home  →  Frankrijk, Ardèche-Cevennen  september - oktober 2013

Frankrijk is en blijft een prachtig land. Het heeft het allemaal: zon, strand, bergen, sneeuw, rivieren enz. Dit najaar proberen we mooi weer en leuke plekken te vinden in de Ardèche en de Cevennen.

In de camper navigeren we met een 'good old' Garmin 276C, daar kan ik mee 'lezen en schrijven'.

Op de fiets, wandelen en als backup gaat er een Garmin 60CSx mee.

Links staat de tracklog van de hele reis.

Elke foto op deze pagina:  klik erop voor een vergroting.

Dag 1-3:   Door Duitsland naar Luxemburg (even tanken natuurlijk). Voor het eerst geheel tolvrij door Frankrijk gereden (Metz, Nancy, Epinal, Vesoul, Besançon, Bourg-en-Bresse, na Lyon de N7). Als de reis ook tot de vakantie behoort dan is dat een prima route. Onderweg overnacht op de Municipal du Passe-Temps en Municipal de la Grange du Pin.

Dag 4-6:   Even ten noorden van Valence de Ardèche in gegaan en in Lamastre een camping gevonden. De volgende dag veiligheidshalve toch even de camperplaats Lamastre stond aangegeven, sanizuil, openbare wc). Leuk! 200 meter van het centrum, aan de rivier Le Doux. Daar zijn we dus een paar dagen blijven staan.

Dag 7:   Opnieuw en route op verkenning door de Ardèche. Via Le Cheylard, Mézilhac, Ste-Eulalie naar Pont Labeaume even ten WNW van Aubenas. De camping Ventadour is niks mis mee (gratis wifi) en allerlei apparaten moesten nodig aan de 230V. Onderweg bovenop Col du Pranlet koud (5 graden) en beneden in het dal 20 graden, halfbewolkt en droog.

Dag 8-9:   Per fiets de Ardèche verder verkend. Af en toe steiler dan gepland, voor ons is dat probleemloos (de electrische fiets heeft er wat meer moeite mee).

Dag 10:   Op weg naar de Gorges de l'Ardèche. 's Middags alvast een klein stukje van de Gorges bekeken en overnacht op de camperplek St.Remèze.

Dag 11:   De Gorges helemaal gereden (heel mooi, heel toeristisch, zelfs voor september nog behoorlijk druk). 's Middags de Aven Marzal bezocht. Laat in de middag de camperplek Aiguèze gevonden.

Dag 12:   Een aantal electrische apparaten zijn dringend aan de prik toe dus vandaag toch maar weer een camping opgezocht. En dat valt midden september niet mee, vele zijn al gesloten. Toch nog eentje gevonden die er van de weg af wel erg toeristisch uitzien (dat zijn ze allemaal), maar camping La Bastide vlakbij Ruoms, is best wel aardig. Leuke staanplaats gevonden onmiddellijk aan de Ardèche.

Dag 13:   's Ochtends gelummeld en 's middags dertig km gefietst.

Dag 14:   Per fiets naar het plaatselijke vliegveld van Ruoms. Nou ja vliegveld..., het weiland is redelijk egaal en er staat een huisje met 'Aero-Club' erop. In een half uur de hele Gorges de l'Ardèche van boven bekeken.

Dag 15:   Weer een fietstocht van 30 km (wat moet je als camperaar zonder electrische fietsen).

Dag 16:   We verlaten de Ardèche en gaan op weg naar de Cevennen. Vanuit Ruoms via Villefort en Genolhac naar Alès gereden, maar onderweg in Portes blijven overnachten op de parkeerplaats bij het chateaux. De eerste 3 Vale Gieren gezien.

Dag 17 en 18   Op naar en in Anduze, "Poort van de Cevennen". Daar hebben we een paar nachten gestaan op de camperplek Anduze, 30 camperplaatsen, oud spoorwegemplacement, verhard met kiezel, sanizuil, geen uitzicht, praktische maar ongezellige plek, 500m van centrum, 200m van station met stoomtrein). Volgende dag stad en omgeving verkend.

Dag 19   Vanaf Saint-Jean-du-Gard de Corniche de Cevennen gevolgd. Mooie weg, prachtige omgeving, niet druk met af en toe mooie uitzichtspunten. De bedoeling was om bij Florac een camping te zoeken. Maar dat hebben we niet gehaald want in Pompidou (we houden het op 30 inwoners), ca. 10km ZZO van Florac vonden we de schattige municipal Pompidou, onbemand, je moet het geld in een enveloppe in een brievenbus doen, brandschone toiletten).

Dag 20 en 21   De Cevennen verlaten, op een camperplek in Florac overnacht en de volgende dag de Gorges du Tarn in gegaan en even ten zuid-westen van Sainte-Enimie (koffie-pauze op parkeerplaats aan de Tarn) op camping Couderc (grote camping, twee plaatsen bezet...). We moeten er rekening mee gaan houden dat veel campings gesloten zijn vanaf 1 oktober.

Dag 22 en 23   Verder de Gorges du Tarn in (heel mooi!) en in La Malène een kanotocht gemaakt.

Dag 24 en 24  Twee dagen met slecht weer op een camperplek La Malène blijven staan.

Dag 26   Het echte mooie weer is voorbij. Via de prachtige Gorges du Tarn (linker foto het 'bruidspaar') langs Florac de thuisreis begonnen.

Dag 27, 28 en 29   Ook de thuisrit zoveel mogelijk de tolwegen vermeden (of tolvrije autobaan). Vanaf Florac, Mende, Clermont Ferrand, Moulins, Nevers, Auxerre, Troyes, Reims, Sedan, Luik, Maastricht.
2946 km gereden deze trip.

Aandachtspunten.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 02 oktober 2013.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek