Operating System      mijn tijdlijn

Het operating system (afkorting: o.s.) is het programma om de hardware (pc, laptop, tablet, telefoon) te laten functioneren. Bovenop dat o.s. gebruik je de programmatuur die je 'nodig' hebt. Het o.s. moet dan ook domweg zijn werk doen en verder geen aandacht trekken. Het o.s. is een middel geen doel. En daarom krijg ik een steeds grotere hekel aan Windows. Bij Microsoft gaat het maar om één ding: Windows. In veel media publiciteit is Windows het doel geworden, het is geen middel meer. Daarom is Linux voor mij veel prettiger. Twee van mijn dagelijks programma's draaien helaas niet op Linux, daarom zit ik nog wel even met Windows opgescheept.

UNIX
Sinds halverwege de 70ger jaren zit ik bijna dagelijks achter het toetsenbord van een computer. Tot halverwege de 80ger jaren een Hewlett Packard Mainframe. Unix, programmeren in Fortran, de source werd met ponskaarten ingevoerd, een harde schijf van 400 Mb (Mb) ter grootte van een wasmachine.

MS-DOS
Vanaf de midden 80ger jaren een Tulip XT met één 5.25 inch floppydrive (360 KB). Een jaar later werd er een 10 MB hardcard ingebouwd, wow wat een luxe. De logische volgende stap was een 20 MB harde schijf, even later zelfs met een kleurenscherm.
Ik ben dus groot gebracht met MS-DOS (en heel even met DRDOS), de laatste versie daarvan was geloof ik 6.22. Met hulpmiddelen als PFM (personal file manager), de Norton Utilities, Norton Commander en 4dos (wat kon je met 4dos leuk 'spelen').
MS-DOS opdrachten    Wiki    Dos index

Windows 3.1   Windows 95   Windows XP   Windows 7   Windows 10   Windows 11
En toen was er Windows. Windows 3.1 wel mee gespeeld, maar dat was domweg een grafische schil bovenop MS-DOS. Bij Windows 95 wiki werd het serieuzer, bij mij gevolgd door Windows XP wiki en Windows 7 wiki. Geen Windows 8 voor mij. Bah tegels. Wil Windows mij opeens gaan vertellen hoe mijn eerste scherm eruit gaat zien? Dacht het niet. Windows 10 wiki heb ik wel een aantal maanden op een pc geprobeerd, maar mijn aanvankelijke enthousiasme daarvoor daalde per maand. Ook W-10 neemt mij de regie uit handen. Met de Open Shell (de opvolger van de Classic Shell) en O&O ShutUp 10 en Updates temmen is Windows 10 voor mij redelijk 'leefbaar' geworden.
Maar bij de eerste de beste vastloper vanwege de zoveelste rotte update is het 'einde oefening' voor Windows 10. Een paar van mijn dagelijkse programma's draaien helaas alleen onder Windows, dus een pc met W-7 zal ik nog wel een tijd houden, maar naast de W-7 pc staat er op mijn werktafel al een hele tijd een pc met Linux Mint, dus wie weet...

Pas op: er is Windows 10 S en er komt waarschijnlijk Windows 11 SE. In deze twee versies van Windows kun je alleen maar programma's uit de Windows Shop downloaden. Buiten die Shop kan niet.

Sinds voorjaar-zomer 2019 heb ik het helemaal gehad met Microsoft.

 • Windows 7 bevat tot nu toe prima, maar joost mag weten wat er sinds de laatste updates allemaal in aan data naar Microsoft wordt verstuurd.
  Met W-10 perst Microsoft de gebruiker steeds meer hun mening door de strot, op een manier waar ik niet op zit te wachten en met veranderingen waar ik niet op zit te wachten. Als je het systeem naar eigen mening naar je zin hebt wordt er weer iets veranderd waardoor je opnieuw kan beginnen. En die eindeloze stroom updates die tig bugs oplossen en een paar nieuwe introduceren. En die updates installeren duurt en duurt en duurt...
 • Dit en voornamelijk dit is de druppel die bij mij de emmer laat overlopen. Dit is (in mijn ogen) een schokkende conclusie: je kunt wel iets aanvinken (geschiedenis niet bewaren en niet laten opsturen naar Microsoft), maar Microsoft doet iets anders. Windows 10 is (naast Facebook en Google) de grootste datagraaier die er is.
 • Ik ben helemaal klaar met Windows


Dus op zoek naar een alternatief operation system, voorwaarden:

 • opensource
 • als het effe kan moet ie Windows programma's kunnen draaien
 • leesvoer:  link  link  link  ReactOS

ReactOS
Het wordt hoog tijd om ReactOS uit te proberen.

Apple
Een paar vrienden zweren bij Apple, dus heb ik dat merk wel eens in handen. Maar Apple en ik hebben nooit goed met elkaar overweg gekund. De hoge prijs is voor mij geen doorslaggevende factor. Ik mis vrijheid en flexibiliteit. Met de App-store heeft Apple een monopolie positie voor alle programmatuur. Buiten de App-store is geen programma te vinden. Het Apple besturingssysteem zit volledig dichtgebakken, als je voor Apple kiest dan moeten al je uitbreidingen (software en hardware) van Apple zijn. Bestanden uitwisselen met niet-Apple apparaten vind ik onnodig lastig. En als je opslagcapaciteit wil uitbreiden, moet je meteen naar een duurder toestel of cloud-storage bijkopen, er kan niet een geheugenkaartje bij-in zoals bij veel Bill Gates pc's. Het stoort me dat Apple haar eigen standaarden gebruikt, bijvoorbeeld door een kabeltje te ontwikkelen dat niet op apparaten van andere merken past. Erg onhandig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, en voor meerdere apparaten verschillende opladers moet meenemen. Ook de gedwongen automatische synchronisatie tussen iPhone, Mac en iPad stoort me. Als er iets te synchroniseren is dan doe ik dat zelf wel. Sinds oktober 2018 kan een Apple niet meer door 'derden' gerepareerd worden.

Linux Mint
Voor mij voorlopig nog even een Windows pc (niet dat die apparaten volledig storingsvrij zijn (pff...), of dat er niks meer te wensen is (pff...), maar vrijheid en flexibiliteit zijn voor mij het allerbelangrijkste). Maar steeds vaker is er een uitstapje naar Linux Mint.
Linux is geen datagraaier, Linux is opensource, honderden (w.s. duizenden) programma's zijn er beschikbaar.  Lees meer.

Chromebook
Al een paar jaar heeft Google een 'Chromebook'. Het o.s. staat in de cloud.

 • voordeel: het o.s. is altijd up-to-date, want dat doet Google voor je in de cloud
 • nadeel: je bent volledig afhankelijk van een beetje vlot werkende internetverbinding; geen internet = geen pc
 • nadeel: je bent volledig afhankelijk van Google en Google is samen met Microsoft de grootste datagraaier ter wereld
Chrome OS flex
Sinds 2022 is er Chrome Flex os. Met Rufus kun je een bootable USB-stick maken en je pc voorzien van dit o.s.
 • ook hier ben je weer 100% afhankelijk van Google

Android   op telefoon en tablet
Windows was niet echt een succes op een mobiele telefoon (to put it mildly...), wat ik van Apple vind staat hierboven, dus mijn telefoon draait op Android. Het werkt, je kunt het redelijk aanpassen aan je eigen wensen. Maar het is verstandig om te onthouden dat Google de maker is van Android, en Google is de grootste data-graaier die er is (ok, eervolle eerste plaats samen met Microsoft en Facebook).
Een nadeel (vind ik) is dat Android altijd (tablet en telefoon) vergezeld gaat van tientallen apps die je niet kunt verwijderen (bloatware of fatware genoemd). Ik wil een kaal o.s. en bepaal zelf wel wat ik daar aan apps op zet. Vandaar dat mijn keus viel op de Motorola 5 Plus. De Nokia 6.1 is ook een goede optie.

Wil je echt een telefoon die niet op Android of Apple draait dan zijn er (2021) twee mogelijkheden: GrapheneOS   PinePhone

Op 14 januari 2020 stopt Microsoft met de ondersteunning van Windows 7.   Wat dan?

Al jarenlang ben ik tevreden met Windows-7. Op mijn tafel staan een W-7 pc waar ik dagelijks op 'werk'.

 • doorgaan op W-7 is een mogelijkheid, maar het risico op malware wordt groter
 • overstappen op W-8 is niet slim omdat de ondersteuning daarvoor stopt op 10 januari 2023
 • W-10 wil ik niet; zie hierboven, lees dit, lees dit, lees dit en lees dit
 • Apple wil ik niet, zie hierboven
 • erg graag: een opensource o.s., zodat er geen oncontroleerbare achterdeurtjes zijn
 • het liefst blijf ik bij een Windows structuur zodat al mijn programma's werkbaar blijven;  ReactOS klinkt aantrekkelijk, is me nog te prematuur, maar blijft wel in mijn belangstelling

Na een tijd nadenken, forums lezen, anderen om raad vragen blijf ik ook na 14 januari 2020 bij Windows 7 en blijf ik online,

 • ik denk dat een éénpersoons non-profit gebruiker geen doelgroep is voor een besmetting of een hack/gijzeling
 • natuurlijk is mijn firewall en antivirus in orde
 • ik zie dus wel of/wanneer/waar het schip strandt
 • en als dat inderdaad gebeurt dan heb ik mijn dagelijkse backups op een extern offline medium
 • let op: microsoft-security-essentials krijgt nog steeds updates na 14 januari 2020
 • deze mogelijkheid verder onderzoeken
 • en als Windows 7 gehackt wordt, besmet raakt of crasht, dan stap ik over naar Linux Mint

Laatste wijziging: woensdag 5 januari 2022 Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina