homeGenealogie   stamboomonderzoek, Ahnenforschung, généalogie, ancestor search

inleiding

privacy bescherming

AVG

vragen

Copyright ©

Annink

Boneschansker

Clason

Cruijff

Derksen

Derksen 1

Derksen 2

Geesthuijsen

Gelmers

Gesthuysen

Gritter / Grutter

Grootings

Hek, van 't

Kaes

Klitsie

Langeveld(t)

Leenders, van

Leeuw, de

Pietersen

Polman

Porsche

Raue

Speek

Speek

Speek  Estonia

Speek  USA

Spee(c)k

Sportel

Timmer

Wijlhuizen

aldfaer - myheritage

archief bezoek

archieven

basis info en advies

franse kalender

heraldiek

literatuurlijst

overleden buitenland

persoonskaart -lijst

persoon zoeken

pro-gen

woordenboek

PRO-GEN   website      tips om te onthouden      inhoudsopgave

Progen op meerdere pc's
PRO-GEN gebruiken op 2 of meer computers kan prima. Je moet alleen wel goed in de gaten houden welke computer de meest recente gegevens bevat. Synchroniseren kan eenvoudig met een PRO-GEN backup (via PRO-GEN hulpprogramma's, Backup/ Restore, Beackup huidig) op de computer met de meest recente gegevens. Je kunt hiervoor het beste een USB stick gebruiken. Het backup bestand (LZH) kan dan vervolgens weer worden ingelezen op de andere computer(s). Terugzetten gaat eenvoudig via PRO-GEN hulpprogramma's, Backup / Restore en dan Restore bestand. Met vriendelijke groet, Dinant Scholte in 't Hoff.
Nu heb ik een kopij van de Pro-Gen subdirectory volledig 'in de cloud' gezet, in mijn geval op mijn persoonlijk deeltje van Google Drive. Ik kan nu op elke computer van waaruit ik in mijn Google Drive kan, aan mijn Pro-Gen-gegevens werken alsof ze op die computer staan. Een back-up maken is dan ook niet meer nodig: Google doet dat zelf.


64-bits
Als je PRO-GEN standaard installeert op een 64-bit systeem dan wordt er automatisch een andere snelkoppeling wordt gemaakt. Deze snelkoppeling heeft als toevoeging /DOSBOX. Als je DOSbox standaard installeert en je start PRO-GEN met de nieuwe snelkoppeling zal PRO-GEN de DOSbox automatisch vinden en gebruiken mits je de boel niet in andere dan de standaard mappen hebt geÔnstalleerd. Probeer zelf eens om een nieuwe snelkoppeling te maken met de toevoeging /DOSBOX.

64-bits
1- Installeer de PRO-GEN demo-versie vanaf www.pro-gen.nl. Op 64-bit Windows wordt er dan een pictogram 'PRO-GEN 3.0b via DOSBOX' gemaakt.
2- Download DOSBOX vanaf www.dosbox.com en instaleer deze in zijn standaardmap (een kwestie van Next, Next, Next, Finish).
3- PRO-GEN starten via dat pictogram "PRO-GEN 3.0b via DOSBOX". (Het pictogram van DOSBOX zelf heb je voor PRO-GEN niet nodig).
De volgorde van 1) en 2) maakt niet uit, dus je mag ook eerst DOSBOX installeren. Als je DOSBOX al had, mag je 2) dus ook overslaan. Als je PRO-GEN wel hebt geinstalleerd en DOSBOX nog niet, krijg je bij het opstarten een melding dat DOSBOX niet is gevonden met een verwijzing naar de site van DOSBOX.
N.B. Je hoeft dus niet zelf /dosbox in pictogrammen toe te voegen of moeilijke DOSBOX configuratiebestanden te maken. Gewoon van beide programma's de nieuwste versie vanaf internet installeren en het PRO-GEN pictogram gebruiken om te starten.
Wat er wel eens mis gaat:
- Sommige mensen proberen hun oude CD te installeren op 64-bit Windows, maar dat gaat dus niet. Alleen CD's met Aanvulling 18 kunnen gebruikt worden op 64-bit.
- Soms kopieert men botweg de PG30 map van de ene PC naar de andere. Dat werkte voor PRO-GEN op 32-bit Windows nog wel redelijk, maar met 64-bit gaat dat vaak niet goed. Trouwens dat kan je eigenlijk met geen enkel programma doen; je moet bijna altijd opnieuw installeren. Wat wel mogelijk is, is om zo'n gekopieerde PG30 map te overschrijven met de demo-versie vanaf onze website. Dat is meestal voldoende om de zaak weer op orde te krijgen.
- Installatie in een map waarin spaties staan (zoals C:\Program files\) geeft ook problemen. Hou bij voorkeur de standaardmap C:\PG30 aan.


iPad / iPhone
Voor zover bekend kun je PRO-GEN niet op een iPad of iPhone installeren. Apple houdt dit namelijk tegen. Een tijdje geleden is er door een ontwikkelaar een App uitgebracht voor de iPhone die vergelijkbaar was met DOSbox. Deze App is binnen 1 dag al weer uit de App Store gehaald. De reden hiervoor is dat er andere programma's (bijv. spelletjes) gestart kunnen worden vanuit de DOS omgeving die niet via de App Store zijn aangekocht. Apple wil het alleenrecht op de applicatieverkoop houden! Sinds kort is er wel een App genaamd iDos beschikbaar. Waarom staat iDos dan wel in de App Store? Het antwoord hierop is simpel: Je kunt bij iDos zelf niets toevoegen.


Uitroepteken
V Hoe krijg ik het voor elkaar dat bij een uitdraai van een parenteel een relatie waar ik geen trouwdatum van heb ingevoerd, maar alleen een relatie heb aangemaakt, niet in de uitdraai komt te staan gehuwd met maar bijv. samenwonend?
A Een uitroepteken in een veld maakt dat veld geldig: dus als je bij samenwonen een ! plaatst, staat er in je uitdraai: samenwonend met. Geldt ook voor overleden enz. waar je geen datum van hebt. Dan wordt wel getoond dat de persoon overleden is, maar dus zonder datum.


Versie 3.20
V Als ik een nieuwe, schoon gegenereerde map van update 20, vergelijk met mijn geupdate map met versie 20 zie ik een hele lijst bestanden die niet meer voorkomen in de schone. BEPG.EXE DOSBOX.CFG EDITV41.EXE EDITV41.OPT EDITVNL.HLP EXCLDIR.EXE MAPPER.TXT PGASCII.EXE PGBACKUP.EXE PG-CHECK.EXE PG-CONF.EXE PG-GD.EXE PGGEDCOM.EXE PGIT-1.LOG PGIT-2.LOG PG-MAIN.EXE PG-PORT.EXE PG-PRINT.EXE PGRUN.EXE PG-SCRN.REG PG-START.BAT PG-UTILS.EXE PG-VTX.EXE PICEM.DOC PICEM.EXE PRO-GEN.EXE PRO-GEN.PIF PRO-GEN.USR RTM.EXE SHORTCUT.EXE START.EXE Is het inderdaad zo dat ik die allemaal mag weggooien?
A Die bestanden kunnen inderdaad weg, want die worden in versie 3.20 niet meer gebruikt.


Grenswaarde controle
V Als ik mijn bestand van 80.000 personen laat controleren op fouten: onjuiste datumvolgorde, dan krijg ik vaak de opmerking: moeder ouder dan 45 jaar. Kan ik dat getal aanpassen naar bijvoorbeeld 50, dan wordt mijn lijst wat korter. Ik heb schijnbaar nog veel vrouwen die met 46 of 47 nog een kind krijgen. Ook het feit: vader ouder dan 60 jaar komt veel voor, maar ik heb een aantal heren, die later met een jong bloempje trouwen en dan komt het er toch van, dat ze nog vader worden. Kan ik controle regels aanpassen? Kan ik ook controle regels laten vervallen?
A De grenswaarden voor die controle staan in het bestand C:\PG30\NL\PG-CHECK.TXT op regel nrs. 400 t/m 407. In de teksten die als melding gegeven worden (regels na nr. 800) staan her en der die grenswaarden ook genoemd. Deze regels kan je eventueel gaan aanpassen, maar houdt er rekening mee dat bij een nieuwe versie je wijzigingen weer overschreven kunnen worden. Bewaar dus ergens een notitie van wat je in dit bestand hebt aangepast.


Selecteren -speciaal-

 1. Ga naar de Totaallijst : Personen
 2. Druk op de L van selecteren en kies Opgeslagen voorwaarde kiezen....
 3. Ga beneden in de lijst van het Overzicht staan ..... en druk INSERT .... er wordt een blanco lijn gevormd
 4. druk op de toets F1 om die blanco lijn te openen
 5. vul LETTERLIJK !!!! (dus OR en niet or) bij Voorwaarden in:   Achternaam ~ "abeel" OR Achternaam ~ "abbeel"
 6. Ga met "pijltje naar onder" naar het veld Omschrijving en vul dit in naar eigen smaak
 7. druk ESC om die Gegevens van voorwaarde ... te verlaten
 8. met deze voorwaarde vind je : abeel, , abeelen, abeels, van den abeele, abbeel, abbeels, abbeele, abbeelen
 9. die selectie kan je steeds editeren door die voorwaarde uit te breiden. Opgeslagen voorwaarde kiezen.... op de voorwaarde te gaan staan ...... F1 te drukken .... enz. zie hoger.  Achternaam ~ "abeel" OR Achternaam ~ "abbeel" OR Achternaam ~ "baert"
  NB. Als je op het einde van het kadertje Voorwaarden komt, gewoon VERDER TYPEN; PG regelt het wel. NOOIT in dat kadertje zelf harde returns zetten.
  N.B. Met AND kan je nooit een juist resultaat bekomen: een Achternaam kan nooit EN "abeel" bevatten EN (AND) tegelijkertijd "abbeel". Het is steeds OF ... OF.


Knippen - Plakken
Oud  van buiten Pro-Gen naar binnen Pro-Gen:
 1. buiten windows:  ctrl-c ctrl-v de desbetreffende tekst naar een file met makkelijke naam (dos-naam, bv. z.z) op de root
 2. binnen Pro-Gen:  ga naar het tekst-veld waar de tekst moet komen: SHIFT-F1, INS en haal de tekst uit C:\z.z
Nieuw
 1. ga in een veld of in een info staan (je moet niets op voorhand selecteren), doe Control-c en de hele inhoud van het veld of info wordt gekopieerd
 2. ga naar het veld waar de gekopieerde tekst naar toe moet, doe Control-v en er wordt geplakt


Macro's
Het is handig om in Pro-Gen macro's te kunnen uitvoeren (wat zeg ik, heel erg handig). Wel tricky omdat je met het uitvoeren van 1 verkeerde macro een heleboel gegevens kunt verwoesten en er is geen 'undo' mogelijkheid. Maak dus vooraf een backup.

 1. druk de 'Ctrl' en de 'Alt' toets tegelijkertijd in, houd ze ingedrukt en toets dan één van de 10 cijfers in, b.v. de '5' (geen functietoetsen, wel cijfers)
 2. bovenaan het scherm verschijnt dan knipperend 'Opname macro ALT5 ( 0 toetsen )
 3. begin dan aan de toetsen-combinatie die je wilt opbergen onder deze macro, dat mogen cijfers en letters zijn, ook de 'delete' knop (tricky maar het kan), ook macro's die vastliggen in Pro-Gen zoals alt-g, alt-d enz.)
 4. telkens als je een toets indrukt zie je de teller bovenin het scherm met 1 ophogen
 5. als de laatste toets is ingedrukt, druk dan opnieuw 'Ctrl-Alt-5'; het maken en opslaan van de macro is nu klaar
 6. macro uitvoeren: 'Alt' indrukken en ingedrukt houden, dan op cijfer 5 tikken
 7. er is geen mogelijkheid om een macro automatisch tig-maal uit te laten voeren; wil je de macro 100x toepassen, dan zul je dat 100x zelf moeten doen


Kleuren
De reden is dat Microsoft het standaard kleurenschema voor Windows console programma's heeft aangepast. Zodra je een nieuwere versie van Windows opnieuw installeert en dan krijg je hele fletse kleuren in PRO-GEN.
In een volgende versie van PRO-GEN zullen we tijdens de installatie het oude kleurenschema weer terugzetten. Je kan dit zelf ook eenvoudig als volgt doen:
Start PRO-GEN en druk op de linkerbovenhoek, kies Eigenschappen.
Ga naar het tabblad Kleuren.
Je ziet nu achtereenvolgens 16 kleuren staan. Als je op een kleur drukt zie je rechtsboven De Rood, Groen en Blauw waarden staan.
Stel je deze RGB waarden voor de 16 kleuren van links naar rechts als volgt in:
kleur: R,G,B
1 : 0,0,0
2: 0,0,128
3: 0,128,0
4: 0,128,128
5: 128,0,0
6: 128,0,128
7: 128,128,0
8: 192,192,192
9: 128,128,128
10: 0,0,255
11: 0,255,0
12: 0,255,255
13: 255,0,0
14: 255,0,255
15: 255,255,0
16: 255,255,255
Met vriendelijke groet, Dinant Scholte in 't Hoff

Je kan meerdere kleurenschemaís installeren in PG (3x). Ga eens naar http://www.pro-gen.be/download.htm en daar vind je een aantal gratis skins. Probeer eens of die een beter resultaat hebben. Die Skin Blauw voor Win10 wordt veel gebruikt.


HTML code opnemen in Progen
In een veld waarin vrije invoer is toegestaan (bv. Persoon Info en Relatie Info) kunnen HTML codes wordt geplaatst.
Die HTML codes mogen ook worden toegevoegd aan reeds aanwezige tekst. Voorbeelden:

 • plaatsen van een foto: <a†href='foto1.htm'>foto</a>
 • verkleind beeld:<table><tr><td><img†src="foto1a.jpg"†border=2†alt="foto van ......"></td><td><a†href="foto1.htm">foto van ......</a></td></tr></table>
 • e-mail adres: <a†href="mailto:henk@glind.nl">(e-mail)</a>

De eventuele afbeeldingen (zoals foto1a.jpg) dienen als aparte bestanden op de internet site geplaatst te worden.
Voor mooie(re) resultaten is wel wat meer kennis van HTML code nodig.

Driver aanpassen.
Standaard worden de zojuist ingegeven HTML codes als tekst weergegeven. Dat is echter NIET de bedoeling. Hiervoor moeten in het bestand 'pg30\nl\printer\html.prn' de volgende wijziging worden uitgevoerd (wijzig met een teksteditor):

     Aanwezig is:
20 Character replacement : <24>,<24>
20            : <25>,<25>
20            : <60>,<
20            : <62>,>
20            : &,&
20            : ","
     Vervang dat door:
20 Character replacement : <24>,<24>
20            : <25>,<25>
20            : <60>,<60>
20            : <62>,<62>
20            : &,&
20            : ","

NB: zorg er voor dat er in de desbetreffende velden geen enkele keer de tekens ' < ', ' > ' en ' " ' voorkomen.
Vervang die bijvoorbeeld door " [ " " ] " en " ' ".

Controle.
Controleer zorgvuldig of elke gegenereerde HTML code correct is. Het is nodig de tekst heel precies in te typen, want een kleine fout in de HTML code kan vreemde effecten opleveren, ook in de tekst die na de ingevoegde code komt. Soms kunnen zelfs hele stukken wegvallen.


Naamgenealogie
   Lees: Progen nl-tip 18


Mac
Het is mogelijk om ProGen op een Mac te draaien. Downloaden van het programma BOXER en hierna de DOS-versie van ProGen erbij zetten. Alle veel gebruikte toetsen functioneren, behalve de INS-toets, die moet je via emulator/insert benaderen. Na enige tijd gaat dat automatisch. Je moet wel de DOS-versie neerzetten. Als je de de huidige versie wilt gebruiken zul je een Windows-emulator b.v. Wine moeten gebruiken, heb daar geen ervaring mee. De DOS-versie bevalt nog uitstekend.


Inhoudsopgave
2(3) computers
64-bits
grenswaarden
HTML code opnemen in progen
iPad iPhone
kleuren
knippen-plakken
Mac
macro's
naam-genealogie
selecteren
uitroepteken
versie 3.20

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 23 augustus 2018.

Colofon      Disclaimer      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek