje navigatie freak neemt zijn navi natuurlijk mee in het vliegtuig. En ik ben niet de enige... Nodig is het natuurlijk niet, maar wel heel leuk. Heel leuk om je snelheid te zien en precies te weten waar je zit. Je kijkt uit het raam ziet steden, rivieren en meren die je meteen kunt vinden op de navi.
Hoogte weergeven m.b.v. de barometrische druk kan niet want je zit in een drukcabine. Je zult het dus moeten doen met de hoogtemeting m.b.v. satellieten en dat is behoorlijk onnauwkeurig omdat je een heel beperkt zich op de hemel hebt.
Maar werkt het?  En mag het?

Werkt het?
Met vrijwel elke 'handsheld' GPS moet het mogelijk zijn satellieten te ontvangen mits je een stoel aan het raam hebt. Heb je geen stoel aan het raam dan kun je het vergeten. Trouwens ook bij het raam is niet altijd een goede ontvangst mogelijk. Houd in ieder geval de navi zo dicht mogelijk bij het raam.

Mag het?
Op deze vraag is maar één antwoord:  'misschien'.
De AEA (Assocation of European Airlines) schrijft hierover: "portable electronic devices (PED) that does not transmit a radio signal may be used during the cruise portion of the flight (while the seatbelt sign is OFF)". Een navi valt onder die regel want een navi zendt geen signalen uit, maar die regel van de AEA wordt lang niet door elke maatschappelijk consequent toegepast. In de praktijk heeft elke maatschappij zijn eigen safety officials. Sommigen daarvan hebben meer technische achtergrond dan anderen, sommigen daarvan zijn voorzichtiger dan anderen. Elke maatschappy staat het vrij zijn eigen veiligheidsregels te maken en die regels verschillen nogal eens tussen de maatschappijen. Veel maatschappijen vinden een navi hetzelfde als een radio of een handsfree telefoon en verbieden het. Anderen staan het toe zolang het apparaat geen (zichtbare) antenne heeft (wat nergens op slaat) en/of het niet zelf signalen uitzendt. Sommige maatschappijen staan het toe tijdens de kruisvlucht, en verbieden het tijdens start en landing (volgens de regel van de AEA).
Is het gebruik van een GPS in een vliegtuig veilig: link?
KLM is er (najaar 2012) duidelijk over:  "Welke elektronische apparaten mag ik aan boord gebruiken? Electronisch apparatuur met een antenne moet te allen tijde uit zijn vanaf het moment dat u aan boord stapt en tijdens de vlucht. Electronisch apparatuur zonder antenne, zoals cd/dvd/mp-3 spelers, laptops of electronic games, mogen gebruikt worden tijdens de vlucht en tijdens de grondstop. Zodra het 'Stoelriemen Vast' signaal aan is (bij start en landing en evt. tijdens de vlucht) dient al uw electronisch apparatuur uitgezet en opgeborgen te worden."
Een navi met antenne mag dus in het geheel niet; zou een navi zonder zichtbare antenne wel mogen tijdens cruisevlucht? Wel tamelijk simpel van KLM om geen onderscheid te maken of die antenne bedoeld is om alleen te ontvangen of ook om te zenden. Bovenstaande regel van de KLM toont trouwens aan dat KLM niet goed / onvoldoende op de hoogte is, want een moderne laptop zit wel degelijk een (wifi) antenne in. Die wifi ontvangstmogelijkheid kun je uitschakelen op de laptop, maar dat weet het boordpersoneel bijna nooit. Bovendien zijn er ook horloges die een radiosignaal ontvangen (en daar hebben ze een antenne voor nodig) om zichzelf regelmatig op tijd te zetten. KLM hanteert duidelijk het standpunt 'better safe than sorry', en daar is wat voor te zeggen.

Van een paar bekendere maatschappijen is het mij bekend (najaar 2012). uitgebreide lijst

Toegestaan, maar niet tijdens start en landing:

  • Delta Airlines
  • EasyJet
  • Icelandair
  • Quantas
  • TAP Portugal
  • SAS

Verboden:

  • KLM
  • Lufthansa

De gezagvoerder heeft het laatste woord
Eén ding is zeker: wat de desbetreffende maatschappij ook geschreven heeft (toegestaan of verboden), de gezagvoerder heeft altijd het laatste woord. En piloten weten natuurlijk als geen ander wat een navi is en doet en daarom staan zij het vaak toe.
Ga je als passagier voor 'zeker', vraag het dan aan het boordpersoneel. Maar pas op, want de steward(es) weet vaak in het geheel niet waar je het over hebt; ze denken dat je een mobiele telefoon in je hand hebt, of een mini laptop, of een onbekend speeltje. Het interesseert ze niks of ze slaan op tilt en verbieden alles zonder verder na te denken (eigen ervaring). Als je het erg vriendelijk vraagt op een moment dat ze het niet zo druk hebben, kunnen ze het in de cockpit navragen.

FCC Compliance
Boordpersoneel met veel kennis van zaken zal misschien vragen of de navi 'FCC Compliance' is (FCC conformiteit), hetgeen inhoudt dat de navi geen schadelijk interferentie kan veroorzaken. Alle handsheld GPS navi's hebben deze toekenning, vrijwel altijd staat het in de bijbehorende handleiding, meestal is ergens op de navi het volgende figuur te vinden:

De grootte van de tracklog
Pas een beetje op met het interval van de tracklog. Want bij een interval van 200 meter en een vliegreis van 2000 kilometer zit de 'active tracklog' (meestal maximaal 10.000 punten) al snel vol. Zet dat interval op 500 meter of 1 kilometer.

Leesvoer
  link   meer info
  link   Nederlands piloten forum

Nieuwe ontwikkeling?
Op 31 oktober 2013 verscheen er op nu.nl een nieuwsbericht dat de FAA (Federal Aviation Administration) toe gaat staan dat vliegtuigpassagiers nog voor het eind van het jaar hun elektronica van gate tot gate moeten kunnen gebruiken. Nu is dat alleen toegestaan boven een bepaalde hoogte. Na onderzoek is gebleken dat het niet gevaarlijk is om elektronica als smartphones, tablets, laptops en e-readers te gebruiken tijdens het opstijgen en landen. Nu mogen deze gadgets alleen boven de 10.000 voet (ruim drie kilometer) worden gebruikt. "Vanwege verschillen bij luchtvaartmaatschappijen zal het invoeren verschillend per maatschappij", aldus de FAA in een verklaring. "We verwachten dat veel aanbieders al voor het eind van het jaar hun passagiers zullen toestaan elektronica van gate tot gate te gebruiken."  Smartphones moeten wel in vliegtuigmodus worden geplaatst, maar het is bijvoorbeeld mogelijk op een e-reader een boek te lezen of via een telefoon of tablet een video te bekijken. Het voeren van spraakgesprekken, of dit nu via een aangeboden wifi-verbinding gebeurt, blijft verboden. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta laat weten al een plan ter goedkeuring te hebben ingediend bij de FAA. Mogelijk kunnen passagiers vrijdag 1 november al langer hun elektronica gebruiken. KLM heeft kennis genomen van de gewijzigde regels en bestudeert die momenteel. Het is niet duidelijk of de regels van de FAA gelden voor alle vluchten die opstijgen en landen in de Verenigde Staten of alleen voor vluchten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, of wereldwijd, maar het begin is er.  Bron.
Op 15 november 2013 meldt de Volkskrant dat de EASA (Europese bureau voor de luchtveiligheid) nog deze maand een versoepeling van de bestaande regels zal doorvoeren, waarbij bovenstaand beleid van de FAA gevolgd zal gaan worden. nutech.nl.
En per 1 april 2014 vindt de KLM alles goed, ook tijdens het starten en landen.


Eigen vliegtuig
Op kleine vliegtuigen is de Garmin serie GPSmap 196, 296, 396, 495, 496 al vele jaren populair. Stap, waar ter wereld, in een éénmotorig iets voor een rondvlucht. Grote kans dat er een GPSmap 296 in zit.

This single device provides everything a lazy pilot needs to get to his or her destination without the use of the plane’s GPS and MFD units. Still popular in (small) planes as backup system because it is a portable battery-based(!) GPS. There are just too many pilot stories that start with "I lost my entire electrical system".   read more

Garmin GPSmap 695 / 695, Garmin Aera 796.


Zweefvliegen
O.a. Flymaster is daarbij in gebruik. En de ouwe getrouwe Garmin GPSmap 60CSx is anno 2018 nog steeds helemaal niks mis mee.


Ultra-Light
O.a. Flymaster is daarbij in gebruik. En de ouwe getrouwe Garmin GPSmap 60CSx is anno 2018 nog steeds helemaal niks mis mee.


Parachute springen
O.a. Flymaster is daarbij in gebruik. En de ouwe getrouwe Garmin GPSmap 60CSx is anno 2018 nog steeds helemaal niks mis mee.


Ballonvaart
O.a. Flymaster is daarbij in gebruik. En de ouwe getrouwe Garmin GPSmap 60CSx is anno 2018 nog steeds helemaal niks mis mee.

Laatste wijziging: 24 juni 2018. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina