homeComputers

inleiding

inhoudsopgave

laatste wijzigingen

over mij,  html

over mij,  o.s.

Multi-platform

ascii tekens

backups extern

backups soorten

bit byte deci hex

botnet

browsers

cloud

cookies

cookies, zo hoort het

ddos aanval

datagraaiers

email

e-mail duidelijk

e-mail etiquette

e-mail gehackt

e-mail html

e-mail imap-pop

e-mail thunderbird

e-mail web-client

e-mail xs4all-freedom

emoticon

extensies

filemanagers

flash

ftp uploaden

gijzeling

google

google alerts

google temmen

google ik ga akkoord

google maps

hardware

hoax

hosting

html

html basis

html codes

html emoijs

html kleur-namen

html5

ip-adres

javascript

laad- datakabel

links, diverse

microsoft belt u

modem - router

nas

phishing

porno-sites bezocht

privacy

privacy tips

robots.txt

search-engines

smiley

spoofing

ssd schijf

ssl-certificaat

usb-c

usb kabel

vakantie

veiligheid

vpn

wachtwoorden

wifi

wifi gehackt

Android

agenda

apps

contacts

praktijk

Operating systems

Android  Apple  Linux
MS-DOS  ReactOS  Windows

Linux

agenda

automatisch aanmelden

backups

back in time

contacts

distro's

notepadqq

rescue usb

shortcuts

software

software tov windows

thunderbird

timeshift

virus

MS-DOS

ms-dos opdrachten

ReactOS

waarom

Windows

agenda

backups

1 timeline

2 robocopy

3 realtime

command-line opdrachten

contacts

herstelpunt

hibernate

hosts

icon spacing

onzichtbare files

pictogram afstand

register

rescue usb

sneltoetsen windows 7

sneltoetsen windows 8

sneltoetsen windows 10

sneltoetsen windows 11

software

systeemeisen

tips-trics

toetsenbord-instelling

virus-scanner

visuele effecten

vlc

windows 10 exit

windows 10 updates

wisselbestand

Mijn basis / HTML

   Vroegâh...

Mijn eerste kennismaking met computers was halverwege de 70ger jaren toen op mijn werk de eerste computer arriveerde. Hewlett Packard, Unix, een harde schijf van 400 Mb (Mb) ter grootte van een wasmachine. Programmeren in Fortran. De source van de programma's werd met ponskaarten ingevoerd.
Halverwege de 80ger jaren kwamen de eerste pc's. De eerste voor mij (op het werk) was een Tulip XT met een (1) 5.25 inch floppydisk (360 Kb). Uiteraard een monochroom scherm. MS-DOS versie 1.zoveel. WordPerfect (het 'onderwaterscherm') was favoriet. PFM als filemanager, opgevolgd door de NortonCommander. En natuurlijk de Norton Utilities. Een jaar later werd er een hardcard van 10Mb (Mb) geïnstalleerd, wow!
Nog een jaar later kocht ik mijn eerste pc voor thuis, AT, monochroom scherm, 1 Mb RAM, 20 Mb harde schijf, 4250 guldens.

   Basis

Ergens in de negentiger jaren wilde ik voor mijn werk een website maken. Een goede kennis heeft me toen in een avond de beginselen geleerd met behulp van FrontPage wiki. Frontpage is de reden dat ik sindsdien nooit meer een WYSIWYG editor wil. Met een WYSIWYG programma (dreamweaver is een veel gebruikte) leer je op welke knopjes je moet drukken (en de code die dat oplevert is brak). Ik wil de taal leren. Mijn gereedschap is een ASCII editor (op Windows TextPad en op Linux Notepadqq).  Een streaming editor (op Windows WildEdit en op Linux regexxer),  De HTML handleiding, de tutorials op w3schools.com, het codecenter.nl en de LinkChecker.

Na die ene avond ben (en blijf) ik autodidact mijn (statische) html-pagina's maken en vullen. De website waarnaar u nu kijkt is opgebouwd uit basic html. Geen webdesigner, geen CMS, niks database, wel plain html. Ik beken: er zitten een paar javascripts in. Ik ben een voorstander van het kiss principe: ('keep it simple & straightforward'). Velen vinden dat ouderwets, maar dat boeit me niet. Ik kijk naar de bezoekers aantallen [al jarenlang 5.000-7.000 hits per 24 uur (24 uur)] en constateer (en hoor van anderen) dat deze site gewaardeerd wordt om zijn inhoud, overzichtelijk vormgeving en zo min mogelijk 'toeters en bellen'.

   Web design

Een van de bekendste web-design programma's is Dreamweaver (wiki). Duur: het standaard pakker kost €12 per maand, de complete versie €60 per maand... Gratis programma's zijn o.a. Kompozer (Windows) en BlueGriffon (Windows en Linux).
Mijn web-design programma is nogal overzichtelijk: dat heb ik niet, deze website is gemaakt in plain HTML m.b.v. een ASCII-editor.

   CMS

Mijn Content Managment System (CMS, wiki, gratissoftwaresite) is mijn 'bovenkamer'. Geen Joomla, Wordpress, Drupal, Typo3 of Serendipity etc., gewoon uit het hoofd.

   FTP

Met een FTP verbinding worden de files getransporteerd naar de server. Een specifiek programma daarvoor is FileZilla (Linux en Windows) of WinSCP (Windows).
Mijn voorkeur is de ingebouwde FTP-functionaliteit van mijn favoriete filemanager (op Windows de TotalCommander en op Linux de DoubleCommander).

   Editor

Als je evenals ik de html-code schrijft in een ASCII editor dan is er is veel voor te zeggen een gratis opensource editor te gebruiken, liefst multiplatform voor het geval dat je een keer op een ander operation system 'terecht komt'. Syntax highlighting mag nooit ontbreken. Hieronder staan een paar voorbeelden, maar de mogelijkheden zijn legio. Google bv. op 'multiplatform editor' of 'cross-platform editor' en je hebt leesvoer voor het hele weekend.

Op Windows gebruik ik TextPad, dat kost eenmalig een paar tientjes. Een voortreffelijk gratis alternatief daarvoor is Notepad++.
Op Linux gebruik ik Notepadqq en af en toe Gedit of Xed.

Na tig jaar kan ik 'lezen en schrijven' met TextPad. Als ik opnieuw zou moeten beginnen dan nam ik Notepad++ dan heb je meteen een Linux alternatief.

   Stream editor

Een stream editor is een ascii-editor die in meerdere files (desnoods duizenden) in één actie dezelfde search en replace uitvoert. Onmisbaar als je (zoals ik) een website gemaakt hebt met meer dan 10.000 files.
In Unix ligt de basis voor een stream editor, daar is het 'sed' (wiki, link). In bijna alle varianten van unix is sed aanwezig.
In Windows is WildEdit een veel gebruikte en zeer gebruikersvriendelijke stream editor.

   Onmisbaar...

Tenminste... voor degene die zijn website maakt met een ascii-editor:
html handleiding    w3schools.com    codecenter.nl    linkchecker    html codes    html kleuren

Laatste wijziging: woensdag 5 januari 2022 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina