Browsers        Alfabetisch gerangschikt        Wiki lijst van webbrowsers.

Desktop Browser Market Share Worldwide - August 2022
bron: Statcounter
Chrome Edge Safari Firefox Opera IE
67.33% 10.91% 8.83% 7.4% 2.86% 0.79%

Avant Een hele snelle web browser met een gebruikersvriendelijke interface. Duidelijk, efficient en met regelmatige updates blijft deze browser up-to-date en veilig. Gebruikt weinig geheugen. Windows
Blisk Blisk is een op Chromium-gebaseerde browser voor de Web en App ontwikkelaar die de productiviteit en codekwaliteit wil verbeteren door handige tools aan te bieden om je applicatie gemakkelijk te bekijken op desktop, tablet en mobiel. Windows 10/8.1/8/7, macOS 10.9 of later, Linux
Brave Gebaseerd op Chromium. Open source browser met een snelle, veilige en privé browsingervaring, waarbij advertenties en trackers geblokkeerd worden en Brave verzamelt geen gegevens. Windows, macOS en Linux, voor Android en iOS. Nederlands- en Engelstalig.
Chrome
(Google)
Een hele goede en snelle browser, waarschijnlijk marktleider wereldwijd, maar met duidelijke nadelen.
Google heeft sinds 2008 zijn eigen browser, genaamd Chrome. Google Chrome is een open source browser die gebouwd is op basis van Chromium. De browser is snel, veilig en gestroomlijnd en is beschikbaar voor bijna elk platform.
Maar Google heeft een (hele) slechte naam wat betreft het opslaan van je gegevens (verzamelt / verkoopt algemene en geanonimiseerde gegevens) waarna derden je daarna bestoken met gepersonaliseerde advertenties, de fabeltjesfuik.
Windows, macOS en Linux, voor Android en iOS. Nederlands- en Engelstalig.
Chromium Het beste voor mensen die een alternatief zoeken voor Chrome. Het is lichtgewicht, snel en geen gegevensgraaier.
Chromium is een door Google gesponsord open-source (!) browserproject dat tot doel heeft alle gebruikers een snellere, veiligere en stabielere manier te bieden om te browsen. Chromium heeft minder functies dan Google Chrome omdat het is gebouwd om lichtgewicht en snel te zijn. Geen auto-update mogelijkheid. Synchronisatie tussen apparaten. Verzamelt geen gegevens van uw (en levert deze dus niet aan Google). Functies die later worden bijgewerkt op Chrome kunnen eerder worden ervaren op Chromium.
Nadeel: is minder stabiel dan Chrome en kan soms andere soorten ongewenst gedrag vertonen. Maar het is de beste browser voor een eenvoudige en gebruiksvriendelijk surfen.
Windows, macOS en Linux, voor Android en iOS. Nederlands- en Engelstalig.
Edge
(Microsoft)
Vanaf Windows 10 is Edge Microsofts nieuwe standaardbrowser. Edge is sneller, slanker en voldoet beter aan de webstandaarden dan voorganger Internet Explorer. Sinds 2020 is Edge op Chromium gebaseerd.
Maar Microsoft heeft een (hele) slechte naam wat betreft het opslaan van je gegevens (verzamelt / verkoopt algemene en geanonimiseerde gegevens) waarna derden je daarna bestoken met gepersonaliseerde advertenties, de fabeltjesfuik.
Windows, macOS en Linux, voor Android en iOS.
Epic Het beste voor mensen die uiterste privacy willen. Werkt voortdurend in de incognitomodus. Gebaseerd op Chromium. Heeft ingebouwd VPN. Het blokkeert ongeautoriseerde websites die uw gegevens bijhouden. Minpunt is dat er gebruikers zijn die hebben geconstateerd dat sommige websites niet goed werken met de Epic-browser, Windows, Mac
Firefox
(Mozilla)
Mozilla Firefox, kortweg Firefox, heeft wereldwijd gezien een mariginaal aandeel, maar staat erom bekend veiliger en sneller te zijn dan de marktleider Chrome. Firefox kan trackers blokkeren, beschermt tegen supercookies die verborgen op je pc achterblijven. Dat is een van de sterke punten van Firefox welke de browser hoog op de lijst van 'beste' browsers plaatst. Firefox is een gebruikersvriendelijke en complete browser die ontwikkeld wordt door de Mozilla stichting. Privacy is een van de speerpunten van Firefox. De browser, die beschikbaar is voor desktop en mobiel, heeft de beschikking over duizenden extensies die extra functionaliteit toevoegen. Verzamelt geen gegevens. Nederlands- en Engelstalig. Windows 7,8,10,11 (32-bit en 64-bit), macOS 10.12 en hoger, GNU/Linux
Internet Explorer
(Microsoft)
Internet Explorer is de bekende Microsoft-browser die jarenlang standaard met Windows werd meegeleverd. Microsoft heeft in 2019 afgeraden om Internet Explorer nog te gebruiken. Op Windows 10 is Edge de nieuwe browser van Microsoft. Niet downloaden dus, sterk verouderd, niet veilig. Alleen Windows
K-Meleon K-Meleon is een gratis, lichtgewicht, snelle, eigenzinnige browser en is sinds 2019 op de Goanna-engine van Pale Moon (een Firefox-afsplitsing) gebaseerd is. Kan naar eigen behoeften aangepast en uitgebreid worden. Er is geen Nederlandse versie van K-Meleon. Redelijk, maar er zijn veel betere programma's. Alleen Windows (alleen 32 bit?
Konqueror Een opensource-webbrowser met bestandsbeheerder. Konqueror wordt meegeleverd met de desktopomgeving KDE. Linux en Unix-achtigen
LibreWolf LibreWolf is een afsplitsing (fork) van Firefox die zich geheel richt op privacy en beveiliging. Het is een prima browser die geen gegevens van je verzamelt. LibreWolf ziet er hetzelfde uit als Firefox en voelt grotendeels hetzelfde aan, maar heeft de privacy nog verder aangescherpt en heeft uBlock Origin als standaard adblocker en DuckDuckGo als zoekmachine (maar je kunt ook StartPage instellen). Nadeel is dat LibreWolf geen automatische updates krijgt (hoewel daar wel een extensie voor is). Windows, macOS en Linux. Nederlands- en Engelstalig.
Maxthon Maxthon Cloud Browser is een van oorsprong Chinese browser die gebaseerd is op Chromium. Maxthon is volgepakt met allerlei extra mogelijkheden en functies. Daar moet je wel van houden. Let heel goed op bij de installatie! Verzamelt algemene, geanonimiseerde gegevens. Windows en macOS, voor Android en iOS. Alleen Engelstalig.
Opera Opera is een snelle, slanke browser die sinds de zomer van 2013 net als Google Chrome gebaseerd is op de WebKit/Blink rendering engine. Opera is voor desktop en mobiel beschikbaar en heeft tegenwoordig een ingebouwde ad blocker en gratis, onbeperkte VPN functionaliteit. Uitgebreide mogelijkheden om met tabbed browsing te werken. Windows, macOS en Linux, voor Android en iOS. Nederlands- en Engelstalig.
Pale Moon Pale Moon is een web browser die afgesplitst is van Firefox. Pale Moon heeft zijn eigen interface en is niet meegegaan met de veranderingen in Firefox. Zo worden oude extensies en plugins nog altijd ondersteund door Pale Moon. Windows en Linux. Nederlands- en Engelstalig.
Puffin Werkt net even anders. De Puffin Secure Browser werkt op basis van cloud computing technologie en maakt gebruik van servers om websites te openen. De data gaat dus niet direct naar je computer toe maar naar een server. Android (primair), Windows, Mac (ondersteund geen Flash)
Safari
(Apple)
Safari is Apples standaard browser voor macOS en iOS. Gebaseerd op WebKit (net als Chrome vroeger). Safari is snel en heeft anti-tracking aan boord. Nederlands- en Engelstalig. Apple en Windows (maar geen updates meer voor Windows)
Samsung Gebruik je een Samsung Galaxy smartphone dan heb je standaard de Samsung Internet Browser geinstalleerd staan. Deze browser van Samsung is speciaal voor smartphones en tablets ontwikkeld die op Android draaien. Android
Save-Exam Safe Exam Browser (SEB) is een web omgeving speciaal ingericht om online examen mogelijk te maken. Tijdens het gebruik word van de computer een beveiligde workstation gemaakt zodat je tijdens een examen geen gebruik van andere websites of informatie gebruik kkan maken. macOS, iOS, Windows
SeaMonkey SeaMonkey (voorheen Mozilla Suite) is een open source totaalpakket. Het is een portal (bevat een browser, mail- en newsprogramma en een html-editor). Mozilla Suite was de van de grond af aan opnieuw ontwikkelde versie van Netscape. Daarvan zijn later Firefox, Thunderbird en Kompozer afgeleid. Het SeaMonkey pakket bevat alle componenten maar is iets minder gestroomlijnd en wordt onderhouden door vrijwilligers. Pro: verzamelt geen gegevens. Best goed, maar blinkt niet echt uit. Windows, macOS en Linux. Nederlands- en Engelstalig.
Silk
(Amazon)
Amazon Silk is een mobiele web browser die de kracht gebruikt van Amazon's cloud systeem. Hierdoor gaat het laden van pagina's een stuk sneller. Het is dus een goed alternatieve browser voor met name Android.. Android (primair), Windows
Slimbrowser Simpel en sneller opstarten en surfen op internet met een 10x snellere bestandsoverdracht voor foto en video. Veilig beheren van loginnamen & wachtwoorden, wis veilig alle sporen. Met diverse leuk-om-te-hebben functies. Windows 7,8,10,11
SRWare Iron SRWare Iron is een internet browser die gebaseerd is op Google Chrome. SRWare Iron doet alles wat Google Chrome ook doet, maar dan zonder inbreuk te maken op je privacy. Nadeel is dat je zelf de updates (deze vinden plaats een tijdje na de updates van Chrome) van SRWare Iron moet verrichten door het programma opnieuw te installeren. Best een goede browser, maar het nadeel is dat je zelf op zoek moet of er een update is. Windows, macOS en Linux, voor Android. Nederlands- en Engelstalig.
Tor Om anoniem te kunnen surfen bestaat al jaren de speciale Tor Browser waarmee u via het Tor-netwerk uw IP-adres en andere locatiegegevens kunt verbergen. Ook kunt u hiermee geblokkeerde websites bezoeken. Het Tor-netwerk wordt veel gebruikt door dissidenten, klokkenluiders, journalisten, activisten en vrijheidsstrijders. Keerzijde is dat ook veel criminelen van Tor gebruikmaken op het beruchte 'dark web' (de achterbuurt van internet). Tor Browser maakt surfen anoniem, maar ook trager en u zult veel functionaliteit op websites missen. Verzamelt geen gegevens. Windows, macOS en Linux, voor Android. Nederlands- en Engelstalig.
Vivaldi Vivaldi is een nieuwe browser die gebaseerd is op Chromium. Vivaldi is bedacht door een oud-oprichter van Opera en moet geheel anders dan de concurrentie zijn. De browser heeft een strak uiterlijk met een zijbalk met downloadbeheer, bladwijzerbeheer, webpanelen en als extraatje een notitie-blok. Het uiterlijk is geheel aanpasbaar en met name het werken met tabbladen heeft veel mogelijkheden. Ook mail, agenda en feed reader zijn ingebouwd. Het is een prima browser. Windows, macOS en Linux, voor Android. Nederlands- en Engelstalig.
Yandex Tenzij je in Rusland woont, heb je waarschijnlijk nog niet vaak van de freeware Yandex browser gehoord. Voor desktops wereldwijd heeft de browser slechts 0,87 procent marktaandeel in handen. Maar in Rusland bedient Yandex wel 16,17 procent van de gebruikers van desktopbrowsers, waardoor het direct na Chrome komt: Eén van de voordelen van Yandex is dat het net als Brave een veilige ervaring biedt, met veel privacy. Het wordt samen geleverd met ingebouwde Kaspersky antivirusprogramma’s, en alle gedownloade bestanden worden automatisch gescand. Yandex is ook gebaseerd op Chromium, en gebruikt zowel de Blink webbrowser engine als de Turbo technologie van Opera. Windows 7 of later, macOS 10.12 of later, Android 5.0 of later, iOS 11.0 of later, Linux x64
Lees de link op vpngids.nl waar voor de bekendste browsers de voor- en nadelen worden besproken.

Mijn keuze   is Firefox.

Met de volgende extensies:
   Gostery als trackingblokker (en ook als adblocker)
   uBlock Origin als adblocker.
   Super Agent om automatisch 'ja' te zeggen tegen cookies. Die cookies gooi ik toch meerdere keren per sessie weg.

NB.: die extensies zijn vaak nogal 'ingrijpende' maatregelen. Zodra je merkt dat een website niet reageert zoals gebruikelijk schakel dan tijdelijk alle extenties even uit, of gebruik tijdelijk een andere browser zonder extensies (bv. Chrome, want die is wereldleider en iedere websitebouwer zorgt dat zijn site goed draait op Chrome).

Laatste wijziging: 06 oktober 2022 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina