home  →  spelvormen  →  skins / scats / one tie all / syndicaat klik hier om te printen

Skins  /  Scats  /  One tie All  /  Syndicaat   matchplay

Skins is de algemene benaming voor een weddenschap in het golfspel, vrijwel altijd met geld als inzet. De basis van een skin is erg eenvoudig: er is een inzet per speler en de speler (of team) die [netto (= score minus handicap)] de hole wint krijgt de pot. De inzet kan hetzelfde zijn over 18 holes, maar ook toenemen in de loop van een ronde. Als er op een hole een gelijkspel is dan gaat (meestal) de inzet mee naar de volgende hole.

In een eenvoudige €1 skin tussen vier spelers is in een volle ronde (18 holes) dus 18x4=72 euro waard (netto €54). Als je dus niet erg stevig in je golfschoenen staat dan verlies je die dag €18. Skins is dus geen geschikt spelletje voor mensen die de yips hebben. Eén van de amusante aspecten van zo'n skin is dat op de ene hole een bepaalde tegenstander een gezworen vijand is omdat hij een 10 meter putt maakt en jou daarmee van de pot berooft, en op een volgende hole is hij jouw grootste vriend omdat hij een 1 meter putt mist waardoor jij de pot wint.

Skins worden meestal gespeeld in flights van drie of vier, maar is ook zeer geschikt (in de avonduren buiten het zicht van mensen die zich daaraan ergeren) in flights van vijf of zes.

Handicap verrekening. Meestal krijgt een speler 1/3 of 1/2 van zijn handicap aan slagen mee, omdat hoge handicappers met lucky shots te veel voordeel hebben als er zonder handicap verrekening wordt gespeeld.

Press  /  Roll the drums.
Dit is een weddenschap binnen een weddenschap en het wordt meestal gedaan door de speler (of het team) die aan het verliezen is. De press-weddenschap, meestal in een (soort van) Nassau wedstrijd, geldt alleen gedurende de nog te spelen holes binnen die Nassau. In de meeste gevallen wordt de press aangekondigd als de speler minimaal 2 down is. De speler die voor staat hoeft de press niet te accepteren, maar traditioneel doet hij dat wel.

Air Presses.
Een Air Press is een weddenschap tussen twee spelers op een hole en zo'n weddenschap mag alleen worden 'afgeroepen' als de bal nog in de lucht is.
- Het bedrag op een Air Press wordt vastgesteld voorafgaand aan de ronde.
- Een Air Press moet altijd geaccepteerd worden.
- Een Air Press gaat om de winst van de hole.
- Een Air Press kan alleen maar worden aangekondigd door een speler als die speler nog niet heeft afgeslagen op de hole. Op die manier kan zijn tegenstander de weddenschap verdubbelen door zelf ook een Air Press aan te kondigen als zijn tegenstander afslaat.
Je bent op de derde tee, je tegenstander slaat als eerste af en het ziet er naar uit dat zijn drive in de rough terecht komt. Dan roep je snel 'Air Press' en de weddenschap (dat jij de hole gaat winnen) is nu van kracht. Nu is het jouw beurt om af te slaan en je tegenstander kan, zolang jouw bal nog in de lucht is, de weddenschap verdubbelen door ook Air Press te roepen.

Fish.
Een wed-spelletje voor een flight spelers die een ronde spelen. Het kreeg zijn naam naar een populaire weddenschap bij het vissen: wie de eerste vis vangt, wie de grootste vis vangt, wie de meeste vissen vangt. Eevenals bij het vissen is de weddenschap hier drievoudig en het gaat om birdies: een weddenschap wie het eerst een birdie maakt, wie een birdie maakt over de grootste afstand, wie de meeste birdies maakt. Meestal wordt op elke afzonderlijke weddenschap 1 euro ingezet.
Houdt de afstand bij waarover elke birdie wordt gemaakt, voor het geval je een gelijkspel hebt bij de meeste birdies. Een eagle is twee birdies waard.

Putt for Dough.
Dit is een spelletje wat gespeeld kan worden in een flight van vier, of als weddenschap in een willekeurige groep. Elke 1-putt is geld waard. De hoeveelheid geld wordt bepaald door de lengte van de putt. Zodra alle leden van de flight op de green liggen wordt de volgende puntentelling toegepast:

Óf tel alle punten bij elkaar op en 60% van de pot gaat naar de winnaar, 30% naar nr.2 en 10% naar nr.3.
Óf elk punt is een euro waard en betaal het verschil tussen de spelers aan het einde van de ronde uit.

Closest tot the pin.
Dit is een spelletje wat gespeeld kan worden in een flight van vier. Wordt meestal alleen gespeeld op par-drie. Je zou het ook op par-4 en par-5 kunnen doen, minimale afstand naar de green is dan 150 meter. Het schot naar de green telt mee voor 'closest to the pin' en levert één punt op als dat de winnaar is. De bal moet natuurlijk wel op de green liggen om in aanmerking te kunnen komen.
Óf tel alle punten bij elkaar op en 60% van de pot gaat naar de winnaar, 30% naar nr.2 en 10% naar nr.3.
Óf elk punt is een euro waard en betaal het verschil tussen de spelers aan het einde van de ronde uit.

Stealies.
Stealies wordt vaak samen gespeeld met de weddenschap voor 'closest to the pin'. Als er 'stealies' van toepassing zijn dan krijgen de verliezers van de closest-to-the-pin weddenschap een kans de pot te stelen. Dat kunnen ze doen door met hun bal (netto) par te maken. En die par kan natuurlijk ook van buiten de green worden gemaakt. Maar (!) de 'closest-to-the-pin' winnaar kan de weddenschap terug-stelen als hij zijn (netto) par maakt.
Als er meer dan één netto par wordt gemaakt op een hole dan gaat de 'stealies' weddenschap naar degene die als laatste zijn par heeeft gemaakt.

Baseball.
Baseball is een spel waarbij elke individuele speler speelt tegen elke andere speler in zijn flight. Elke speler begint op hole 1 en op hole 10 met een blanco scorekaart. Elke score op een hole hoger dan (netto) par (of bogey) is een 'strike' (bij een 'strike' in honkbal slaat de slagman wel, maar mist de bal). Nadat hole 1 t/m 9 zijn gespeeld wordt er afgerekend: spelers met 0 (nul) strikes ontvangen 5 eenheden (1 euro / 50 eurocent) van elke tegenstander. Spelers met 1 strike ontvangen 3 eenheden en spelers met 2 strikes ontvangen 1 eenheid. Met 3 strikes ben je 'uit' en ontvang je helemaal niks.

Beat the Bear.
Wordt meestal gespeeld in een flight van drie of vier en individueel matchplay of strokeplay. Elke hole is er een andere (aangewezen, rouleren) 'beer'. Als je de beer verslaat ontvang je 1 punt en als de beer jouw verslaat krijgt je een minus-punt. De beer ontvangt geen punten. De speler met de meeste punten wint dit spelletje. Het komt goed uit als je als beer een goede score maakt, want dan krijgen je tegenstanders minpunten.

Five Point Scotch.
Wordt gespeeld als vierbal, dus teams van 2 spelers, elk speelt zijn eigen bal. Er zijn per hole 5 punten mogelijk:
- 1 punt voor degene die als eerste op de green ligt, - 1 punt voor degene die, in regulation, het dichtst bij de pin ligt, - 1 punt voor her laagste aantal putts (totaal per team), - 1 punt voor de laagste individuele score, - 1 punt voor de laagste teamscore. Maak de inzet per punt niet te hoog (niet hoger dan 5 eurocent), anders wordt het 'niet leuk' meer, zeker na een paar presses (= verdubbelen).

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 23 mei 2012.


Colofon      Disclaimer      Privacy      Zoeken      Copyright © 2002-  G. Speek