WAAS  /  LAAS  /  EGNOS  /  MSAS      DGPS / Differential GPS

Wat is WAAS
WAAS staat voor 'Wide Area Augmentation System'. Het een systeem van satellieten en grondstations dat correcties toepast op het het GPS signaal, waardoor jouw positie nauwkeuriger bepaald kan worden. Tot ongeveer 5x nauwkeuriger. Een ontvanger zonder WAAS heeft een maximale nauwleurigheid (horizontaal) van ca. 15 meter. Een ontvanger met WAAS mogelijkheid kan in 95% van de gevallen een horizontale positie-nauwkeurigheid geven van maximaal drie meter. En daarvoor hoef je geen extra spullen aan te schaffen en je hoeft er ook niet voor te betalen.

De geschiedenis van WAAS.
De Federal Aviation Administration (FAA) en de Department of Transportation (DOT) ontwikkelden WAAS om het aanvliegen van vliegtuigen naar de landingsbaan nauwkeuriger te kunnen maken, omdat zij alleen het GPS signaal daarvoor te onnauwkeurig vonden. WAAS corrigeert de fouten in het GPS signaal die veroorzaakt worden door atmosferische storingen, timing, en satellietfouten.

Hoe doet WAAS dat
WAAS bestaat uit ongeveer 25 grondstations, verspreid over de hele USA, welke de GPS gegevens in de gaten houden. Twee hoofdstations, eentje aan de westkust en een aan de oostkust, verzamelen de gegevens van de overige stations en maken een GPS signaal welke corrigeert voor atmosferische omstandigheden. Het correctie signaal wordt vervolgens uitgezonden door een van de twee geostationaire satellieten, of satellieten met een vaste positie boven de evenaar. Die informatie komt overeen met het standaard GPS signaal, hetgeen betekent dat elke GPS ontvanger die WAAS ondersteunt dit sognaal kan lezen.

Wie profiteert er van WAAS
In principe profiteert iedereen die een GPS ontvanger heeft waarop WAAS wordt ondersteund.


LAAS
Local Area Augmentation System (LAAS) is een real-time DGPS systeem welke ontwikkeld is door de U.S. Federal Aviation Administration voor gebruik op en rond vliegvelden. De nauwkeurigheid van LAAS is groter dan die van WAAS.


EGNOS
De Europese variant van WAAS heet EGNOS (Euro Geostationary Navigation Overlay Service). Vanaf 2009 is EGNOS definitief operationeel. EGNOS satellieten in Europa hebben satellietnummers hoger dan 33 (bron: GPSMAP 278 Owner's Manual, Part Numer 190-00691-00 Rev.A, blz.4) (volgens mij moet dat zijn '33 en hoger'). Als je EGNOS aanzet dan verschijnt er de letter 'D' (Differential) in de satellietbalk wanneer er data ontvangen wordt (bron: gps.nl).


MSAS
De Japanse variant van WAAS heet MSAS (Multi-Functional Satellite Augmentation System).


Samenvatting
- WAAS en LAAS corrigeert m.b.v. extra satellieten het GPS signaal. WAAS werkt alleen op het Noordamerikaanse deel.
- EGNOS is de Europese tegenhanger van WAAS.
- Voor huis-tuin-keuken navigatie in auto en motor heeft EGNOS geen toegevoegde waarde.

Leesvoer
   link   link

Laatste wijziging: 11 september 2012. Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina