homeNavigatie  /  GPS  /  Garmin

inleiding

inhoudsopgave

introductie

laatste wijzigingen

3d

advies: welke navi

afstanden

antenne

apps

autozoom

basecamp

beidou  glonass gps galileo

bmw navigator

coördinaten

lengte-breedte    rd

utm    ups    mgrs

maidenhead    osgb

decimale minuten

decimale graden

formaten omrekenen

coördinaten vinden

adres - coördinaten

cradle 2820 nav3

csv

datum bug

datumgrens  tijdzone

download route

eenheden

metrisch

nautical

imperial

statute

egnos  msas waas

extentie's garmin

flitspalen

galileo  beidou glonass gps

geschiedenis gps

glonass  beidou galileo gps

gon  graad mil

gps  beidou galileo glonass

gpx

graad  gon mil

herberekenen

hidden tasks

hoogtemeting

horloge

kaart-projectie

kaarten

koers boven

kompas

links

garmin

routes

fabrikanten

diversen

literatuur

logger

luchtvaart ongelukken

map datum

mapsource

mil  gon graad

middeleeuwen, en eerder

astrolabium

columbus

eratothenes

harrison

jakobsstaf

kompas

noordpoolster

portolaan

sextant

vespucci

zon

miswijzing

motor

streetpilot 2610

streetpilot 2720

streetpilot 2820

gpsmap 276c

gpsmap 278

montana

zümo 210

zümo 220

zümo 350

zümo 390

zümo 550

zümo 590

zümo 660

msas  egnos waas

nauwkeurigheid

navi doet ut niet

navigeren zonder gps

noord

geografische noorden

magnetische noorden

kaart noorden

noordpool

declinatie   miswijzing

noord boven

nroute

orion

poi

poolster

problemen

protocol

route doet ut niet

route-planners

routes

schaduw

scherm

sd kaart

selective availability

sextant

software

tourguide

tijdzone  datumgrens

trackpoint

viapunt

vliegen

volgsystemen

vragen

waas  egnos msas

waypoint

waypoint symbolen

werking

woordenlijst

zomertijd

zon

zonnetijd

zuiderkruis

BMW Navigator III

Digital Compass

Garmin GPS-V

Garmin GPSmap 60CS

Garmin GPSmap 60Cx

Garmin GPSmap 60CSx

Garmin GPSmap 64

Garmin 76

Garmin 770

Garmin StreetPilot III

Garmin StreetPilot 2610

Garmin StreetPilot 2720

Garmin StreetPilot 2820

Garmin StreetPilot 7200

Garmin StreetPilot 7500

Garmin GPSmap 276C

Garmin GPSmap 276Cx

Garmin GPSmap 278

Garmin GPSmap 296

Garmin Etrex H

Garmin Etrex 10

Garmin Etrex Vista HCx

Garmin Fenix 2

Garmin Montana 600

Garmin Zumo XT

Magellan NAV 1200XL

Navman iCN630

TomTom XL

TomTom GO 720

TomTom XXL Classic

Garmin 276C tov 276Cx

176 - 496  datacard

2610 - 2720 - 2820

60 - 62 - 64 - 66

Inleiding

Het Global Positioning System (GPS) is de commerciële naam voor een wereldwijd satellietplaatsbepalingssysteem dat vanaf 1973 werd ontwikkeld voor gebruik door de Amerikaanse strijdkrachten. De 'officiële' naam is nog steeds 'NAVigation Satellite Time And Ranging' (NAVSTAR) , maar iedereen noemt het 'GPS'. Met GPS werd het voor het eerst mogelijk om vrijwel overal continu te kunnen navigeren en ook anno is het het enige volledig operationele satellietplaatsbepalingssysteem. Het aantal toepassingen is sinds de ingebruikname enorm toegenomen. Aanvankelijk waren de gebruikers vooral in de militaire hoek, de geodesie en de scheepvaart te vinden. Hoewel het aantal gebruikers daar ook is toegenomen, valt dit tegenwoordig in het niet bij het aantal auto`s en mobiele telefoons die met GPS zijn uitgerust. Het belang van GPS is dusdanig gegroeid dat de Europese Unie besloten heeft zijn eigen systeem Galileo te lanceren, om niet afhankelijk te zijn van de Verenigde Staten. De nauwkeurigheid varieert afhankelijk van het gebruikte systeem en de omstandigheden van enkele tientallen meters tot enkele centimeters.

Oriëntatie en plaatsbepaling vond en vind ik altijd uitdagend en ik was er nooit slecht in (ben maar tweemaal in mijn leven echt verdwaald). In het pré-GPS tijdperk lag er tijdens autorijden vaak een wegenkaart op schoot, 's nachts je weg zoeken in een vreemde stad was een sport voor mij en met de zon als hulpmiddel hoef je nooit te verdwalen.

Mijn voorkeur voor merk en model is Garmin (99% van alle motorijders met een navi rijdt met Garmin). Ik vind, en velen met mij, dat voor motorrijders de top qua (instel)mogelijkheden ligt bij de modellen Streetpilot 2820 (2720) en GPSmap 278 (276C). Consequentie bij deze apparaten is dat je een beetje 'knoppen-freak' moet zijn met (veel) meer belangstelling voor navi's dan gemiddeld om het optimale uit deze modellen te halen. Daarna, beginnend bij de Zumo 550, is er steeds meer functionaliteit verdwenen. De modellen vanaf ca. 2010 hebben wel een betere antenne voor GPS ontvangst. En anno 2020 heeft de Zumo XT een fabeltastisch mooi scherm (als het hele dashboard onleesbaar is door de zon, dan is het scherm van de XT prima afleesbaar).

Een navi is een hulpmiddel, maar wel eentje die in mijn reizen (fiets, auto, camper, motor, vliegtuig) een belangrijke rol speelt. In mijn woonplaats naar de supermarkt lukt me wel zonder navi, maar is het verder weg dan de bakker dan heb ik altijd een navi bij me. Navigeren doe ik zelf en de navi ondersteunt mij daarbij. D.w.z. dat ik de aanwijzingen van de navi niet altijd volg.
Sommigen in mijn omgeving zeggen dat ik aan navi's verslaafd ben, maar dat is natuurlijk niet zo (elke verslaafde vindt van zichzelf dat ie niet verslaafd is).

Je leven opleuken moet je zelf doen dus heb ik nu een aantal GPS'en. Ik durf niet meer te zeggen hoeveel. Op deze pagina's staat mijn gekluns, fouten en ervaringen met deze apparaten. Mijn eigen hoeveelheid grijze cellen is onvoldoende groot om alles te onthouden wat ik wil. Dus schrijf ik het op en misschien heeft iemand anders er ook nog wat aan.

Mijn voorkeur(en)  Mijn eerste navi is in 2006 in gebruik genomen, vele navi's volgden... Van een aantal motorvrienden hoor ik regelmatig hun gejuich en gejammer over navi's. Enige ervaring is dus wel aanwezig bij mij. Ook na tig uitstapjes naar andere, modernere navi's is anno mijn voorkeur nog steeds: 60CSx, 2820, 278 en 7200.  Inderdaad, ouwe beestjes, maar ze functioneren nog prima. Op nieuwere, modernere apparaten zit geen nieuwe functionaliteit (die ik nodig heb) en zitten steeds minder instelmogelijkheden. En met de komst van BaseCamp is het transporteren, maken en beheren van viapunten (zachte en harde, waar niemand om gevraagd heeft...), (halverwege opnieuw starten, pfff), routes en waypoints er niet makkelijker op geworden. M.i. is Garmin niet op de goede weg. Na de Zumo 550 (660) en vanaf BaseCamp hoor ik meer geweeklaag dan gejuich.
Maar onthoudt:  het beste apparataat is dat apparaat waar u aan gewend bent.

Colofon  Disclaimer  Privacy  Zoeken  Copyright © 2002- G. Speek

  Einde van de pagina